ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Xόλιγουντ εναντίον Τραμπ: «Θέτεις ζωές σε κίνδυνο»

Xόλιγουντ εναντίον Τραμπ: «Θέτεις ζωές σε κίνδυνο»
REUTERS/Joshua Roberts

«Έπειτα από διαβουλεύσεις με τους στρατηγούς μου και ειδικούς για στρατιωτικά ζητήματα, σας ενημερώνω ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα αποδεχθεί ούτε θα επιτρέψει (...) σε διαφυλικά πρόσωπα να υπηρετούν στον στρατό των ΗΠΑ», έγραψε ο Nτόναλντ Τραμπ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Η απόφαση του προκάλεσε αντιδράσεις στη showbiz με τη Lady Gaga, Σαρλίζ Θερόν και άλλους να κάνουν ηχηρές παρεμβάσεις στην απόφαση του Λευκού Οίκου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απαγορεύσει σε διεμφυλικά άτομα (transgender) να υπηρετούν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επικαλούμενος το «τρομερό ιατρικό κόστος» και την «αναταραχή» που θα έφερναν οι άνθρωποι αυτοί στο στράτευμα.

Η Lady Gaga με ανάρτησή της στο Twitter επεσήμανε ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των νεαρών transgender, ένα ήδη ιδιαίτερα ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας.

lady gaga trump

Ειλικρινά, γνωρίζατε ότι η ομάδα απομονώνετε σήμερα, το 45% των οποίων (18-24 ετών) έχουν ήδη επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν;» έγραψε η τραγουδίστρια. «Στην trans κοινότητα υπάρχουν επίσης πολύ δυνατοί και γενναίοι» πρόσθεσε. «Πρέπει να υπηρετούν στον στρατό, αν το επιθυμούν» σημείωσε η τραγουδίστρια της ποπ στην ανάρτησή της, σύμφωνα με το NME.

Την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασαν και άλλοι εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου.

Η διεμφυλική ηθοποιός Λαβέρν Κοξ ανέφερε ότι «έχει συναντήσει πολλούς Αμερικανούς transgender που έχουν υπηρετήσει ή υπηρετούν επί του παρόντος στις ένοπλες δυνάμεις».

BAN2

Έχω ακούσει από αυτούς ταπεινωτικές ιστορίες, ότι βιώνουν διάφορα είδη κακομεταχείρισης όταν είναι πρόθυμοι να βάλουν τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή με τρόπους που πολλοί από εμάς δεν θα κάνουμε ποτέ, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού Προέδρου μας. Αυτή η τελευταία ανατροπή της πολιτικής του Ομπάμα συνεχίζει να στέλνει το μήνυμα στους trans Αμερικανούς ότι η ζωή μας, η ασφάλεια και η θητεία μας είναι λιγότερο πολύτιμες, είναι ανεπιθύμητες στη χώρα αυτή, τη χώρα που αγαπώ» έγραψε σε μήνυμά της.

«Υπάρχουν 15.000 transgender Αμερικανοί στις ένοπλες δυνάμεις που μάχονται για μας. Τι συνέβη με την υπόσχεσή σας ότι θα αγωνιστείτε γι’ αυτούς;» έγραψε η Κέιτλιν Τζένερ στα social media.

Η ηθοποιός Σαρλίζ Θερόν επίσης αντέδρασε κατηγορώντας τον Ντόναλντ Τραμπ για άγνοια και μη ανεκτικότητα. «Η σκληρότητά σας μόνο θα ανάψει η φωτιά μας. Δεν θα σταματήσουμε αυτό τον αγώνα».

«Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στους ανθρώπους που επιθυμούν να υπηρετήσουν, να μην τους γυρίζουμε τις πλάτες. Η απαγόρευση για τους διεμφυλικούς είναι βλαπτική, αβάσιμη και λάθος», τόνισε η Έλεν Ντε Τζένερις.

BAN1

ΔΗΜΟΦΙΛΗ