ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Grammys: H μουσική επιστρέφει στο Λος Άντζελες

Grammys: H μουσική επιστρέφει στο Λος Άντζελες

Μπορεί η επόμενη τελετή βράβευσης των Grammys του 2018 να διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη ωστόσο η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ θα αποχαιρετήσει τα μουσικά βραβεία για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Αρχής γενομένης το 2019 τα Grammys ανακοίνωσαν ότι επιστρέφουν στο Λος Άντζελες όπως ανακοίνωσε η Εθνική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών Ηχογράφησης των ΗΠΑ μετά την υπογραφή τετραετές συμβολαίου με την εταιρία ψυχαγωγίας AEG ώστε η διοργάνωση να φιλοξενηθεί στο Staples Center.

Σύμφωνα με την Ακαδημία το σόου θα αποφέρει εκτιμώμενο οικονομικό όφελος ύψους 82 εκατ. δολαρίων στο Λος Άντζελες, κάθε χρόνο που θα πραγματοποιείται.

Στις 28 Ιανουαρίου του 2018 τα Grammy θα γιορτάσουν τα 60ά γενέθλιά τους και θα πραγματοποιηθούν στο Madison Square Garden. Οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν στις 28 Νοεμβρίου 2017.

Η μετάδοση τους θα γίνει μέσω του τηλεοπτικού δικτύου CBS, με το οποίο η Ακαδημία έχει υπογράψει την παραχώρηση των δικαιωμάτων μετάδοσης μέχρι το 2026.

Η ιστορία του θεσμού

Τα Μουσικά Βραβεία Γκράμι ή Γκράμμυ (η λέξη προέρχεται από το γραμμόφωνο εξ ου και η αρχική τους ονομασία Gramophone Awards), απονέμονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, για τη βράβευση επιτυχημένων καλλιτεχνών στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας.

Αρμόδια για την απονομή είναι η Εθνική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών Ηχογράφησης(Νational Academy of Recording Arts and Sciences) των ΗΠΑ.

Τα βραβεία θεσμοθετήθηκαν το 1958 και η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση της απονομής τους έγινε στις 29 Νοεμβρίου του 1959 από το κανάλι NBC. Τα σχετικά δικαιώματα μετάδοσης της απονομής αγόρασε και εξασφάλισε ο Πιερ Κουσέτ.

Σήμερα, διακρίνονται σε 108 κατηγορίες και 30 μουσικά είδη, και απονέμονται συνήθως το Φεβρουάριο κάθε χρόνου. Οι νικητές αναδεικνύονται κατόπιν ψηφοφορίας από τα μέλη της Ακαδημίας, και όχι με βάση τη δημοτικότητα, τις πωλήσεις ή την πορεία τους στους πίνακες επιτυχιών. Ως έπαθλο λαμβάνουν ένα επίχρυσο αγαλματίδιο ενός γραμμοφώνου.

Τα πρώτα Βραβεία Γκράμι ανακοινώθηκαν στις 4 Μαΐου του 1959. Τραγούδι της Χρονιάς αναδείχθηκε το "Nel Blu Dipinto di Blu" του Ντομένικο Μοντούνιο, ενώ το βραβείο για το Άλμπουμ της Χρονιάς απονεμήθηκε στον Χένρι Μαντσίνι, για τη μουσική του στην τηλεοπτική σειρά του Μπλέικ Έντουαρντς "Peter Gun".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ