ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

«Μυστικά» της Σαντορίνης που λίγοι μόνο γνωρίζουν

«Μυστικά» της Σαντορίνης που λίγοι μόνο γνωρίζουν

Το «ηφαιστειακό» νησί των Κυκλάδων είναι ένα ιδιόμορφο κολλάζ με γαλανόλευκες αποχρώσεις, το οποίο δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Η Σαντορίνη ή αλλιώς Θήρα, δεν συμπεριλαμβάνεται τυχαία ανάμεσα στους προορισμούς με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα κάθε Καλοκαίρι, καθώς φιλοξενεί κόσμο από κάθε μακρινή γωνία του χάρτη. Τα χαρακτηριστικά υπόσκαφα σπίτια, οι ξασπρισμένες γραφικές αυλές, τα «κρυφά» λιθόστρωτα καλντερίμια, τα διάφανα νερά και η μακρά ιστορία της, δημιουργούν γύρω της ένα μύθο, τον οποίο μόνο όταν την επισκέπτεται κάποιος μπορεί να επιβεβαιώσει.

Μπορεί το «καυτό» τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου να προκαλείται το αδιαχώρητο στα στενά δρομάκια της από τον συνωστισμό, μπορεί να έχουν γραφτεί εκατομμύρια λέξεις, άρθρα, αφιερώματα για αυτό το παραμυθένιο νησί με το διάσημο ηλιοβασίλεμα, ωστόσο, υπάρχουν μερικές μικρές λεπτομέρειες που λίγοι γνωρίζουν για εκείνη. Πέντε από αυτές αποκαλύπτονται στο κείμενο που ακολουθεί!

2

Το… μεγάλο μυστικό της Καλντέρας

Η λέξη «καλντέρα», η οποία στην ισπανική διάλεκτο μεταφράζεται ως «καζάνι», είναι το κομμάτι εδάφους το οποίο προκύπτει έπειτα από μία μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη, από το τμήμα αυτό του ηφαιστείου το οποίο εντέλει υποχωρεί ή καταστρέφεται. Υποθέτουμε πως κάπως έτσι συνέβη και με τη «δική μας» Καλντέρα. Συγκεκριμένα, η παγκοσμίου φήμης Καλντέρα της Σαντορίνης, σχηματίστηκε έπειτα από την καταστροφική μινωική έκρηξη, πίσω στο πολύ μακρινό 1613 π.Χ. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα είναι πως, πλην αυτής, κανένα άλλο ηφαιστιογενές έδαφος δεν έχει κατοικηθεί στον κόσμο. Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε πως στο παραμυθένιο αυτό μέρος, βρίσκεται και το «κόσμημα» αρχιτεκτονικής και φινέτσας, βραβευμένο ξενοδοχείο Grace Santorini, ένα υπερπολυτελές κατάλυμα το οποίο κυριολεκτικά «απογειώνει» την έννοια της διαμονής σε άφταστα επίπεδα! Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν ευρύχωρα deluxe δωμάτια, junior σουίτες κορυφαίων προδιαγραφών και άλλες 400 τ.μ. με ανέσεις που ξεπερνάνε κάθε λογική.

3

«Κρύβει» μία… φουτουριστική αρχαία πόλη

Μπορεί η περιγραφή να είναι κάπως αινιγματική, είναι όμως όσο το δυνατόν πιο ακριβής και αναφέρεται στην ιστορική περιοχή Ακρωτήρι. Η «Μινωική Πομπηία» όπως αρκετοί συνηθίζουν να αποκαλούν τον συγκεκριμένο οικισμό, χτίστηκε κατά προσέγγιση τον 17ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται μία από τις αρχαιότερες πόλεις που έχουν ανακαλυφθεί. Αυτό βέβαια που την κάνει να ξεχωρίζει από όλες τις υπόλοιπες είναι το γεγονός πως στα συντρίμμια της βρέθηκαν αξιοθαύμαστα πολυώροφα κτήρια, «θαύμα» αν αναλογιστούμε τα δεδομένα και τις δυνατότητες της εποχής, καθώς και τοιχογραφίες μοναδικής ομορφιάς και ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας. Φήμες μάλιστα, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ισχυρίζονται πως ο Πλάτωνας έχοντας το Ακρωτήρι στο μυαλό του, εμπνεύστηκε τη δική του «Ατλαντίδα». Μπορείτε να συνδυάσετε αυτό το «ταξίδι» στο παρελθόν με μία βόλτα στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας για να σχηματίσετε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

4

Έχει «εκρηκτικό» χαρακτήρα και έδαφος

Και αυτό φαίνεται ακόμη και στα κρασιά της που προκαλούν αναπάντεχες εκρήξεις στους… ουρανίσκους ακόμη και των πιο έμπειρων sommelier παγκοσμίως! Η μοναδική ποιότητα του Σαντορινιού κρασιού είναι κάτι που είναι γνωστό από τη μία άκρη του κόσμου ως την άλλη, αυτό όμως που λίγοι γνωρίζουν είναι το γεγονός πως σε αυτό οφείλεται στην ιστορική έκρηξη που προέκυψε στο βαθύ παρελθόν. Έπειτα από την έκρηξη, δημιουργήθηκε η λεγόμενη «άσπα», ένα μείγμα από ηφαιστειακή στάχτη, σκόνη ηφαιστειακού γυαλιού, άμμο και λάβα το οποίο εμπλουτίζει σε μέταλλα το υπέδαφος του νησιού. Μία ξενάγηση στο Μουσείο Οίνου Κουτσογιαννόπουλου, θα σας βοηθήσει να σχηματίσετε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την ιδιαίτερη σχέση του «ηφαιστειακού» νησιού με το «άθλημα» της αμπελουργίας. Σε κάθε περίπτωση, το Grace Hotel έχει δημιουργήσει τα μοναδικά Bespoke Experiences, μία σειρά δραστηριοτήτων που σκοπό έχουν να μας φέρουν πιο κοντά με την κουλτούρα αυτού του μαγικού τόπου και μέσα σε αυτές φυσικά συγκαταλέγεται η απαραίτητη περιήγηση στα τοπικά οινοποιεία. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε από πρώτο «χέρι» για ποιο λόγο οι Σαντορινιές ετικέτες είναι τόσο αγαπητές σε όλο τον κόσμο.

5

Κλείνοντας, να πούμε πως για κάποιους ένα ταξίδι στη Σαντορίνη, αποτελεί ένα όνειρο ζωής που δυσκολεύονται πολύ να πραγματοποιήσουν. Αξίζει να εκμεταλλευτούμε το γεγονός πως η απόσταση που μας χωρίζει από αυτόν τον επίγεια παράδεισο είναι μόνο ένα «καράβι» μακριά. Ανακαλύπτοντας όλα αυτά τα μεγάλα και μικρά «μυστικά» της Σαντορίνης, ανακαλύπτουμε ταυτόχρονα μικρές αφορμές να είμαστε ακόμη πιο περήφανοι για τη μοναδικότητα του τόπου μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ