Η Κίμωλος μπορεί να είναι μικρή, αλλά η αυθεντικότητά της έχει προσελκύσει πάρα πολύ κόσμο. Το καλοκαίρι του 2017, το νησί ήταν γεμάτο όλη τη σεζόν, καθώς ήταν η πρώτη επιλογή πολλών ταξιδιωτών που δεν ήθελαν να επισκεφτούν τα κοσμικά νησιά των Κυκλάδων.

Διαβάστε επίσης

Το γοητευτικό αυτό νησί μετρά μόλις 400 κατοίκους, έναν μοναδικό οικισμό που αποκαλείται Χώρα της Κιμώλου, αλλά και ένα μικρό ενετικό κάστρο. Η ασημένια αυτή, βραχώδης, γη, έχει άφθονους μικρούς θησαυρούς που περιμένουν να τους ανακαλύψετε. Από τις πανέμορφες παραλίες του νησιού, τα κρύα μα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου και το μικρό μα επιβλητικό κάστρο της Χώρας, μέχρι την τοπική παραδοσιακή κουζίνα. Η Κίμωλος, πρέπει σίγουρα να είναι μέσα στα νησιά που θα επισκεφτείτε φέτος, και ευτυχώς για εσάς, είναι πολύ εύκολο να τη συνδυάσετε με τη Μήλο, τη Σίφνο ή οποιοδήποτε άλλο κυκλαδονήσι επιθυμείτε. Η Κίμωλος, είναι πρόσχαρη, ήρεμη, γαλήνια και πολύ ξεχωριστή.

Το μικρό Χωριό και το επιβλητικό Kάστρο

2

Το Χωριό της Κιμώλου είναι ο μοναδικός οικισμός του νησιού. Αυτό που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη που κάνει τις βόλτες του ανάμεσα στα σπίτια, είναι η απλότητα και συνάμα η γραφικότητά του.  Δρομάκια με καμάρες και σκεπαστά περάσματα, ανάμεσα στα λευκά νησιώτικα σπίτια με τις ανθισμένες τους αυλές, θα σας μαγέψουν και θα σας κάνουν να ερωτευτείτε το νησί, για μια ζωή. Στον «πυρήνα» του χωριού, θα βρείτε το μεσαιωνικό κάστρο του 14ου-15ου αιώνα, το οποίο αποτελείται από δύο συγκροτήματα σπιτιών, το Μέσα και το Έξω Κάστρο.

Η τοπική παραδοσιακή γαστρονομία: Τα αιγοπρόβεια τυριά, η κάππαρη και οι μανούρες

3

Η Κίμωλος φημίζεται για τις σγουρές κιμουλιάτικες ντομάτες της και τα μικρά πομοντόρι, τα οποία γίνονται λιαστά, αλλά και πελτές.  Μαζί με το φουσκωτό ξυλάγγουρο, αλλά και την πεντανόστιμη κάππαρη και το κρίταμο, οι ντομάτες αυτές μπορούν να κάνουν πραγματικά μια σαλάτα που θα σας αφήσει άφωνους. Εξάλλου, τα Καλοκαίρια στο νησί, ταιριάζουν απόλυτα με ένα μεγάλο μπολ χωριάτικης σαλάτας.

Ακόμη ένα εξαιρετικό τοπικό προϊόν της Κιμώλου είναι η παραγωγή τυριών με πρόβειο γάλα, και πιο συγκεκριμένα το ξινό, ένα κρεμώδες τυρί, το οποίο χρησιμοποιούν σχεδόν παντού. Επιπλέον, η φημισμένη πικάντικη μανούρα τους, δίνει σε κάθε πιάτο την ώριμη και πιπεράτη γεύση που το απογειώνει από την πρώτη κιόλας μπουκιά. Το τοπικό κρέας τους είναι το κατσίκι και τα κοκόρια, ενώ μερικά πιάτα τους συμπεριλαμβάνουν και πέρδικες.

Οι πανέμορφες παραλίες και τα πολύχρωμα βότσαλα

4

Το ηφαιστειακής ομορφιάς αυτό νησί, διαθέτει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του Αιγαίου. Η δημοφιλέστερη από αυτές είναι τα Ελληνικά, στην οποία δεν πρέπει να παραλείψετε να πάρετε τη μάσκα σας, ώστε να δείτε στον βυθό της τα πηγάδια, μερικά κομμάτια από σπίτια και μέρη των τειχών της Χώρας.

Στην παραλία Πράσσα, θα εντυπωσιαστείτε από τα καταπράσινα νερά της και τη λευκή χοντρή άμμο, ενώ κάτω από το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου, υπάρχουν οι θαλάσσιες σπηλιές στις οποίες βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια monachus-monachus.

Ακόμη μια παραλία που αξίζει να επισκεφτείτε είναι εκείνη που βρίσκεται στο γραφικό ψαροχώρι της Γιούπας, στην άκρη του κάβου, όπου θα παρατηρήσετε τον «ελέφαντα», μια μορφή που σμίλευσαν η θάλασσα και ο αέρας με το πέρασμα του χρόνου. Λίγο πιο δίπλα, θα βρείτε το Ρέμα, μια πανέμορφη βοτσαλωτή ακτή  με γαλαζοπράσινα νερά που μοιάζει πραγματικά, με φυσική πισίνα.


Διαβάστε επίσης

Νάξος: Η γραβιέρα ΠΟΠ είναι το «καμάρι» του νησιού

Δύο ελληνικοί προορισμοί ανάμεσα στα πιο μαγικά κρυμμένα μέρη της Ευρώπης

Κάστρο Φαναρίου: Ο «φρουρός» των Αγράφων

Η κυκλαδίτικη απλότητα της Πάρου είναι must