ΕΛΛΑΔΑ

Ξενάγηση στο γραφικό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στην Μικρή Πρέσπα

Ξενάγηση στο γραφικό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στην Μικρή Πρέσπα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Στην λίμνη της μικρής Πρέσπας, περίπου 60 χλμ. από τη Φλώρινα, βρίσκεται το νησάκι Άγιος Αχίλλειος.

Στο νησί είχε χτιστεί ένας ρωμαϊκός και βυζαντινός οικισμός, ο οποίος σύμφωνα με επιγραφές ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Λύκη.

Το νησί φιλοξενεί πολλούς βυζαντινούς ναούς με επιφανέστερο μνημείο να αποτελεί η βασιλική του Αγίου Αχιλλείου στο ομώνυμο νησάκι, που χτίστηκε επί τσάρου Σαμουήλ για να στεγάσει τα οστά του επισκόπου Λαρίσης Αχιλλείου.

Η βασιλική του Αγίου Αχιλλείου έδωσε το όνομα στο νησί και κάθε χρόνο, στα τέλη Αυγούστου, φιλοξενεί τις εκδηλώσεις «Πρέσπεια».

Είναι τρίκλιτη, ξυλόστεγη, με νάρθηκα και για πέντε αιώνες αποτέλεσε τον επισκοπικό ναό της Πρέσπας. Στο διακονικό φιλοξενείται ο τάφος του Αγίου Αχιλλείου και στο νότιο κλίτος οι τάφοι άλλων επιφανών εκκλησιαστικών προσώπων. Ο ναός ανακαινίστηκε από τους βυζαντινούς στον 11ο και στον 12ο αιώνα.

Η βασιλική του Αγίου Αχιλλείου δεν είναι, ωστόσο, ο μόνος ναός στο νησί. Σώζονται εκεί άλλοι τέσσερις ναοί: ο ναός των Αγίων Αποστόλων (χρονολογείται ανάμεσα στον 11ο και 12ο αιώνα), ο ναΐσκος του Αγίου Δημητρίου (χτίστηκε τον 12ο και ανακαινίστηκε τον 14ο αιώνα), ο ναός του Αγίου Γεωργία και το μοναδικό μοναστήρι του νησιού, η Παναγία η Πορφύρα.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 στο νησάκι Άγιος Αχίλλειος μένουν 21 κάτοικοι, ενώ είναι το δεύτερο κατοικημένο νησί σε λίμνη της Ελλάδος, μετά από το νησί των Ιωαννίνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ