ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Σκύρος: Το νησί με την αστείρευτη ομορφιά και τις πράσινες παραλίες

Σκύρος: Το νησί με την αστείρευτη ομορφιά και τις πράσινες παραλίες

Μια «ανάσα» βορειοανατολικά της Εύβοιας, βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου. Ο λόγος για την πλούσια σε βλάστηση Σκύρο, στο νοτιότερο σημείο του συμπλέγματος των Σποράδων, η οποία διακρίνεται για την εντυπωσιακή της μορφολογία, με τα βραχώδη ορεινά τοπία, τις ειδυλλιακές απόμερες ακρογιαλιές, τους πανέμορφους ορμίσκους και τις θαλάσσιες σπηλιές. Γνωστή παγκοσμίως για το σπάνιο λιλιπούτειο σκυριανό αλογάκι, η αστείρευτη φυσική καλλονή των «διάσπαρτων» νησιών, συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το βουνό και τη θάλασσα, δημιουργώντας ένα σκηνικό απαράμιλλης γοητείας.

Τα όρη Κόχυλας, Κουμάρι, Πιριώνες και Φανόφτης υψώνονται επιβλητικά πίσω από το λιμάνι της Λιναριάς στη δυτική ακτή και πάνω από την πανέμορφη Χώρα στην ανατολική πλευρά του νησιού, ενώ ανάμεσά τους ξεδιπλώνονται πυκνά δάση, δαντελωτοί και απάνεμοι κολπίσκοι, υπέροχες αμμώδεις παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, καθώς και πολλά ακόμα μαγευτικά τοπία, που πλαισιώνονται από παραδοσιακούς οικισμούς με κάστρα, γραφικά εκκλησάκια και καλντερίμια.

Ίσως, σε σχέση με τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο, η Σκύρος να είναι ο λιγότερο δημοφιλής προορισμός των Σποράδων, ωστόσο η Σκύρος διαθέτει ορισμένες από τις πιο όμορφες μικρές παραλίες, που μπορεί να συναντήσει κάποιος στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Ακροθαλασσιές για όλα τα γούστα

Η παρθένα παραλία Κυρά Παναγιά βρίσκεται στη δυτική ακτή της Σκύρου. Είναι μία από τις πιο μεγάλες του νησιού, με πεντακάθαρα νερά, ωραία άμμο και ελάχιστα βότσαλα στη θάλασσα. Αν και δεν είναι οργανωμένη, η ακρογιαλιά της είναι ιδανική για ηλιοθεραπεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει και χώρος με σκιά, αφού κατά μήκος της ακτής ευθυγραμμίζονται δεκάδες καταπράσινα δέντρα.

Η πανέμορφη παραλία Αχερούνες, δυτικά της πόλης της Σκύρου, προσφέρει πανοραμική θέα στα βουνά, με το σκηνικό να συμπληρώνεται από δεκάδες δέντρα κατά μήκος της ακτής και την απαλή χρυσή αμμουδιά με τα καθαρά, κρυστάλλινα νερά. Λόγω του λόφου και της γεωγραφικής θέσης της περιοχής, η θάλασσα είναι πολύ ήρεμη και χαρακτηρίζεται ιδανική για οικογένειες και ζευγάρια. Μάλιστα, λίγα χιλιόμετρα μακριά, βρίσκεται και το παρεκκλήσι της Παναγίας, όπου κάθε 15 Αυγούστου πραγματοποιείται μεγάλη γιορτή.

7410

Ανατολικά από το λιμάνι της Σκύρου, βρίσκεται η παραλία της Καλαμίτσας, η οποία αποτελείται από βότσαλα, ενώ κατά μήκος της ακροθαλασσιάς υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και στούντιο, τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες για διαμονή σε αυτό το σημείο του νησιού. Κοντά στην Καλαμίτσα, βρίσκεται και η Κολυμπάδα, που είναι διάσημη για τη χοντρή άμμο, τις μικρές πέτρες και τον αμμώδη πυθμένα, ενώ νότια του νησιού υπάρχει η παραλία Ληνώ, η οποία αποτελείται κυρίως από ψιλό χαλίκι και πέτρες στα ρηχά.

Βόρεια του χωριού Μώλος βρίσκεται η παραλία Γυρίσματα. Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη αμμώδη παραλία, έχοντας για «κόσμημα» έναν παραδοσιακό ανεμόμυλο στον αρχαίο ασβεστόλιθο του Πουρί. Απέναντι από το λιμάνι των Λιναριών υπάρχουν δύο κολπίσκοι, που σχηματίζουν την παραλία Φωκιώτισπα. Ο βόρειος κόλπος είναι γεμάτος από ελαιώνες, που φτάνουν στη θάλασσα, ενώ η παραλία και ο βυθός αποτελούνται από άμμο.

741022585662010000

Επίσης, πολύ όμορφη είναι η παραλία στον -μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος- οικισμό Παλαμάρι, ο οποίος χρονολογικά ανήκει στη περίοδο του Χαλκού και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα, που φέρνει στο φως η σκαπάνη των αρχαιολόγων στο νησί.

Έχοντας το χρόνο για παρακάμψεις, οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν πολλές ακόμα γραφικές παραλίες για μπάνιο, όπως την Κυρά Παναγιά, την Ατσίτσα, τον Άγιο Πέτρο, την Αγαλίπα, αλλά και τον Άγιο Φωκά, οι οποίες προσφέρουν, επίσης, με την ίδια γενναιόδωρα την ομορφιά της Σκυριανής φύσης σε κάθε πλάνο τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ