ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Εκστρατεία κατά των όπλων ξεκίνησε η Οσκαρική ηθοποιός. Για κάποιους η πρωτοβουλία εκπυρσοκρότησε

Εκστρατεία κατά των όπλων ξεκίνησε η Οσκαρική ηθοποιός. Για κάποιους η πρωτοβουλία εκπυρσοκρότησε
Reuters

Όταν στις 14 Δεκεμβρίου του 2012 ένοπλος εισέβαλε στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, στο Νιουτάουν της πολιτείας Κονέκτικατ των ΗΠΑ, σκότωσε 20 μαθητές, 6 μέλη του διδακτικού προσωπικού και έβαλε επίλογο αυτοκτονώντας η Οσκαρική ηθοποιός σοκαρίστηκε. Προσπάθησε να κρύψει τα νέα από την τότε 12χρονη κόρη της. “Πρέπει να κάνω κάτι... Έχω ευθύνη ως γονέας” είπε στο People.

H 54χρονη Τζούλιαν Μουρ που αποφάσισε να αναλάβει δράση κατά της ένοπλης βίας και σε αυτή την εκστρατεία αναζήτησε διάσημους συμμάχους.

Η οπλοκατοχή "διώχνει" τους καθηγητές από το Τέξας

“Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Είμαι τόσο ενθουσιασμένη. Όλοι έχουν την ίδια άποψη για αυτό το θέμα" είπε. Σύμφωνα με τη Guardian Στιβ Καρέλ, Τζένιφερ Λόρενς, Έλεν Ντε Τζένερις, Γιόκο Όνο και δεκάδες άλλοι συστρατεύτηκαν μαζί της στην εκστρατεία σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Everytown for Gun Safety.

Αίτημα της η ασφαλής φύλαξη των όπλων, ώστε να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά παιδιά ενώ καλεί να ληφθούν μέτρα για να μη μπορούν να αποκτούν όπλα άτομα που έχουν διαπράξει αδικήματα ή έχουν καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή παρενόχληση ή πάσχουν από ψυχική νόσο, αναφέρει το ΑΠΕ.

Η Μουρ μοιάζει να χτίζει ένα προφίλ με κοινωνικές ανησυχίες που σπάνια συναντάμε στο Χόλιγουντ. Μετά τη βράβευση της για Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Still Alice όπου μας έμαθε τι σημαίνει να πάσχεις από τη νόσο Αλτσχάιμερ, η Μουρ ανοίγει ανοιχτό πόλεμο στα όπλα με όπλο της το λόγο της και την επιρροή της με συμμάχους περίπου 80 ακόμη διασημότητες, αρκετοί από τους οποίους ήδη από το 2012 έχουν δραστηριοποιηθεί κατά της ένοπλης βίας.

Η πρωτοβουλία χειροκροτήθηκε από τους περισσότερους αλλά χρήστες του twitter αναρωτιούνται μήπως η απόφαση της ήρθε κάπως αργοπορημένα. Η Τζούλιαν Μουρ στο παρελθόν είχε καθιερωθεί σαν μια γυναίκα που απέδιδε δικαιοσύνη μεν, με χρήση όπλων δε.

H ίδια απάντησε στο σχολιασμό γιατί ξέρει ότι όπλο κατά της ένοπλης βίας είναι ένας διάλογος με όσους ευθύνονται για αυτή. Η Μουρ γνωρίζει ότι το Χόλιγουντ φέρει ευθύνη στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας γεμάτη βία και πυρίτιδα και είναι έτοιμοι να σηκώσει την κάννη της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ