ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Κύθηρα: Το νησί της Αφροδίτης θα σας κάνει να ερωτευτείτε με την πρώτη ματιά

Κύθηρα: Το νησί της Αφροδίτης θα σας κάνει να ερωτευτείτε με την πρώτη ματιά

Το Τσιρίγο των Ενετών είναι από τα πιο όμορφα νησιά του συμπλέγματος των Επτανήσων. Κάστρα, καταρράκτες, σπήλαια, γραφικά χωριά και σχεδόν εξωτικές παραλίες. Διότι, τα Κύθηρα θα τα ξεχωρίσετε αμέσως, για το καλό φαγητό τους, τον φυσικό τους πλούτο, αλλά και τη Χώρα του νησιού που έχει θέα όλο το λιμάνι του Καψαλιού.

Στο νησί αυτό, μπορείτε να μεταβείτε με τρεις τρόπους. Είτε με πλοίο από τον Πειραιά, είτε οδικώς μέχρι τη Νεάπολη ή το Γύθειο, κι ύστερα να πάρετε το πλοίο από εκεί. Μπορείτε δε, να το συνδυάσετε φανταστικά και με κάποια εκδρομή στην εξωτική Ελαφόνησο. Το νησί της Αφροδίτης των Αρχαίων, είναι τόσο μαγικό που θα σας αιχμαλωτίσει από την πρώτη κιόλας ημέρα που θα περάσετε εκεί.

Σας προσφέρει τα πάντα απλόχερα, από το επιβλητικό Κάστρο της Χώρας, το οποίο θα σας κόψει την ανάσα καθώς φωτίζεται με τη δύση του ηλίου, μέχρι τα χωριά και τις παραλίες για κάθε γούστο. Διότι, όπως έλεγαν και οι Ενετοί, «Un mondo fa un mondo, e il Cerigo un altro mondo» (Όλος ο κόσμος φτιάχνει έναν κόσμο, το Τσιρίγο είναι ένας άλλος κόσμος). Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το εξερευνήσετε σπιθαμή προς σπιθαμή.

Η επιβλητική Φορτέτσα και οι δίδυμοι κόλποι στο Καψάλι

2

Ξεκινώντας από τη Χώρα των Κυθήρων, εκείνο που θα σας τραβήξει αμέσως την προσοχή είναι το Κάστρο της. Από εκεί, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ατενίσουν τρία από τα μεγαλύτερα πελάγη στην Ελλάδα: το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό. Για αυτόν τον λόγο, οι ντόπιοι το αποκαλούσαν: «Το μάτι της Κρήτης». Κάνοντας λοιπόν, μια βόλτα στο κάστρο της Χώρας, η ενέργεια του νησιού μπορεί να σας συγκλονίσει.

3

Εκτός από τα τρία πελάγη, τη θέα από το Κάστρο συμπληρώνει ο δημοφιλέστερος παραθαλάσσιος οικισμός του νησιού, το Καψάλι. Με τους δίδυμους κόλπους, το απομονωμένο εκκλησάκι και τον μοναχικό φάρο, το Καψάλι θα σας γοητεύσει στο λεπτό, ενώ κολυμπώντας περίπου 20 λεπτά μπορείτε να βρεθείτε στα κρυστάλλινα νερά του Σπαραγαρίου και να απολαύσετε εκεί το υπόλοιπο της ημέρας σας.

Η εκδρομή στη Χύτρα και οι Νερόμυλοι του νησιού

4

Από το Καψάλι μπορείτε, επίσης, να κανονίσετε μια εκδρομή μέχρι τη Χύτρα. Το εντυπωσιακό αυτό νησί, απέναντι από τα Κύθηρα θα σας χαρίσει μερικές από τις ομορφότερες στιγμές των καλοκαιρινών σας διακοπών. Υπάρχει δε, μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που ο ήλιος φωτίζει τη σπηλιά της βραχονησίδας και της δίνει ζωή. Τα κρυστάλλινα νερά λάμπουν, τα τοιχώματα της Χύτρας παίρνουν χρώμα χρυσού και τότε η μαγεία γίνεται κομμάτι της ημέρας σας.

Μια εναλλακτική εξίσου, ιδιαίτερη με την εκδρομή σας στην Χύτρα, είναι να οδηγήσετε μέχρι το χωριό του Μυλοπόταμου και να περπατήσετε ανάμεσα στο μεγαλείο της Φύσης, τους Νερόμυλους στο ρέμα του καταρράκτη «Νεράιδα». Το θέαμα αυτό είναι πραγματικά κάτι παραμυθένιο.

Οι ιδιαίτερες παραλίες του νησιού

5

Τα Κύθηρα φημίζονται για τις πολλές και διαφορετικές παραλίες τους. Καθαρά, κρυστάλλινα, γαλάζια νερά παντού, εμείς μοιάζει να ξεχωρίσαμε το Καλαδί και τον Αβλέμονα. Το Καλαδί από τη μία, μοιάζει να έχει βγει από καρτ ποστάλ, ενώ τα χιλιόμετρα της παραλίας του Αβλέμονα από την άλλη, την κάνουν να μοιάζει φανταστική. Παρόλα αυτά, το νησί δεν περιορίζεται σε μόνο δύο παραλίες. Αξίζει επίσης, να επισκεφτείτε το Mελιδόνι, τη Φυρή Άμμο και τον Χαλκό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ