ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Φεστιβάλ Ρεματιάς: Πρωτιά στην αλληλεγγύη με τον Αλκίνοο Ιωανίδη

Φεστιβάλ Ρεματιάς: Πρωτιά στην αλληλεγγύη με τον Αλκίνοο Ιωανίδη
FACE

Ανθρωπισμός και πολιτισμός συνυπογράφουν το πρώτο μουσικό ζωντανό μουσικό γεγονός που, χάρη στη συνεργασία της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία με τον Δήμο Χαλανδρίου, έδωσε τη δυνατότητα σε κωφούς/ές και βαρήκοους/ες να απολαύσουν ισότιμα τη μουσική και τους στίχους του Αλκίνοου Ιωαννίδη.

Η σελίδα στην ιστορία της ελληνικής μουσικής σκηνής γράφτηκε χθες, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Ρεματιάς καθώς η συναυλία που παρουσίασε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017-Νύχτες Αλληλεγγύης, έγινε η πρώτη μουσική εκδήλωση με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

H διερμηνέας Θεοδώρα Τσαποΐτη, η οποία βρισκόταν στη σκηνή δίπλα στους μουσικούς, και ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για κωφούς/ές και βαρήκοους/ες, που χειριζόταν η Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη, αποδίδοντας γραπτώς όχι μόνο τους στίχους των τραγουδιών, αλλά και όσα λέγονταν ζωντανά επί σκηνής.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης αγκάλιασε με θέρμη την πρωτοβουλία του Δήμου Χαλανδρίου και της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, παρουσιάζοντας μαζί με τους μουσικούς που βρίσκονταν στη σκηνή τη Θεοδώρα Τσαποΐτη.

Έχουμε μεγάλη χαρά και συγκίνηση σήμερα για αυτήν εδώ τη συναυλία. Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία μάς βοήθησε και μας τίμησε και εξαιτίας της γίνεται η πρώτη, κάτω από αυτούς τους όρους, καθολικά προσβάσιμη συναυλία στην Ελλάδα. Είναι μία σπουδαία στιγμή για μας εδώ" είπε απευθυνόμενος στο κοινό ο αγαπημένος ερμηνευτής.

Επίσης, αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία της αναγνώρισης της διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλλώσσα για την ισότιμη συμμετοχή των κωφών και στην καθυστέρηση της κοινωνίας μας να ενσωματώσει τις απαιτούμενες υπηρεσίες προσβασιμότητας σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής εν έτει 2017.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Χαλανδρίου, οι υπηρεσίες που παρέχονταν στη συναυλία δεν ωφέλησαν, ωστόσο, μόνο κωφούς/ές και βαρήκοους/ες. Όλοι οι θεατές απόλαυσαν την ευκαιρία να έχουν γραμμένους τους στίχους των τραγουδιών στην οθόνη των υπέρτιτλων και να μπορούν να τραγουδούν μαζί με τον Ιωαννίδη.

"Ο Δήμος Χαλανδρίου έκανε με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία σε αυτήν τη συναυλία μία πραγματικά καλή αρχή. Αυτό μόνο χαρά και ικανοποίηση μπορεί να μας γεμίζει σήμερα" σημείωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σέργιος Γκάκας. "Δεν βιαζόμαστε, όμως, να φουσκώσουμε από υπερηφάνεια. Ο δρόμος για μία προσβάσιμη πόλη από όλους και όλες είναι μακρύς. Έχουμε, όμως, αποφασίσει να τον περπατήσουμε μαζί με τις ανάπηρες και τους ανάπηρους συμπολίτες μας και να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να τον κάνουμε λιγότερο δύσβατο για όλους και όλες. Όσον αφορά, δε, στο Φεστιβάλ Ρεματιάς, η πρόθεση των καλλιτεχνών που παρουσιάζουν τη δουλειά τους να συνεργαστούν με τον Δήμο και την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία για την προσβασιμότητα του περιεχομένου των παραστάσεών τους θα αποτελεί στο μέλλον και κριτήριο για την επιλογή τους" πρόσθεσε.

"Χθες το βράδυ στη Ρεματιά, με τη συνεργασία του Αλκίνοου Ιωαννίδη και του Δήμου Χαλανδρίου, εξασκήσαμε ένα ΔΙΚΑΙΩΜΑ που παραβιάζεται εδώ και χρόνια. Το δικαίωμα όλων των πολιτών για ισότιμη πρόσβαση στην πολιτιστική ζωή" τόνισε από την πλευρά της η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία. "Ταυτόχρονα, μας δόθηκε η ευκαιρία συνεκπαίδευσης καλλιτεχνών και κοινού στην 'άγνωστη χώρα της αναπηρίας' με στόχο τη συμπερίληψη και τη διεύρυνση αυτής της προσπάθειας, προκειμένου να φτάσουμε κάποια στιγμή στο σημείο να είναι όλες οι εκδηλώσεις καθολικά προσβάσιμες και να μην αποκλείεται ΚΑΝΕΙΣ και ΚΑΜΙΑ! Είμαστε περήφανοι/ες για το αποτέλεσμα και ευχαριστούμε τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Δήμο Χαλανδρίου που συμπορεύτηκαν ένθερμα δίπλα μας σε αυτό το εγχείρημα!" πρόσθεσε.

Συνέχεια στις 10 Σεπτεμβρίου

pappa ioanna

Επιπλέον η θεατρική παράσταση Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον του Γεωργίου Βιζυηνού σε ερμηνεία Ιωάννας Παππά και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη θα παρουσιαστεί με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για Κ(κ)ωφούς/ες και βαρήκοους/ες καθώς και Ακουστική Περιγραφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης στις 10 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, στο Θέατρο Ρεματιάς έχουν οριοθετηθεί μόνιμα με πρωτοβουλία της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία θέσεις για ανάπηρες/ους θεάτριες/ες, τους συνοδούς τους και εμποδιζόμενα πρόσωπα (ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες και γονείς με παιδιά σε βρεφικά καροτσάκια, άτομα με προσωρινό τραυματισμό). Η πρόσβαση για τους ανθρώπους με κινητικές βλάβες είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου, όπου διατίθενται δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων. Στο θέατρο λειτουργεί αναπηρική τουαλέτα ενώ δημιουργήθηκαν και στο αναψυκτήριο προσβάσιμα τραπέζια διαθέσιμα κατά προτεραιότητα σε ανάπηρους/ες και εμποδιζόμενα πρόσωπα.

Οι (θεατρόφιλοι/μουσικόφιλοι) σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους χειριστές/τριες τους. Το πρόγραμμα διατίθεται σε μορφή Braille, μεγαλογράμματη γραμματοσειρά και σε κώδικα QR.

Η προσπάθεια του Δήμου Χαλανδρίου να κάνει το χώρο της Ρεματιάς όσο πιο φιλικό και προσβάσιμο γίνεται σε ανάπηρους/ες και να εξασφαλίσει τη δυνατότητα ισότιμης και ανεμπόδιστης συμμετοχής για όλες και όλους είχε ξεκινήσει από πέρυσι με την καθολικά προσβάσιμη παράσταση Πέρσες του Αισχύλου από το ΘΕ.ΑΜ.Α (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), η οποία είχε αυξημένο αντίκτυπο στο κοινό.

"Ο πραγματικός καλλιτέχνης με ή χωρίς αναπηρία δεν είναι εκείνος/η που κατακρεουργείται από το 'κτήνος΄' αλλά αυτός/ή που με κόπο καταφέρνει τελικά να το δαμάζει" σημειώνει η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ