ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο κατηγορούμενος για βιασμό Ρομάν Πολάνσκι δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ

Ο κατηγορούμενος για βιασμό Ρομάν Πολάνσκι δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ

Είναι μια ιστορία που έχει στοιχειώσει το Χόλιγουντ ωστόσο, για ακόμη μια φορά, η έκδοση του Πολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι από την πατρίδα του στις ΗΠΑ απορρίφθηκε εκ νέου όπως αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επικυρώνοντας έτσι απόφαση περιφερειακού δικαστηρίου.

 

Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει την έκδοση του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη από την Πολωνία μετά την προκλητική του εμφάνιση στη Βαρσοβία το 2014.

Ο σκηνοθέτης, ο οποίος ζει στο Παρίσι αλλά διαθέτει διαμέρισμα και στην Κρακοβία, νότια της Πολωνίας, κατηγορείται ότι το 1977 βίασε τη Σαμάνθα Γκέιμερ σε ηλικία 13 ετών.

Τον περασμένο Μάιο, η πολωνική κυβέρνηση είχε ασκήσει έφεση σε προγενέστερη δικαστική απόφαση να μην εκδώσει τον σκηνοθέτη στις ΗΠΑ, όπου εκκρεμεί σε βάρος του κατηγορία για βιασμού ανηλίκου.

Την υπόθεση είχε ανακινήσει ο πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιεφ Ζιμόμπρο, λίγο αφότου η συντηρητική κυβέρνηση είχε αναλάβει τα ηνία της χώρας, δηλώνοντας μάλιστα πως το μόνο γεγονός που αποτρέπει την έκδοσή του είναι πως είναι διάσημος.

Το φάντασμα του παρελθόντος

roman polanski wanted and desired 1920

Ήταν Μάρτιος του 1977 όταν ο 43χρονος τότε Ρομάν Πολάνσκι συνελήφθη, με την κατηγορία ότι κακοποίησε σεξουαλικά τη 13χρονη Σαμάνθα Γκάιμερ. Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια φωτογράφισης για τη γαλλική Vogue, η οποία πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Τζακ Νίκολσον στο Λος Άντζελες.

“Είμαι κάτι παραπάνω από ένα θύμα βιασμού... Σας προσφέρω την ιστορία μου τώρα, δίχως οργή και θυμό, αλλά με σκοπό να διηγηθώ ένα παραμύθι για να ανακτήσω την ταυτότητά μου” έγραψε η Σαμάνθα Γκάιμερ στο αυτοβιογραφικό της βιβλίο, The Girl: A Life In The Shadow Of Roman Polanski που εκδόθηκε τρία χρόνια πριν.

alife

Το εξώφυλλο του βιβλίου της είναι η φωτογραφία που ο ίδιος ο Πολάνσκι είχε τραβήξει το Φεβρουάριο του 1977, περίπου τρεις εβδομάδες πριν το περιστατικό.

“Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης φωτογράφισης, που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της Γκάιμερ στο Woodland Hills, ο Ρομάν Πολάνσκι την έπεισε να ποζάρει για εκείνον topless” έγραφε το the Hollywood Reporter.

“Οι φωτογραφίες αυτές ήρθαν στην επιφάνεια κατά την εκδίκασης της υπόθεσης και βοήθησαν στην απόδειξη ενοχής του κατηγορουμένου” συμπληρώνει.

geimer layout

Ο 43χρονος Ρομάν Πολάνσκι είχε διωχθεί ποινικά για τον βιασμό της 13χρονης. Έπειτα από 42 ημέρες στη φυλακή, και στη συνέχεια την απελευθέρωσή του με εγγύηση, ο σκηνοθέτης που είχε ομολογήσει την ενοχή του για "παράνομη σεξουαλική επαφή" με ανήλικη, διέφυγε από τις ΗΠΑ πριν από την έκδοση της ετυμηγορίας, φοβούμενος τη βαριά καταδίκη του.

39 χρόνια μετά τη νύχτα που ο Ρομάν Πολάνσκι “μέθυσε, νάρκωσε και βίασε την 13χρονη” οι ψίθυροι επιστρέφουν για να στοιχειώσουν τη φήμη και τη ζωή του σκηνοθέτη.


Trailer

ΔΗΜΟΦΙΛΗ