ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης στο CNN Greece: Συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των νησιών – Επιτυχημένη η αντιμετώπιση του ιού

Μηταράκης στο CNN Greece: Συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των νησιών – Επιτυχημένη η αντιμετώπιση του ιού
ΙΝΤΙΜΕ

Στις 93 δομές προσφύγων – μεταναστών μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί συνολικά 200 ήπια κρούσματα κορωνοϊού, ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNN Greece, o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επισημαίνοντας ότι δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα σε αιτούντες που διαμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και στα νησιά.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που έσπασαν την καραντίνα αλλά είναι περιορισμένης κλίμακας. Είναι υποχρέωση των αιτούντων άσυλο να σέβονται τους νόμους της χώρας. Οποιοδήποτε παράπτωμα θα είναι δυσμενής εξέλιξη σε μία εξέταση ασύλου» προσέθεσε ο υπουργός.

Για τις αιτήσεις ασύλου, σύμφωνα με τον υπουργό η μέση έκδοση αιτημάτων τον Απρίλιο θα ξεπεράσει τις 15.000, ενώ στόχος είναι η εξέταση 100.000 αιτημάτων ασύλου μέσα στο 2020.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως ποτέ δεν σταμάτησε η αποσυμφόρηση των νησιών και στο πρώτο τρίμηνο έφυγαν 10.000 μετανάστες. Τον Απρίλιο έχουν αποχωρήσει περί τους 800, δήλωσε ο υπουργός.

Αναφορικά με τις δομές, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως θα μειωθούν από 93 σήμερα σε 38, ενώ η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου θα φέρει μαζικές απελάσεις για όσους απορρίπτονται τα αιτήματα με βάση το αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο.

«Η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου είναι το κλειδί για να μη δημιουργούμε νέες δομές, να μην αυξάνονται οι διαμένοντες και τελικά συμβάλλει και στο να μπει ένα φρένο στις ροές» επεσήμανε ο κ. Μηρταράκης.

Επίσης, για τη φιλοξενία των ευάλωτων ομάδων σε ξενοδοχεία ανέφερε πως είναι ένα ακριβό πρόγραμμα, γι’ αυτό το βάρος θα δοθεί στο πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» και στις κλειστές και ελεγχόμενες δομές.

Για τις ΜΚΟ επεσήμανε πως έχει συσταθεί ειδική γραμματεία που θα πιστοποιήσει τις οργανώσεις που έπαιξαν έναν θετικό ρόλο στην προστασία της χώρας μας από τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης.

Για τον τρόπο που αντιμετώπισε την κρίση του κορωνοϊού η κυβέρνηση, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως η έγκαιρη λήψη μέτρων είχε ως αποτέλεσμα τη μη εξάπλωση του ιού. Ωστόσο, το στοίχημα του δεύτερου εξαμήνου είναι να ξαναδουλέψει η οικονομία και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, η κρίση είναι παγκόσμια και δεν είναι ελληνικό πρόβλημα.

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης και η οικονομία της θα επηρεαστεί σε μικρότερο βαθμό», εκτίμησε ο υπουργός.

«Μια κρίση έχει επιπτώσεις και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τις εξαφανίσει. Μπορεί, όμως, με ένα συγκροτημένο και αποτελεσματικό σχέδιο να τις περιορίσει», υποστήριξε ο κ. Μηταράκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ