ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Αυτό είναι το χωριό που… θυσιάστηκε για να «ξεδιψάσει» η Πάτρα

Αυτό είναι το χωριό που… θυσιάστηκε για να «ξεδιψάσει» η Πάτρα
YouTube/haanity/Το χωριό που θυσιάστηκε για να ξεδιψάσει μια πόλη | Φράγμα Πείρου - Παραπείρου Αχαΐας

Το χωριό Τόσκες κάποτε αποτελούσε έναν ζωντανό και πράσινο τόπο στον νομό Αχαΐας. Σήμερα θυμίζει περισσότερο ένα «σεληνιακό τοπίο», ενώ σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει καν, αφού θαβυθιστεί για πάντα κάτω από το νερό.

Πρόκειται για το χωριό που θυσιάστηκε για να ξεδιψάσει μία ολόκληρη πόλη, η Πάτρα.

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, σε μερικούς μήνες θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για το φράγμα Πείρου - Παραπείρου, το οποίο δημοπρατήθηκε το 2005 και η κατασκευή του ξεκίνησε έναν χρόνο μετά.

Το έργο συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία ενός χωμάτινου φράγματος ταμίευσης στο χωριό Αστέρι, ενός χαμηλού φράγματος υδροληψίας από σκυρόδεμα στην Βαλμαντούρα και ενός αγωγού μεταφοράς νερού, ο οποίος θα είναι κατασκευασμένος από χαλυβδοσωλήνες και θα οδηγεί τη συλλεγμένη ποσότητα νερού από το μικρό φράγμα της Βαλμαντούρας του Πείρου ποταμού, στον ταμιευτήρα του φράγματος στην περιοχή του Αστερίου.

Η κατασκευή αναμένεται να τελειώσει στο τέλος του μήνα. Έτσι, θα δημιουργηθεί μία τεχνητή λίμνη, η οποία με τα νερά της θα «πνίξει» το χωριό Τόσκες, που από το 2009 έχει ερημώσει.

Το κανάλι haanity στο YouTube, κατέγραψε θεαματικά πλάνα από την άγρια ομορφιά του χωριού, που σε λίγο καιρό θα πάψει να υπάρχει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ