ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Blade Runner 2049: όταν ο Xάρισον Φορντ γρονθοκόπησε τον Ράιαν Γκόσλινγκ

Blade Runner 2049: όταν ο Xάρισον Φορντ γρονθοκόπησε τον Ράιαν Γκόσλινγκ

Eξακολουθώντας να συντηρεί το πέπλο μυστικότητας γύρω από την υπόθεση, δόθηκε στη δημοσιότητα το πρώτο teaser trailer του πολυαναμενόμενου sequel, Βlade Runner 2049.

Σε αυτό ο Ράιαν Γκόσλινγκ συναντιέται με τον ήρωα του πρώτου κεφαλαίου της ιστορίας, τον Χάρισον Φορντ που επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη ως Ρικ Ντέκαρντ -ηλικιωμένος και εξίσου σκληροτράχηλος. Στην ταινία ο Ράιαν Γκόσλινγκ του La La Land, υποδύεται τον Officer K που κυνηγάει με τη σειρά του τα ανδροειδή της παρανομίας, τα replicants.

Τα χρόνια μετά το 1999 είδαν πολλές αποτυχημένες απόπειρες για sequel του επιδραστικού αριστουργήματος με επιστημονικής φαντασίας του 1982, που σκηνοθέτησε ο Ρίντλεϊ Σκοτ ο οποίος επιστρέφει εκτελώντας ψρέη παραγωγού αφήνοντας την καρέκλα του σκηνοθέτη στον Καναδό Ντένις Βιλνέβ των Arrival και Sicario.

"Δεν έχω κάνει κάτι που να ήταν τόσο καλυμμένο με τόση μυστικοπάθεια ή που να έχει γεννήσει τόσες προσδοκίες" είπε πρόσφατα, στο GQ, ο Ράιαν Γκόσλινγκ προτού αποκαλύψει την απρόσμενη γροθιά που έφαγε στο πρόσωπο του από τον Φορντ. "Ήταν κάτι απρόσμενο, σαν ένα βάπτισμα του πυρός" είπε ο ηθοποιός. "Δες το σαν μια μεταλαμπάδευση" ήταν η συμβουλή του σκηνοθέτη.

Κάναμε μια σκηνή μάχης και ξέρετε, απλά συνέβη. Αλλά το αστείο έγινε αφότου τελείωσε, όταν έφεραν πάγο για το πρόσωπο μου και ο Χάρισον με έσπρωξε στην άκρη και έχωσε τη γροθιά του μέσα στον κουβά. Όταν τον ρώτησα από που έχει αυτή την περίεργη αίσθηση του χιούμορ, από τη μητέρα του, τον πατέρα του εκείνος μου απάντησε από τις μέρες που δεν είχε χρήματα και έμπαινε μέσα σε καταστήματα κλέβοντας κάτι και ρίχνοντας γροθιές. Είναι σκληρός..." σχολίασε ο Γκόσλινγκ.

Το επίπεδο μυστικότητας για το 'Blade Runner 2' είναι ένα από τα πιο ισχυρά που περιβάλλουν το επόμενο κινηματογραφικό project του Βιλνέβ.

blade49

"Είναι σαν τρεις ταινίες μαζί αλλά να τη βάλανε σε μία. Απλά και μόνο από πλευράς διάρκειας και γενικότερα το όραμα και την εμπειρία της. Ποτέ μου δεν έχω κάνει κάτι παρόμοιο και τυλιγμένο με τόση μυστικότητα ή κάτι που να έχει τόση μεγάλη προσμονή" πρόσθεσε ο γρονθοκοπημένος Καναδός σταρ. "Μπορείς να λες πια ότι της έφαγες από τον Ιντιάνα Τζόουνς" σχολίασε ο συμπατριώτης του, Βιλνέβ.

Στην ταινία που βγαίνει στις αίθουσες τον Οκτώβριο του 2017 συμπρωταγωνιστούν και οι Ρόμπιν Ράιτ και Τζάρεντ Λέτο.

Από τα λίγα που γνωρίζουμε ο χαρακτήρας του Φορντ εμφανίζεται στην τρίτη "πράξη" του έργου. Στο clip ο Ντέκαρντ λέει στον Officer K: "Κάποτε έκανα τη δουλειά σου - και ήμουν καλός".

"Κάποτε" απαντάει εκείνος στις σκιές του έρημου, πελώριου κεντρικού κτιρίου της Tyrell Corporation, έχοντας στραμμένο ένα πιστόλι στον διάδοχό του.

Ένα από τα μεγάλα αριστουργήματα της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου επιστρέφει

Το sequel μας μεταφέρει 30 χρόνια μετά την εργασιακή ζούγκλα του Ρικ Ντέκαρντ (Χάρισον Φορντ) στο Λος Άντζελες του 21ου αιώνα. Τότε, όπως και τώρα, τα παράνομα ανθρώπινα αντίγραφα πρέπει να τερματιστούν καθώς θέλουν να πράξουν το ειδεχθέστερο έγκλημα όλων. Θέλουν να γίνουν άνθρωποι.

Η ταινία που ανέδειξε ακόμη περισσότερο τον σκηνοθέτη Ρίντλεϊ Σκοτ (είχε προηγηθεί το Alien), τον Χάρισον Φορντ και χάρισε στην έβδομη τέχνη μια μοιραία γυναίκα φτιαγμένη όχι από σάρκα, την Ρέϊτσελ της Σον Γιάνγκ ποτέ δεν απαντάει σε ένα ερώτημα. Είναι ο Ντέκαρντ ανθρωποειδές;

Το "Blade Runner" δεν ήταν ποτέ μια εμπορική επιτυχία, έγινε όμως ένα ιδανικό φουτουριστικό φιλμ νουάρ με αισθητική και ερωτηματικά που δεν αλλοίωσε ο χρόνος.

Ακόμη και αν ο Φορντ δεν συμπάθησε ποτέ την Γιανγκ, ακόμη και αν εκείνη είχε ξανά και ξανά παραπονεθεί για την βίαιη συμπεριφορά του στα γυρίσματα εναντίον της, ακόμη και αν το studio μετάνιωσε για τον προϋπολογισμό που ξεπέρασε κατά πολύ τα αρχικά πλάνα, το κλειστοφοβικό, σκοτεινό Blade Runner είναι μια δυστοπία σε film, γεμάτη τέχνη και τόλμη.

Βασισμένο στο δυστοπικό σύμπαν που δημιούργησε με την πένα του ο Φίλιπ Κ. Ντικ το 1968 στο "Do Androids Dream of Electrical Sheep?" το Blade Runner του Ρίντλεϊ Σκοτ εξακολουθεί να είναι ένα από τα υπέροχα φιλμικά αριστουργήματα του 20ου αιώνα με το soundtrack του δικού μας Vangelis (aka Βαγγέλη Παπαθανασίου) να παραμένει ένα από τα κλασικά κινηματογραφικά themes όλων των εποχών.

Androids Dream

ΔΗΜΟΦΙΛΗ