Mε ένα λυρικό video για το νέο της single με τίτλο Free Me η αινιγματική και ταλαντούχα Sia ενώνει τις δυνάμεις της με δύο σταρ του Χόλιγουντ για τον αγώνα κατά του HIV.

Με την Μουρ στην αφήγηση και την Saldana στο ρόλο μιας εγκύου που μόλις έμαθε ότι είναι οροθετική το video εξιστορεί τα συναισθήματα και τον αγώνα της -έναν αγώνα που δίνουν πολλές γυναίκες ανά τον κόσμο.

“Ο ιός του HIV μας αγγίζει όλους και πολλές εγκύους σε όλο τον κόσμο" δήλωσε η Sia που έκανε το κομμάτι της κομμάτι της νέας καμπάνιας #endHIV του Abzyme Research Foundation.

Τα έσοδα από το κομμάτι θα διατεθούν στον αγώνα κατά του ιού. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Blake Martin και τη χορογραφία ο Ryan Heffington. Το συγκινητικό και σκληρό στην κατάληξη του video είναι μια ακόμη ανθρωπιστική κίνηση της Sia που συχνά αφιερώνει το ταλέντο της σε μάχες για έναν καλύτερο κόσμο.

Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα "Γυναίκα & HIV" που διοργανώθηκε το 2016 στη Θεσσαλονίκη "περίπου το 17,5% των συνολικών HIV διαγνώσεων στην Ελλάδα γίνεται σε γυναίκες, με τη μεγαλύτερη συχνότητα νέων διαγνώσεων να εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα 25-29. Παράλληλα, λόγω βιολογικών και ψυχοκοινωνικών παραγόντων οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον HIV, ενώ δυσκολεύονται να ζητήσουν προφυλάξεις κατά τη σεξουαλική επαφή. Τέλος, σχετικές έρευνες έχουν καταγράψει ότι καθυστερούν να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης του HIV και δεν αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια".

Και ένα καλό νέο

Το προσδόκιμο ζωής ενός 20χρονου ο οποίος αρχίζει θεραπεία κατά του ιού HIV του AIDS στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχει πλέον αυξηθεί κατά περίπου μια δεκαετία σε σχέση με τα μέσα της δεκαετίας του 1990 χάρη στην εισαγωγή των νέων αντιρετροϊκών φαρμάκων, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα αναφέρει το OnMed.

Λόγω της βελτίωσης στη θεραπεία, μεταξύ 1996 και 2013 η αύξηση του προσδόκιμου ζωής φτάνει τα εννέα χρόνια για τις γυναίκες και τα δέκα χρόνια για τους άνδρες. Το προσδόκιμο ζωής ενός 20χρονου που άρχισε θεραπεία το 2010 και επιβίωσε μετά το πρώτο έτος της θεραπείας εκτιμάται πλέον σε 73 χρόνια για τους άνδρες και 76 για τις γυναίκες, δηλαδή σταδιακά πλησιάζει το προσδόκιμο του γενικού πληθυσμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Άνταμ Τρίκι του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, οι οποίοι μελέτησαν στοιχεία για 88.500 άτομα με HIV που άρχισαν αντι-ιική θεραπεία την περίοδο 1996-2010, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet HIV, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαπιστώθηκε ότι κατά την πρώτη τριετία της θεραπείας πέθαναν (από οποιαδήποτε αιτία) λιγότεροι άνθρωποι που είχαν αρχίσει τη θεραπεία μεταξύ 2008-2010, σε σχέση με όσους είχαν αρχίσει να κάνουν τη θεραπεία μεταξύ 1996-2007. Οι θάνατοι ειδικά από AIDS εμφάνισαν συνεχή μείωση μετά το 1990, καθώς τα νεότερα φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά για την αποκατάσταση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι επιστήμονες εξέφρασαν την ελπίδα ότι τα νέα ευρήματα θα βοηθήσουν ώστε να μειωθεί το στίγμα στους ανθρώπους με HIV και να μπορούν πλέον πιο εύκολα να βρουν δουλειά και να έχουν ιατρική ασφάλιση.

"Χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες ώστε το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων με τον ιό HIV να μη διαφέρει από τον γενικό πληθυσμό" δήλωσε ο Τρίκι. Επεσήμανε ότι "τα νεότερα φάρμακα έχουν λιγότερες παρενέργειες, απαιτούν λιγότερα χάπια, εμποδίζουν καλύτερα την αναπαραγωγή του ιού και καθιστούν πιο δύσκολο να αποκτήσει ο ιός ανθεκτικότητα σε αυτά".

Οι μελλοντικές βελτιώσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναμένεται να προέλθουν από την ανάπτυξη μιας λιγότερο τοξικής θεραπείας με περισσότερες φαρμακευτικές επιλογές, από την πιο πιστή τήρηση της θεραπείας εκ μέρους των ασθενών, από τη βελτίωση της θεραπείας των άλλων παθήσεων που συνυπάρχουν (π.χ. ηπατίτιδα C), από την πιο έγκαιρη διάγνωση και από την καλύτερη πρόληψη.

Η συνδυασμένη αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) άρχισε να χορηγείται ευρέως το 1996, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό τριών ή περισσοτέρων φαρμάκων για να μπλοκάρει την αναπαραγωγή του ιού, "φρενάροντας" παράλληλα την εξάπλωσή του σε άλλους ανθρώπους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά πλέον η θεραπεία να χορηγείται σε όλους τους ανθρώπους με HIV, όσο γίνεται νωρίτερα μετά τη διάγνωση της νόσου.

Πάντως η νέα μελέτη συμπέρανε ότι η βελτίωση του προσδόκιμου ζωής δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους με HIV, καθώς δεν έχει αυξηθεί εξίσου για όσους μολύνονται μέσω ένεσης, όπως οι ναρκομανείς. Από την άλλη, επισημαίνει ότι σήμερα οι περισσότεροι θάνατοι ανθρώπων με HIV συμβαίνουν μεταξύ όσων δεν κάνουν την αντιρετροϊκη θεραπεία.

Διαβάστε επίσης