ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Δείτε το ανέκδοτο «διεστραμμένο» φιλμ του Ζαν Λικ Γκοντάρ στο YouTube

Δείτε το ανέκδοτο «διεστραμμένο» φιλμ του Ζαν Λικ Γκοντάρ στο YouTube

Ένας σινεφίλ θησαυρός έχει γίνει viral στο διαδίκτυο και φέρει την υπογραφή του εμβληματικού auteur του γαλλικού κινηματογράφου Ζαν Λικ Γκοντάρ.

Η δημιουργία του Une Femme Coquette που δεν προβλήθηκε ποτέ στη μεγάλη οθόνη πλέον είναι διαθέσιμη για προβολή στο YouTube.

Το φιλμ, δεκάλεπτης διάρκειας, γυρίστηκε το 1955, στη Γενεύη, με κάμερα 16 χιλιοστών και βασίζεται στην ιστορία Le Signe του συγγραφέα της νατουραλιστικής σχολής Γκι ντε Μοπασσάν.

Ο Γκοντάρ υπογράφει ως Hans Lucas, ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ως κριτικός κινηματογράφου. Πρωταγωνιστές είναι η Maria Lysandre, η οποία δεν ξαναέπαιξε έκτοτε και ο Roland Tolmatchoff. Η μουσική επενδύεται από έργα του Μπαχ, ενώ αγγλικοί υπότιτλοι προστέθηκαν στο βίντεο.

Η ταινία βασίζεται στην επιστολή της νεαρής γυναίκας, η οποία διηγείται τις μύχιες σκέψεις της σε μια φίλη: γυρνώντας με τα πόδια στο σπίτι για να ετοιμάσει το φαγητό, αναστατώθηκε βλέποντας μια πόρνη στο παράθυρο να "προσκαλεί" πελάτες.

Στην επιστολή περιγράφει τα ανάμεικτα συναισθήματα που της προκάλεσε αυτή η εικόνα, θαυμασμό, περιφρόνηση και σεβασμό ταυτόχρονα γι αυτήν την γυναίκα. Στην ταινία κάνει μια πολλή σύντομη εμφάνιση και ο ίδιος ο Γκοντάρ (τον αναγνωρίζουμε αμέσως με τα διάσημα γυαλιά του) φορώντας αδιάβροχο, γοητευμένος από την πόρνη που του κάνει νεύμα από το παράθυρο.

Στη βιογραφία του για τον Ζαν Λικ Γκοντάρ, ο Αντουάν ντε Βασκ χαρακτηρίζει την ταινία απελευθερωμένη, οικεία, γρήγορη και διεστραμμένη. "Εδώ η γυναίκα αποτελεί λεία για τον άντρα που την κυνηγά, την πληρώνει, την καταναλώνει, αυτή ωστόσο, είναι ζωντανή, αέρινη".

'Ηδη με το πρωτόλειο αυτό, ο Γκοντάρ γίνεται ένας καλλιτέχνης του είδους με τα επόμενα αριστουργήματα του Με κομμένη την Ανάσα και Περιφρόνηση να τον καθιερώνουν στους μεγάλους κινηματογραφιστές του 20ου αιώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ