ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Όσκαρ 2017: Η τέχνη δεν σταματά στα σύνορα, επιμένει η Ακαδημία

Όσκαρ 2017: Η τέχνη δεν σταματά στα σύνορα, επιμένει η Ακαδημία
Richard Harbaugh / ©A.M.P.A.S.

Το τεταμένο πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ σκοτείνιαζε τις διαθέσει στο παραδοσιακό γεύμα που δόθηκε για τους υποψήφιους καλλιτέχνες για 'Οσκαρ. Σε αυτό η πρόεδρος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών κινηματογράφου Τσέριλ Μπουν Άιζακς απηύθυνε έκκληση για ανοχή και ελευθερία και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να θέτουν εμπόδια στον δρόμο των καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

"Σήμερα, σας τιμάμε αλλά καθένας από εμάς ξέρει ότι υπάρχουν κενές θέσεις σε αυτή την αίθουσα", δήλωσε η πρόεδρος της ισχυρής ακαδημίας κινηματογράφου που απονέμει τα 'Οσκαρ, κατά τη διάρκεια του ετήσιου αυτού γεύματος στο Μπέβερλι Χιλς στο οποίο παρακάθησαν σχεδόν 160 ηθοποιοί και σκηνοθέτες από τους 165 υποψηφίους.

Η αφρομερικανίδα πρόεδρος αναφερόταν στους φιναλίστ των 'Οσκαρ για το 2017 που πιθανόν δεν θα παραβρεθούν στην τελετή απονομής των περίβλεπτων κινηματογραφικών βραβείων εξαιτίας του επίμαχου διατάγματος του προέδρου Τραμπ, το οποίο απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ στους πολίτες επτά χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό.

Τα κενά αυτά καθίσματα μετέτρεψαν ορισμένους "καλλιτέχνες της Ακαδημίας σε ακτιβιστές", πρόσθεσε η πρόεδρος που καταχειροκροτήθηκε όταν είπε ότι γίνεται σήμερα "ένας αγώνας για την καλλιτεχνική ελευθερία που μοιάζει πιο επιτακτικός από ποτέ μετά τη δεκαετία του 1950", την εποχή του Μακαρθισμού.

Οι ΗΠΑ πρέπει πάντα να είναι ένας πυρσός, όχι ένα εμπόδιο. Στηρίζουμε τους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο, στεκόμαστε απέναντι σε αυτούς που θέλουν να περιορίσουν την ελευθερία της έκφρασής μας και γι' αυτή τη θεμελιώδη αρχή: όλοι οι καλλιτέχνες του κόσμου είναι ενωμένοι με έναν άφθαρτο δεσμό, πιο δυνατό από τις εθνικότητές τους και από την πολιτική", δήλωσε η 'Αιζακς πριν τονίσει: "η δουλειά μας δεν σταματά στα σύνορα και τα σύνορα δεν πρέπει να σταματούν κανέναν από εμάς".

oscarlunch2

Ο ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί, υποψήφιος στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για το "The Salesman" ("O Εμποράκος"), ένα βραβείο που ήδη έχει λάβει για την ταινία του "Ενας χωρισμός" το 2012, ανήκει στους καλλιτέχνες που πλήττονται από το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ. Το ίδιο ισχύει και για την πρωταγωνίστρια της ταινίας του, την Ταρανέ Αλιντουστί. Ούτε οι πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ "The White Helmets" ("Λευκά Κράνη") --το οποίο αναφέρεται στους εθελοντές που προσφέρουν βοήθεια στα θύματα του πολέμου στη Συρία-- θα μπορέσουν να παραστούν στην 89η τελετή απονομής στο Λος Άντζελες στις 26 Φεβρουαρίου.

Ανάμεσα στους σταρ που μετείχαν στο γεύμα των υποψηφίων για 'Οσκαρ ήταν ο Ράιαν Γκόσλινγκ και η 'Εμα Στόουν, οι πρωταγωνιστές του μιούζικαλ "La La Land" που αναμένεται να αποσπάσει μια ολόκληρη σειρά από χρυσά αγαλματίδια στην ετήσια γιορτή του αμερικανικού κινηματογράφου.

Η Γαλλίδα Ιζαμπέλ Ιπέρ που διεκδικεί το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού για το θρίλερ του Πολ Βερχόφεν "Elle" ("Εκείνη") χειροκροτήθηκε θερμά όταν πήγε μαζί με τους άλλους υποψήφιους για την παραδοσιακή φωτογραφία.

oscar4

Tσέριλ Μπουν Άιζακς και Ιζαμπέλ Ιπέρ / A.M.P.A.S.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ