ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, τα πέτρινα «στολίδια» των Ιωαννίνων

Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, τα πέτρινα «στολίδια» των Ιωαννίνων
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ)

Χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης σε υψόμετρο 960 μέτρων, το Πάπιγκο αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής και ο οικισμός είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός.

Αναφέρεται και ως Μεγάλο Πάπιγκο και μαζί με το γειτονικό του Μικρό Πάπιγκο αποτελεί κοινότητα του νομού Ιωαννίνων. Η κοινότητα έχει πληθυσμό 357 κατοίκους από τους οποίους οι 280 μένουν στο Πάπιγκο και οι 77 στο Μικρό Πάπιγκο.

Η κορυφή "Αστράκα" της Τύμφης, τοπωνύμιο που σημαίνει "σκεπή" (κοινή ρίζα με το όστρακο, αστράκη κ.α.) πήρε το όνομά της εξαιτίας της θέσης της, αφού σαν σκεπή ορθώνεται πάνω από το χωριό Πάπιγκο.

Ανάμεσα στο Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο δεσπόζουν φυσικές κολυμβήθρες που είναι στην πραγματικότητα κοιλώματα στα ασβεστολιθικά πετρώματα τα οποία δημιουργήθηκαν από τα νερά του ρέματος Ρογκοβού.

Το ρέμα σχηματίζει στην πραγματικότητα φυσικές πισίνες που τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδανικές ακόμη και για βουτιές. Το συγκεκριμένο ρέμα προέρχεται από την δυτική κορυφή της Τύμφης, τον Λάπατο και περνάει ανάμεσα στα δύο χωριά, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ