ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μήπως είστε demisexual και δεν το γνωρίζετε; Η Washington Post απαντά

Μήπως είστε demisexual και δεν το γνωρίζετε; Η Washington Post απαντά

"Στα ραντεβού που έχω κάνει στη ζωή μου, συχνά περιγράφω τη σεξουαλικότητα μου ως 'θέλω λίγο χρόνο μέχρι να εξοικειωθώ'" γράφει η συγγραφέας Μέριλ Ουίλιαμς στο άρθρο της στην Washington Post. Eίναι μια ακόμη προσπάθεια να αποσαφηνιστεί ένα νέος όρος στη σεξουαλικότητα του ανθρώπου που έχει περάσει από πολλά.

"Πριν από χρόνια αισθανόμουν ενοχές για την απογοήτευση που μπορεί να ένιωθαν τα ραντεβού μου. Δεν θέλω να αισθάνομαι υποχρεωμένη ότι πρέπει να εξηγώ στους ανθρώπους για ποιο λόγο δεν είμαι έτοιμη να αισθάνομαι οικεία... γενικά μου αρέσουν όσοι είναι έξυπνοι και έχουν αίσθηση του χιούμορ" προσθέτει η Ουίλιαμς.

Εαν αναρωτιέστε (όπως πολλοί) τι σημαίνει ο νέος όρος που μπερδεύει αρκετούς η ιστοσελίδα Demisexuality.org δίνει έναν ορισμό για τη λέξη που όλο και πιο συχνά συναντάται στο διαδίκτυο.

Demisexual, είναι οι άνθρωποι που αισθάνονται σεξουαλική έλξη πιο σπάνια σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ ορισμένοι έχουν μικρό έως καθόλου σεξουαλικό ενδιαφέρον".

Η ιστοσελίδα επισημαίνει πως σε αντίθεση με την σεξουαλική συμπεριφορά, η σεξουαλική έλξη δεν μπορεί να ελεγχθεί ή να εξαναγκαστεί. Σε αντίθεση με τους asexual όπου κάποιος μπορεί να αισθάνεται λίγη έως καθόλου σεξουαλική έλξη ή ενδιαφέρον για σεξ, οι demisexual αισθάνονται σεξουαλική έλξη, αλλά μόνο όταν έχουν βαθύ συναισθηματικό δεσμό με ένα άλλο πρόσωπο.

Kάπως έτσι το λεξιλόγιο της σεξουαλικότητας εμπλουτίζεται με έναν προσανατολισμό που, τουλάχιστον θεωρητικά, ανήκει στο φάσμα της μη-σεξουαλικότητας. Για κάποιους οι demisexual είναι η ζωντανή απόδειξη ότι υπάρχουν εκεί έξω άντρες και γυναίκες που "κοιτούν την προσωπικότητα πριν πουν ναι στο σεξ".

Sapiosexual vs Demisexual σημειώσατε Χ

Κάποιοι αναρωτιούνται μήπως οι demisexual είναι μια πιο συναισθηματική εκδοχή των sapiosexual. Οι sapiosexuals –νοοσεξουαλικοί ή ευφυϊολάγνοι είναι δύο πιθανές αποδόσεις του όρου στα ελληνικά– είναι μια κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι θεωρούν την εξυπνάδα και το ανθρώπινο μυαλό γενικότερα ως το πιο ερωτικό χαρακτηριστικό στο σύντροφο τους με τον όρο να προέρχεται από τη "συμμαχία" της λατινικής λέξης sapiens (που σημαίνει σοφός, λογικός, συνετός) και της λέξης sexual (που σημαίνει σεξουαλικός).

"Σύμφωνα με τον Μαρκ Μπάνσικ, η προσωπικότητα παίζει σημαντικότατο ρόλο στο σεξ απίλ. Ο Μπάνσικ αναφέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από Το Συμπόσιο του Πλάτωνα, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Σωκράτης. Λέγεται πως ο Σωκράτης δεν ήταν πλούσιος, δεν είχε εξέχουσα κοινωνική θέση, ούτε ήταν όμορφος, ήταν όμως εξαιρετικά χαρισματικός και ευφυής, γι' αυτό και καθήλωνε τους πάντες" αναφέρει το OnMed. "Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε με σχετική βεβαιότητα ότι η ευφυϊολαγνεία δεν είναι φαινόμενο σημερινό, αλλά χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια".

Όπως και να έχει η ανάδειξη αυτής της νέας φυλής αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι απλά άσπρο ή απλά μαύρο μέσα στις περισσότερες από πενήντα αποχρώσεις της γκρίζας ζώνης της σεξουαλικότητας των ανθρώπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ