ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Dοctor Who: To ανθρώπινο είδος αντιδράει για την αλλαγή φύλου ενός alien

Dοctor Who: To ανθρώπινο είδος αντιδράει για την αλλαγή φύλου ενός alien

Το BBC αποκάλυψε μια σημαντική αλλαγή στην τηλεοπτική εποποιία που εδώ και μισό αιώνα καθηλώνει τηλεθεατές. Για πρώτη φορά στην 50χρονη ιστορία της βρετανικής τηλεοπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας "Doctor Who" τον βασικό ρόλο θα ενσαρκώσει γυναίκα.

Μετά από πολλές εικασίες σχετικά με τον ρόλο, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Βρετανίας, αποκάλυψε ότι η 35χρονη Βρετανίδα ηθοποιός Τζόντι Γουίτακερ (Jodie Whittaker), η οποία πρωταγωνίστησε στο βραβευμένο τηλεοπτικό δράμα "Broadchurch" θα είναι ο 13ος Δόκτωρ.

Η είδηση ότι ο Δόκτωρ θα είναι γυναίκα ανακοινώθηκε με ένα τηλεοπτικό κλιπ ενός λεπτού που μεταδόθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο μετά τον τελικό αγώνα τένις ανδρών του Wimbledon. Σε αυτό η ηθοποιός περπατάει μέσα σε ένα δάσος φορώντας ένα μακρύ παλτό και κρύβει το πρόσωπό της με μια κουκούλα μέχρι την τελική αποκάλυψη.

"Πάντα ήξερα ότι ήθελα ο 13ος Δόκτωρ να είναι γυναίκα και είμαστε ενθουσιασμένοι που εξασφαλίσαμε την πρώτη επιλογή μας. Στην ακρόαση για τον Δόκτωρ απλώς μας άφησε άφωνους όλους. Είναι αστεία, έξυπνη και, δυναμική και θα προσθέσει ζεστασιά στον ρόλο" δήλωσε ο Κρις Τσίνμπαλ, νέος υπεύθυνος και εκτελεστικός παραγωγός της σειράς.

Η Γουίτακερ θα αντικαταστήσει τον Πίτερ Καπάλντι, ο οποίος πήρε τον ρόλο το 2013 εν μέσω αιτημάτων ότι πρέπει να υποδυθεί τον Δόκτωρ μια γυναίκα. Το τελευταίο επεισόδιο, στο οποίο θα εμφανιστεί θα προβληθεί τα Χριστούγεννα.

Απαντώντας στην ερώτηση πώς αισθάνεται που είναι η πρώτη γυναίκα "Doctor Who" η Τζόντι Γουίτακερ δήλωσε: "Αισθάνομαι πολύ υπέροχα, ως φεμινίστρια, ως γυναίκα, ως ηθοποιός, ως άνθρωπος, ως κάποια που θέλει συνεχώς να δοκιμάζεται σε προκλήσεις και που δεν θέλει να μπαίνει σε καλούπια βάσει αυτού που της λένε ότι μπορεί να είναι ή ότι δεν μπορεί να είναι. Αισθάνομαι απίστευτα".

Θέλω να πω στους φαν να μη φοβούνται το φύλο μου. Επειδή αυτή είναι μια πραγματικά συναρπαστική στιγμή και ο Doctor Who αντιπροσωπεύει ό,τι συναρπαστικό υπάρχει στην αλλαγή. Οι θαυμαστές έχουν δει τόσες αλλαγές και αυτή είναι μόνο καινούρια, διαφορετική, όχι φοβερή" ανέφερε σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph.

Ωστόσο η αλλαγή φύλου δίχασε το κοινό. Αν και πολλοί ενθουσιάστηκαν με τον νέο Δόκτωρ

Άλλοι ενοχλήθηκαν από την "εκβιαστική και ανώφελη αλλαγή φύλου".

doctorwho antidraseis

Οι γραφικές αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα προκάλεσαν αντίλογο με άλλους χρήστες να διακωμωδούν την ανοησία για όσους "ενοχλούνται από το φύλο ενός alien".

dr2

H ιδανικότερη απάντηση δόθηκε με ένα tweet από το Merriam-Webster.

"Στην Αγγλική η λέξη Δόκτωρ δεν έχει φύλο" ενημέρωσε το κοινό του το Λεξικό τελειώνοντας την ανώφελη συζήτηση σε λίγους χαρακτήρες.

dr3

Προχωρώντας το debate του ανόητου σεξισμού παραπέρα η κωμικός Carol Hartsell έκανε μια ρηξικέλευθη τουλάχιστον ανάρτηση.

dr4

"Πολλοί που μέχρι πρόσφατα δεν ήξεραν καν ποιός είναι ο Dr. Who ξαφνικά ασχολούνται. Ίσως πρέπει να ανακοινώσουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι γυναίκα" έγραψε.

O Doctor Who η πιο επιτυχημένη σειρά επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών

All

Η σειρά "Doctor Who" αφηγείται τις περιπέτειες ενός ανθρωποειδούς εξωγήινου χρονοταξιδιώτη (Time Lord ελλ. 'Αρχοντα του Χρόνου) γνωστού ως ο Δόκτωρ (The Doctor), ο οποίος εξερευνά το σύμπαν με μια μηχανή του χρόνου που ονομάζεται TARDIS έχοντας συχνά μαζί του ανθρώπους που το συντροφεύουν στις περιπέτειες του.

Οι 'Αρχοντες του Χρόνου μπορούν να αναπλάθουν τα τραυματισμένα μέλη του σώματός τους. Σε μια ολοκληρωτική Αναγέννηση παίρνουν άλλο πρόσωπο, αλλάζοντας ηλικία, φωνή, πολλές φορές ακόμη και προσωπικότητα.

Τον Δόκτωρ έχουν ενσαρκώσει μέχρι τώρα δώδεκα ηθοποιοί. Η μετάβαση από τον ένα στον άλλο ηθοποιό επιτυγχάνεται στην αφήγηση με την Αναγέννηση (Regeneration).

Το "Doctor Who" περιλαμβάνεται στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες ως η μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας και ως η πιο επιτυχημένη σειρά επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών, σε ό,τι αφορά την τηλεθέαση της εκπομπής, τις πωλήσεις DVD, βιβλίων και πολυμέσων από το iTunes.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ