ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ένας ειδικός αναλυτής στα πυρηνικά όπλα συγκρίνει το Game of Thrones με τον πραγματικό κόσμο

Ένας ειδικός αναλυτής στα πυρηνικά όπλα συγκρίνει το Game of Thrones με τον πραγματικό κόσμο
HBO

Η επιτυχημένη σειρά του HBO, Game of Thrones είναι μια ιστορία φαντασίας και τίποτα παραπάνω, ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία σε αυτή που θυμίζουν τον πραγματικό κόσμο: ο πόλεμος και η δύναμη είναι εντελώς πραγματικά στοιχεία.  Μάλιστα, ο ίδιος ο Τζόρτζ Μάρτιν βρήκε ομοιότητες στην ιστορία του με τον κόσμο που ζούμε σήμερα: τα μαχητικά αεροσκάφη είναι χειρότερα από τους Ντοθράκι, είχε πει σε μια συνέντευξή του, ενώ συνέκρινε τους δράκους με τα πυρηνικά όπλα, μιλώντας το 2011 στο Vulture.

Στο τέταρτο επεισόδιο της έβδομης σεζόν οι φαν της σειράς είδαν πόσο καταστροφική είναι η δύναμη ενός δράκου και πόσο δύσκολη είναι η στρατιωτική τακτική. Η Ντενέρις Ταργκάριεν έπρεπε να πάρει αποφάσεις, παρόμοιες με αυτές ενός πραγματικού αρχηγού. Να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα που της παρέχουν οι δράκοι για να επιβληθεί και να κερδίσει γρήγορα μια νίκη χωρίς να χρειαστεί να χάσει τους άνδρες της ή να ακολουθήσει μια στρατηγική ρισκάροντας;

Την ώρα που έχανε συμμάχους, έπρεπε να παίξει με βάση τους κανόνες με αποτέλεσμα να χυθεί αίμα. Πολλοί κριτικοί έχουν συγκρίνει τους δράκους της Ντενέρις με τα πυρηνικά όπλα και ένας ειδικός σε αυτά, ο Τίμοθι Γουέστμέγιερ έγραψε ένα σχετικό άρθρο.

«Οι δράκοι είναι ο πυρηνικός ανατρεπτικός παράγοντας και μόνο ο Ντάνι τους έχει, γεγονός που κάποιες φορές την καθιστά τον πιο ισχυρό άνθρωπο στον κόσμο. Αλλά αρκεί αυτό;», διερωτάται.

daenerys with dragon

Πηγή:ΗΒΟ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν τον κόσμο με το πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να επιτύχουμε συγκεκριμένους γεωπολιτικούς στόχους. Οι γραμμές είναι λεπτές. Μπορεί κάποιος να έχει την εξουσία στα χέρια του αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει αλλαγές, να βελτιώσει τον κόσμο...», σημειώνει.

Επιπλέον, ο αναλυτής συγκρίνει τον πόλεμο του Βιετνάμ με τον πόλεμο στο Γουέστερος. Όπως εξηγεί, τα πυρηνικά όπλα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη απειλών αλλά έχουν περιορισμένη χρήση σε άλλες ανάγκες ενός πολέμου.

Για παράδειγμα, το βασίλειο του Dorne, βρίσκεται σε ένα βραχώδες, ορεινό, έρημο τοπίο με σχετικά μικρές πόλεις, διασκορπισμένους πληθυσμούς και άφθονα κρησφύγετα. Ένας δράκος δεν μπορεί επιφέρει την απόλυτη καταστροφή, όπως και μια πυρηνική βόμβα.

Κάτι παρόμοιο, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε συμβεί και στον πόλεμο του Βιετνάμ, όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες ήρθαν αντιμέτωποι με αντάρτες. Μια μυστική έκθεση του 1967 που παρουσίασε ο όμιλος JASON κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πυρηνικά όπλα δεν θα προσέφεραν κανένα στρατιωτικό πλεονέκτημα καθώς τα στρατεύματα που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν διασκορπισμένα.

Ένας πυρηνικός πόλεμος θα ισοπεδώσει αρχικά τις πόλεις. Θα ακολουθήσει ένας βαρύς πυρηνικός χειμώνας, που θυμίζει «Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ