ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μετανάστης μεγιστάνας: Με τη δύναμη των Power Rangers κατά του μίσους

Μετανάστης μεγιστάνας: Με τη δύναμη των Power Rangers κατά του μίσους
Martin Schoeller for New Yorker

Μπορεί η τελευταία ταινία της παιδικής τηλεοπτικής σειράς Power Rangers να έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Λος Άντζελες πνιγμένη σε προβολείς και τυπικότητες ωστόσο ο δημιουργός των ηρώων και σύμφωνα με το Forbes ένας από τους μεγιστάνες του κόσμου σήμερα, ο ισραηλινο-αμερικανός μεγιστάνας των οπτικοακουστικών μέσων Χαΐμ Σαμπάν διεκδίκησε το δικό του βήμα για να μιλήσει για πολιτική.

Ο δημιουργός της παιδικής τηλεοπτικής σειράς Power Rangers τιμήθηκε με ένα αστέρι στη διάσημη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ και επωφελήθηκε από τις τιμές για να καταγγείλει την αντιμεταναστευτική πολιτική του Λευκού Οίκου.

"Ραγίζει η καρδιά μου όταν βλέπω οικογένειες να ξεκληρίζονται, όπως συμβαίνει τώρα", δήλωσε ο 62χρονος εκατομμυριούχος που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 στις ΗΠΑ τη σειρά με τους υπερ-ήρωες.

"Είναι πολύ λυπηρό, εμείς οι Αμερικανοί δεν είμαστε έτσι", πρόσθεσε ο επιχειρηματίας για την πολιτική γραμμή του Λευκού Οίκου που έδωσε εντολή για αυστηρότερη καταπολέμηση όσων δεν έχουν χαρτιά και υπέγραψε δύο επίμαχα διατάγματα που δεν επιτρέπουν την είσοδο στις ΗΠΑ προσφύγων και μεταναστών από έξι χώρες με πληθυσμό στην πλειοψηφία του μουσουλμανικό, μια απόφαση της οποίας η ισχύ έχει ανασταλεί επί του παρόντος από τη δικαιοσύνη.

2017 03 22T203439Z 118657889 RC13A6C21660 RTRMADP 3 PEOPLE HAIMSABAN STAR 1

Θεωρώ ότι είμαι πολύ τυχερός", δήλωσε στους θαυμαστές του που είχαν συγκεντρωθεί στη Λεωφόρο της Δόξας. "Τίποτε δεν είτε ούτε πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Αντίθετα, μακαρίζω την τύχη μου κάθε μέρα γι αυτήν την σπουδαία Αμερική" είπε ο γεννημένος στην Αίγυπτο το 1944 Χαΐμ Σαμπάν.

Στο ταξίδι του προς την επιτυχία και το χρήμα, τη δόξα και όλα όσα οι PR του χάρισαν ο Σαμπάν πέρασε από το Ισραήλ σε ηλικία 12 ετών πριν εγκατασταθεί στη Γαλλία το 1975 όπου άρχισε την καριέρα του στον οπτικοακουστικό τομέα.

Έφυγε για να εγκατασταθεί στο Λος Άντζελες στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και να ιδρύσει στη συνέχεια μια εταιρία παραγωγής και διανομής τηλεοπτικών σειρών, την Saban Entertainment.

Η σειρά Power Rangers άρχισε να προβάλλεται το 1993 στις ΗΠΑ , ήταν μια από τις πιο κερδοφόρες παραγωγές στην ιστορία.

power

Ο Σαμπάν προχώρησε στη συγχώνευση το 1995 της εταιρίας του με την "Fox Kids", το σκέλος παιδικών προγραμμάτων του κολοσσού News Corp. του Ρούπερτ Μέρντοκ, προσφέροντας στα προγράμματά του μεγαλύτερο κοινό.

Η πώληση το 2001 του παιδικού τηλεοπτικού δικτύου Fox Family στη Disney, τού απέφερε κέρδη περίπου 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Σαμπάν εξαγόρασε τέλος τα παγκόσμια δικαιώματα των Power Rangers από τη Disney το 2010 με την Toei Company, την ιαπωνική εταιρία που εμπνεύστηκε τη σειρά.

Σήμερα η περιουσία του Σαμπάν εκτιμάται σε τρία δισεκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με τον κατάλογο του περιοδικού Forbes που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, κατέχει την 660ή θέση στους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως.

Καταιγίδα! Νίντζα! Rangers!

2017 03 22T205241Z 312094303 RC172836F4A0 RTRMADP 3 PEOPLE HAIMSABAN STAR

Reuters

Σε σκηνοθεσία Ντιν Ισραέλιτ, η ταινία αναφέρεται στις ιστορίες μυστηρίου των πέντε δύσκολων εφήβων και στη μεταμόρφωσή τους σε σούπερ ήρωες.

"Είναι σαν οδηγίες χρήσης για το πώς να γίνεις Power Rangers γιατί ακολουθείς μέχρι τέλους το ταξίδι των παιδιών, αυτών των δύσκολων μικρών παιδιών και πώς αυτά γίνονται υπερήρωες" δήλωσε ο ηθοποιός Λούντι Λιν που υποδύεται τον Μαύρο Ranger.

Όπως στην τηλεοπτική σειρά, η αποστολή των Rangers είναι να σταματήσουν την κακιά μάγισσα Ρίτα Ρεπούλσα, την οποία υποδύεται στην κινηματογραφική διασκευή η Αμερικανίδα Ελίζαμπεθ Μπανκς.

"Είναι σκληρή δουλειά. Θα πω όμως ότι ήταν πράγματι διασκεδαστικό να ουρλιάζω στον οποιονδήποτε. Είναι διασκεδαστικό να νιώθεις ανίκητη", δήλωσε η 43χρονη ηθοποιός.

Η τηλεοπτική σειρά που άρχισε το 1993 με το επεισόδιο Mighty Morphin Power Rangers, τώρα διανύει την 24η σεζόν της και είναι μια από τις μακροβιότερες παιδικές σειρές δράσης στην ιστορία της τηλεόρασης. Στη σειρά αυτή βασίστηκαν τρεις ταινίες μεγάλου μήκους με πιο πρόσφατη, τη "Saban's Power Rangers" που θα αρχίσει να προβάλλεται από αύριο στις αμερικανικές αίθουσες. Τα γυρίσματα στοίχισαν 105 εκατομμύρια δολάρια.

Μια πρωτιά

2017 03 23T041020Z 411609500 RC17AC0E78E0 RTRMADP 3 FILM POWERRANGERS PREMIERE

Reuters

Η τελευταία ταινία των Power Rangers θα είναι η πρώτη μεγάλη ταινία με όπου ένας από τους υπερήρωες είναι ανοικτά ομοφυλόφιλος.

"H Trini αμφισβητεί πολύ το ποια ακριβώς είναι. Δεν το έχει ανακαλύψει ακόμη εντελώς. Το σπουδαίο με τη σκηνή και αυτό που εκείνη προωθεί στην υπόλοιπη ταινία είναι το μήνυμα "Όλα εντάξει". Η ταινία λέει, "Δεν πειράζει" και όλα τα παιδιά πρέπει να βρουν ποια είναι και πού ανήκουν" σχολίασε ο σκηνοθέτης για το πέρασμα της LGBT κοινότητας στο κινηματογραφικό σύμπαν των υπερηρώων.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ