ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Είναι η Amy Schumer αρκετά αδύνατη για να υποδυθεί μια Barbie;

Είναι η Amy Schumer αρκετά αδύνατη για να υποδυθεί μια Barbie;

H πιο ανατρεπτική κωμικός της γενιάς της, η Amy Schumer βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Sony Pictures για να πρωταγωνιστήσεις στη live action ταινία "Barbie" αναφέρει το Vareity και το Hollywood Reporter ενθουσιάζεται. 

Μα αν δεν είναι ανατροπή και ένα μεγάλο V (σαν αυτό που καθιέρωσε ο αιρετικός Μπέπε Γκρίλο) στα πρότυπα της ομορφιάς μια ταινία για τη Barbie με τις παράλογες αναλογίες και όλο αυτό γραμμένο επάνω και ραμμένο στην πληθωρική κωμικό τι είναι;

Σύμφωνα με το media του Χόλιγουντ η Schumer βρίσκεται στις πρώτες διαπραγματεύσεις για την συμμετοχή της στην ταινία, ενώ αυτή και η αδερφή της, Kim Caramele, αναμένεται να γράψουν το σενάριο που θέλει την κωμικό να ξυπνάει στην χώρα της Barbie, να συνεισητοποιεί ότι δεν ταιριάζει με την τελειότητα όλων των υπολοίπων και να βρίσκεται εξόριστη στον αληθινό κόσμο όπου το διαφορετικό είναι να είσαι κούκλα.

Η ταινία (ανατρεπτική και επικίνδυνη ως ιδέα, ενδιαφέρουσα αν εκτελεστεί με μαεστρία όμως) λέγεται ότι θα έχει παρόμοιο στυλ με ταινίες όπως τα "Enchanted", Splash", και "Big", όλα μεγάλες επιτυχίες της Disney για όλη την οικογένεια και αυτό είναι το τελευταίο νέο για το project που θα φέρει τις εταιρίες Sony Pictures και Mattel στη μεγάλη οθόνη το 2018.

H ταινία θα συνεχίσει την προσπάθεια της εταιρίας να διαμορφώσει ένα ηθικό, πολιτικά ορθό προφίλ στη διαπαιδαγώγηση, κάτι που ξεκίνησε ήδη με την εισαγωγή νέων σωματότυπων στις Barbie.

Οι κούκλες είναι πρότυπα προς μίμηση

Αναγνωρίζοντας την ευθύνη της ως εταιρία που απευθύνεται σε παιδιά οπότε διαμορφώνει και ιδέες ή/και καθιερώνει αξίες η Mattel παρουσίασε τη νέα Barbie με τρεις καινούργιους σωματότυπους – μια είναι πιο μικροκαμωμένη, άλλη είναι πιο ψηλή και η τρίτη φέρει καμπύλες - και σε επτά διαφορετικούς χρωματικούς τόνους δέρματος.

Εδώ και δεκαετίες οι έρευνες αποδεικνύουν ότι τα παιδιά απορροφούν τα μηνύματα για την εικόνα του σώματός τους και την ταυτότητά τους από τα παιχνίδια τους. Ήδη από το 2006, βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι “τα κορίτσια που παίζουν με την Barbie έδειξαν χαμηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης του σώματός τους και μεγαλύτερη επιθυμία για ένα λεπτότερο σώμα” από εκείνα που είχαν κούκλες με πιο ρεαλιστικούς τύπους σώματος ή δεν έπαιζαν καθόλου με κούκλες.

“Αυτό που ξεχνούν οι άνθρωποι είναι ότι όλα τα παιχνίδια έχουν εκπαιδευτικό αντίκτυπο στα παιδιά. Τα κορίτσια μαθαίνουν τι σημαίνει να είσαι ένα κορίτσι μέσα από τα παιχνίδια τους” σχολιάζει η καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, Christia Spears Brown. “Δεν νομίζω ότι το θέμα με την εικόνα της Barbie είναι ασήμαντο” είπε.

Η Mattel έχει κάνει αλλαγές φέρνοντας ποικιλία στα είδη των Barbie για να αντιμετωπίσει τις κριτικές φωνές κατά της μη ρεαλιστικής εικόνας της κούκλας αλλά και την εθνοκεντρική “καταγωγή” της. Ήδη από το 2014 η Mattel εισήγαγε Barbie με διάφορες αποχρώσεις δέρματος, ματιών και μαλλιών. Για την Brown αυτή είναι και η πρώτη “ουσιαστική αλλαγή” της εταιρίας να καλλιεργήσει ένα πιο θετικό πρότυπο για τα πιτσιρίκια. “Το μήνυμα που πρέπει να πάρουν τα παιδιά είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετική εμφάνιση και κιλά”.

Η Schumer δέχεται (ξανά) πυρά

Εννοείται ότι το πάντα τοξικό στα σχόλια του Twitter πρόλαβε να πάρει θέσει και να αναφερθεί στην εμφάνιση της Amy Schumer που κάθε άλλο παρά αδύνατη όπως η Barbie είναι.

Aδιάφοροι αν αυτό ακριβώς είναι και το ζητούμενο από την ταινία (εαν πει το ναι η Schumer δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάρει θέση επάνω στα πρότυπα και τα στερεότυπα της ομορφιάς και των αναλογιών της γυναικείας φιγούρας) οι χρήστες του διαδικτύου επιδόθηκαν γρηγορότερα και από τον Μπολτ σε σχόλια που απαιτούν από τη Schumer είτε να ξεκινήσει δίαιτα είτε να πρωταγωνιστήσει σε ταινία με την κούκλα στην κατασκήνωση των χοντρών.

Όχι ότι η μεταφεμινίστρια Amy Schumer καίγεται και πολύ για τη γνώμη της μισαλλοδοξίας και των ρατσιστών. Το (απ)έδειξε στo Vanity Fair κάποιο καιρό πριν ενώ θεωρεί τον εαυτό της μια κούκλα -όχι σαν όλες τις άλλες.

Δες (ακατάλληλο για όσους δεν ξέρουν το καυστικό χιούμορ της Αmy).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ