ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Γκονγκ Γιου: Το νέο αστέρι της Νότιας Κορέας

Γκονγκ Γιου: Το νέο αστέρι της Νότιας Κορέας
GettyImages/Pascal Le Segretain

Αυτή τη στιγμή είναι ο πιο διάσημος ηθοποιός της Νότιας Κορέας. Το σήριαλ που πρωταγωνιστεί  σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ τηλεθέασης. Πρόκειται για τον Γκονγκ Γιου, τον πρωταγωνιστή της τηλεοπτικής σειράς ”Guardian: The Lonely and Great God” (γνωστότερη ως “Goblin”).

Ένας φύλακας με υπερφυσικές δυνάμεις ψάχνει μία θνητή νύφη ώστε να δώσει τέλος στην αιώνια ζωή του. Με το ρόλο αυτό, ο Γιου κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στα 53α Baeksang Arts Awards, τα οποία θεωρούνται οι Χρυσές Σφαίρες της Ν. Κορέας.

Η σειρά έχει επιτύχει τη δεύτερη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία της Κορέας.

«Δεν μπορούσα να φανταστώ πως η Ασία και ο υπόλοιπος κόσμος θα την αγαπούσαν τόσο πολύ» λέει ο 37χρονος ηθοποιός.

Ο Γκονγκ βρίσκεται στο χώρο της ψυχαγωγίας τα τελευταία 20 χρόνια. Μία σειρά από επιτυχημένες σειρές και ταινίες, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη παγκόσμια απήχηση της κορεάτικης κουλτούρας, τον έκαναν γνωστό παγκοσμίως.

traintobusan

«Είμαι δημιουργός. Τείνω να επιλέγω πρότζεκτ που μου δίνουν μια αίσθηση φρεσκάδας. Έτσι η φιλμογραφία μου, ειδικά αφότου έκλεισα τα 30, συγκεντρώνει πολλά διαφορετικά είδη».


Πηγή: YouTube

Η απογείωση της καριέρας του

Η μεγάλη επιτυχία του Γκονγκ ήρθε με την ρομαντική κομεντί του 2007 “Coffee Prince” στην οποία είχε το ρόλο ενός πλούσιου ιδιοκτήτη καφετέριας που ερωτεύεται κάποιον από τους εργαζόμενούς του, τον οποίο -λανθασμένα- θεωρεί άνδρα.

Η ταινία τράβηξε την προσοχή διότι αντιμετώπισε το ταμπού της ομοφυλοφιλίας σε μία συντηρητική χώρα όπως η Νότια Κορέα.

Στη συνέχεια, το 2011, αφού ο ηθοποιός ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, 'έβγαλε' μια διαφορετική πλευρά του στον κινηματογράφο, με τον ρόλο του στην ταινία “Silenced” -βασισμένη σε αληθινή ιστορία με θέμα τη σεξουαλική κακοποίηση οκτώ μαθητών.

Για άλλη μια φορά, ήταν ένας ρόλος που προκάλεσε αμφιλεγόμενα σχόλια.

Η ταινία προκάλεσε δημόσια και μαζική αγανάκτηση για τη δικαιοσύνη που είχε - ή ίσως δεν είχε - αποδοθεί και οδήγησε στη θέσπιση του “Dogani Law”, ενός νόμου, ο οποίος επέβαλε αυστηρότερες ποινές για σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος παιδιών και αναπήρων.

«Ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα πως ασκώ κάποια επιρροή. Άλλωστε γι’ αυτό το σκοπό δε θα ‘πρεπε να υπάρχουν οι ηθοποιοί;» λέει ο Γιου.

«Αντί να βγω στους δρόμους να διαμαρτυρηθώ, το δεύτερο πιο αποτελεσματικό πράγμα που μπορούσα να κάνω ως ηθοποιός ήταν να χρησιμοποιήσω τη φήμη μου και να πιέσω για χρηματοδότηση, ώστε να κυκλοφορήσει αυτή η ταινία».

Η μεγάλη επιτυχία

Το 2016, ο Γκονγκ έκανε τη μεγάλη του είσοδο στην παγκόσμια αγορά με το θρίλερ “Train to Busan”. Μ' αυτό έκανε το ντεμπούτο του στο διάσημο Φεστιβάλ των Καννών.

Η ταινία πούλησε σχεδόν 5 εκατομμύρια εισιτήρια στην πρώτη εβδομάδα προβολής της στη Νότια Κορέα, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα.

Ο Γκονγκ δηλώνει περήφανος που εργάζεται σε έργα τα οποία ενισχύουν το προφίλ της χώρας του σε ένα διεθνές επίπεδο.

«Είμαι περήφανος που αντί να κερδίζω εγώ παγκόσμια αναγνώριση, κερδίζουν τα πρότζεκτ της Κορέας και αγαπιούνται από το κοινό».

Η απέχθεια για μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο Γκονγκ θεωρείται αντι-σταρ. Λέει για παράδειγμα:

«Μισώ την κάμερα. Είναι απλά κάτι που πρέπει να υποστώ λόγω της δουλειάς μου. Βέβαια λόγω αυτής, υπάρχει το όνομά μου. Είναι η κατευθυντήρια δύναμή μου. Κρατώ την προσωπική μου ζωή για μένα».

Επίσης, δεν συμπαθεί τα social media.

«Twitter, Instagram. Δεν ασχολούμαι με αυτά. Αυτό που κάνουμε τώρα -αναφερόμενος στη συνέντευξη τύπου που εκείνη την ώρα παραχωρούσε- είναι πολύ καλύτερο από τα social media».

«Τις στιγμές των γυρισμάτων αισθάνομαι εκστασιασμένος και αυτό είναι που με κάνει να θέλω να συνεχίσω ως ηθοποιός. Δεν έχει να κάνει με τα χρήματα, ούτε με την αναγνώριση».

Gong Yoo on becoming South Korea's leading man

ΔΗΜΟΦΙΛΗ