ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Berlinale: Aυλαία με ένα ρέκβιεμ για το πολιτικοποιημένο Φεστιβάλ

Berlinale: Aυλαία με ένα ρέκβιεμ για το πολιτικοποιημένο Φεστιβάλ
REUTERS/Michele Tantussi

Με μια έκκληση "αντίστασης" στη ρητορική του φόβου και με την προβολή μιας ταινίας με θέμα τη ζωή του τζαζίστα Τζάνγκο Ράινχαρτ και τη διαφυγή του από τους Ναζί εγκαινιάστηκε η φετινή Berlinale, το περίφημο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που, όπως σχεδόν πάντα, έχει και πάλι πολιτική διάσταση.

Δεκαοκτώ ταινίες μετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα της 67ης Berlinale διεκδικώντας τη Χρυσή Άρκτο, που θα απονεμηθεί στις 18 Φεβρουαρίου από την επιτροπή. Πρόεδρός της είναι για φέτος ο Πολ Βερχόφεν, ο σκηνοθέτης του Βασικού Ενστίκτου και της πιο πρόσφατης ταινίας Εκείνη με την Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Ορισμένοι από τους συναδέλφους του στην επιτροπή δεν δίστασαν να καταγγείλουν την πολιτική που ακολουθεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. "Θέλω να ξέρει ο κόσμος ότι υπάρχουν στη χώρα μου πολλοί άνθρωποι έτοιμοι να αντισταθούν" είπε στους δημοσιογράφους η Αμερικανίδα ηθοποιός Μάγκι Τζίλενχαλ.

Ο ανερχόμενος αστέρας του Χόλιγουντ, ο Μεξικανός ηθοποιός Ντιέγκο Λούνα, σχολίασε με χιούμορ το τείχος που θέλει να χτίσει ο Τραμπ στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. "Θέλω να ερευνήσω πώς κατασκευάζονται τα τείχη, υπάρχουν πολλοί ειδικοί εδώ", είπε αναφερόμενος στο Τείχος του Βερολίνου.

2017 02 09T200007Z 667471040 LR1ED291JJWVZ RTRMADP 3 BERLIN FILMFESTIVAL DJANGO

To μοντέλο Τόνι Γκαρν στο κόκκινο χαλί/ Reuters

Ένας τσιγγάνος σε πρώτο πλάνο

Ο κινηματογραφικός μαραθώνιος ξεκίνησε με την ταινία Django που αφηγείται πώς ο διάσημος κιθαρίστας διέφυγε το 1943 από το κατεχόμενο Παρίσι επειδή κινδύνευε από τους Ναζί, λόγω της τσιγγάνικης καταγωγής του.

Τον Τζάνγκο Ράινχαρντ υποδύεται ο Γάλλος ηθοποιός Ρεντά Κατέμπ. Αν και αρχικά έκλεινε τα μάτια μπροστά στην τραγωδία της φυλής του, τελικά ο μουσικός αντιλήφθηκε τι συνέβαινε και έφτασε στο σημείο να συνθέσει ένα ρέκβιεμ στη μνήμη των τσιγγάνων που εξοντώθηκαν από τους Ναζί.

Ο Τζάνγκο "είναι ένας βασανισμένος άνθρωπος, δεν είναι ήρωας. Αυτό το ρέκβιεμ είναι η απάντησή του" στις τραγωδίες που τον περιβάλλουν, σημείωσε ο Ετιέν Κομάρ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο. Για τον Κομάρ, που μέχρι τώρα ήταν γνωστός ως σεναριογράφος και παραγωγός, αυτή η ταινία είναι η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα. Προτίμησε να αποφύγει μια "κλασική" βιογραφία και επικεντρώθηκε στην παρουσίαση του πορτρέτου του καλλιτέχνη, που εκφράζεται μέσα από το πάθος του για τη μουσική.

Η ταινία οφείλει πολλά στην ερμηνεία του Ρεντά Κατέμπ ο οποίος για τις ανάγκες του ρόλου του έμαθε να παίζει κιθάρα με τρία δάχτυλα, όπως ο Τζάνγκο.

2017 02 09T143228Z 1377441209 LR1ED2914DUO3 RTRMADP 3 BERLIN FILMFESTIVAL DJANGO

Reuters

Πιστό στην παράδοσή του, το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει και μεγάλες αμερικανικές παραγωγές, όπως τo Logan, την τρίτη συνέχεια των περιπετειών του υπερήρωα Γούλβεριν με πρωταγωνιστή τον Χιου Τζάκμαν.

Τις νέες τους ταινίες θα παρουσιάσουν επίσης η Πολωνέζα Ανιέσκα Χόλαντ και ο Ρουμάνος Καλίν Πέτερ Νέτζερ, ο οποίος βραβεύτηκε το 2013 με τη Χρυσή Άρκτο. Εξάλλου ο Ρίτσαρντ Γκιρ, η Λόρα Λίνεϊ, η Ρεμπέκα Χολ και η Κλοέ Σεβινί πρωταγωνιστούν στο θρίλερ The Dinner που θα προβληθεί αύριο Παρασκευή.

Με την ευκαιρία αυτή ο Γκιρ, που μάχεται τα τελευταία χρόνια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Θιβέτ, συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Πέρσι η καγκελάριος είχε συναντηθεί με τον Τζορτζ Κλούνεϊ με τον οποίο συζήτησαν την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

2017 02 10T140848Z 627330711 LR1ED2A13AD9A RTRMADP 3 BERLIN FILMFESTIVAL

Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ