ΕΛΛΑΔΑ

Άνδρος: Ένα διαμάντι στο Αιγαίο

Άνδρος: Ένα διαμάντι στο Αιγαίο
CNN Greece

Ανεβαίνοντας το δρόμο μετά την Παλαιόπολη και με κατεύθυνση νότια προς τη Χώρα της Άνδρου, βρίσκεσαι μπροστά σε μια υπέροχη θέα, απ αυτές που σε συνηθίζουν τα κυκλαδονήσια. Η πλαγιά του λόφου απλώνεται μπροστά σου και καταλήγει στο γαλάζιο της θάλασσας κι αυτό με τη σειρά του μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου.

Μόνο που το τοπίο της πλαγιάς δεν θυμίζει και πολύ κυκλαδονήσι όπως το έχουμε ήδη στο μυαλό μας. Τα σπίτια δεν έχουν μόνο το χαρακτηριστικό άσπρο και μπλέ χρώμα και το τοπίο είναι σχεδόν καταπράσινο.

Η Άνδρος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση νησιού που έχει τη φήμη του «καλού τουρισμού» και των πολλών και διαφορετικών δυνατοτήτων για δραστηριότητες που ικανοποιούν τα περισσότερα γούστα.

Παλιότερα -αλλά μπορεί κανείς να το ακούσει και σήμερα -επικρατούσε φήμη ότι η Άνδρος δεν θέλει τουρίστες κάτι που είναι εντελώς λάθος. Ο κ. Χρήστος Μπαλόγιαννης, που είναι μέλος του δικτύου για την τουριστική προβολή της Άνδρου και επιχειρηματίας ο ίδιος, μιλώντας στο CNN Greece μας εξηγεί ότι αυτό συνέβαινε πολύ παλιά επειδή το νησί ζούσε από τη ναυτιλία. «Υπήρχαν ολόκληρα χωριά των οποίων όλοι οι άντρες ήταν ναυτικοί και έλλειπαν για χρόνια.

Το νησί ζούσε από τη ναυτιλία και δεν είχε ανάγκη τον τουρισμό. Αυτό βέβαια έχει αλλάξει και δεν άλλαξε τώρα. Έχει δεκαετίες που έχει αλλάξει αλλά έμεινε η φήμη»

Αντίθετα με τη φήμη η Άνδρος έχει αναπτυχθεί πολύ τουριστικά και θέλει τον τουρισμό καθώς έχει να του προσφέρει πολλά, όπως και αυτός στο νησί.

Ειδικά φέτος προσφέρει και κάτι ακόμη. Άπλετο χώρο και αποφυγή συνωστισμού.


Η Άνδρος είναι μεγάλο νησί, υπάρχει μεγάλη διασπορά στους οικισμούς, έχει πολλές παραλίες και πολλά καταλύματα και είναι σχεδόν αδύνατο να νιώσει κανείς αυτό που λέμε συνωστισμός και που όλοι θέλουν, ειδικά φέτος, να αποφύγουν.

Πρόσφατα μάλιστα, σε αφιέρωμα των Sunday Times, η Άνδρος βρέθηκε στην κορυφή της λίστας ανάμεσα σε 25 μυστικά νησιά της Ευρώπης χωρίς συνωστισμό και το αφιέρωμα έκανε επίσης αναφορά στο Andros routes την πρωτοβουλία για την ανάδειξη των μονοπατιών και του περιπατητικού τουρισμού.

Το νησί είναι ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης για trecking. Και είναι πράγματι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Άνδρος δεν έχει συνωστισμό καθώς είναι από τα πιο εύκολα προσβάσιμα νησιά για τους κατοίκους της πυκνοκατοικημένης Αττικής. Μόλις 2 ώρες από τη Ραφήνα.

Από το λιμάνι του Γαυρίου κατευθυνόμαστε νότια προς το γραφικό και πολυδιαφημισμένο Μπατσί. Σε αυτό το χωριό γυρίστηκε η ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» και όσοι θέλουν μπορούν να δουν τα χαρακτηριστικά σημεία των γυρισμάτων όπως είναι σήμερα, όχι πολύ διαφορετικά αν εξαιρέσει κανείς ότι το χωριό έχει επεκταθεί.

Το Μπατσί λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα. Πηγή: CNN Greece

Το Μπατσί βρίσκεται σε εξαιρετικό σημείο για κοντινές εκδρομές στο βόρειο μέρος του νησιού όπου βρίσκονται περισσότερα αγροτικά χωριά και πιο ήσυχες παραλίες αλλά και κοντά στις πιο πολυσύχναστες και οργανωμένες παραλίες όπως η Χρυσή Άμμος, ο Άγιος Κυπριανός, ο Άγιος Πέτρος.

Παραλία διαθέτει και το Μπατσί την οποία προτιμούν όσοι δεν θέλουν να απομακρυνθούν από το χωριό. Όσα μποφόρ και να έχει στο πέλαγος οι παραλίες της δυτικής πλευράς επειδή είναι σε κολπίσκους είναι συνήθως με μπουνάτσα.

Από το Μπατσί μπορείτε να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής που είναι το μεγαλύτερο του νησιού και τον πύργο του Αγίου Πέτρου, κτισμένος στην ελληνιστική περίοδο και ένας από τους καλύτερα σωζόμενους στους Κυκλάδες.

Από εκεί έχετε θέα στον κάμπο του Γαυρίου και μπορείτε να περπατήσετε από το μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό μέχρι το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.

Ο κόλπος της Χρυσής Ακτής από το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Πηγή: CNN Greece

Αν σας αρέσει να συνδυάζετε τις διακοπές σας με πολιτιστικές ξεναγήσεις η Άνδρος διαθέτει εξαιρετικά μουσεία.

Από το Μπατσί σε ένα τέταρτο μπορείτε είστε στην Παλαιόπολη, την παλιά πρωτεύουσα του νησιού που διαθέτει αρχαιολογικό μουσείο.
Η Άνδρος φημίζεται για ακόμη δύο μουσεία της.

Το αρχαιολογικό μουσείο Άνδρου και το μουσείο σύγχρονης τέχνης και τα δύο στη Χώρα. Να πούμε ότι και τα τρία μουσεία έχουν γίνει με την υποστήριξης τους Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας της Άνδρου.

Η Χώρα της Άνδρου δεν θυμίζει όπως είπαμε άλλα κυκλαδονήσια. Στην παλιά πόλη κοντά στη θάλασσα κυριαρχεί το νεοκλασικό στιλ, με τα παλιά αρχοντικά των εφοπλιστών. Αξίζει να μείνετε στη Χώρα και να την περπατήσετε.

Ο χαρακτηριστικός πεζόδρομος της Χώρας. Πηγή: CNN Greece

Ο χαρακτηριστικός της πεζόδρομος είναι το σημείο συνάντησης ντόπιων και τουριστών, με δεκάδες μαγαζιά, καφέ, και εστιατόρια. Στην άκρη της χώρας που είναι χτισμένη σε χερσόνησο, υπάρχουν τα ερείπια του παλιού ενετικού κάστρου και αμέσως μετά ένας βράχος με τον φάρο Τουρλίτη, τον μοναδικό φάρο παγκοσμίως που είναι κτισμένος πάνω σε βράχο, μέσα στη θάλασσα.

Το σημείο αυτό της χώρας είναι μοναδικό για την ατμόσφαιρα άλλων εποχών που αμέσως σου έρχεται στο μυαλό. Αν έχετε δει την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία» που έχει γυριστεί και σε αυτό το σημείο, θα κάνετε αμέσως τους συνειρμούς. Στη χώρα υπάρχουν και δυο παραλίες που μπορείτε να κάνετε μπάνιο, το Νειμποριό και το Παραπόρτι.

Μια εκδρομή που προτείνουμε κοντά στη Χώρα είναι η ορεινή περιοχή γύρω από το χωριό Αποίκια όπου είναι και η πηγή της Σάριζας και από εκεί θα περπατήσετε στο μονοπάτι της Πυθάρας μέχρι τον καταρράκτη της.

Προσωπικά ήταν η πρώτη φορά που είσαι καταρράκτη σε κυκλαδονήσι.

Η διαδρομή είναι καταπράσινη με πυκνή βλάστηση και σώζεται ακόμη η παλιά πέτρινη στέρνα που χρησιμοποιούσαν για να πλέουν τα ρούχα τους οι κάτοικοι. Από τον κεντρικό δρόμο στον καταρράκτη οδηγεί ένα μονοπάτι.

Ένα από τα εκατοντάδες που έχει το νησί και το οποίο είναι στους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης για περιπατητικό τουρισμό διαθέτοντας πάνω από 180 χιλιόμετρα μονοπατιών που με ευρωπαϊκών προδιαγραφών σήμανση.

Λεπτομέρεια από τους Μαίνητες. Πηγή: CNN Greece

Πολύ κοντά στην Πυθάρα είναι και οι Μαίνητες ένας παραδοσιακός οικισμός επίσης μέσα στο πράσινο, κυρίως καρυδιές και πλατάνια. Είναι γνωστός για τις πηγές του και τα πέτρινα λιοντάρια που τις κοσμούν.

Μια στάση εκεί για καφέ ή φαγητό είναι απαραίτητη. Στην ίδια εκδρομή πρόσθεσε και δύο μονές που μπορείτε να επισκεφτείτε.

Της Αγίας Μαρίνας και της Αγίας Ειρήνης. Μιλώντας για μοναστήρια, η Άνδρος είναι από τους πλέον σημαντικούς προορισμούς για θρησκευτικό τουρισμό με μοναστήρια που χρονολογούνται από τη βυζαντινή εποχή.

Η Χώρα της Άνδρου όπως φαίνεται απο τη νότια πλευρά. Πηγή: CNN Greece

Ένα από αυτά είναι κι η μονή Παναχράντου την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε πηγαίνοντας προς το Κόρθι.

Στη διαδρομή θα δείτε και παραδοσιακά χωριά όπως τον Μουσιώνα, την Κοχύλου και τα Αηδόνια και φτάνοντας στο Κόρθι, ένα ήσυχο αλλά μεγάλο χωριό γι αυτούς που ψάχνουν την ηρεμία δίπλα στη θάλασσα, θα πρέπει να πάτε σίγουρα στην παραλία «της Γριάς το πήδημα» που είναι το σήμα κατατεθέν της Άνδρου.

Μετά το τέλος του οικισμού υπάρχει ένας ήπιος χωματόδρομος και μετά από ένα χιλιόμετρο υπάρχουν σκάλες που οδηγούν στην παραλία.

Εκκλησάκι (ένα από τα εκατοντάδες) κοντά στο Κόρθι. Πηγή: CNN Greece

Θα μπορούσαμε να γράφουμε χιλιάδες λέξεις για την Άνδρο, ένhttps://www.cnn.gr/tag/androsα τόπο για ανθρώπους που θέλουν ποιοτικές διακοπές και όσους αγαπούν τη φύση και την περιπέτεια αλλά τα υπόλοιπα μένει να τα ανακαλύψετε εσείς. Και είναι πολλά. Όπως μας είπε και η κυρία Όλγα Καραγιάννη μια από τις πρωτεργάτριες του νησιού για την ανάδειξη των μονοπατιών του:

«Είμαι 16 χρόνια στο νησί και ακόμη ανακαλύπτω καινούργια πράγματα»

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και τις πληροφορίες, τους Δήμο Άνδρου, Τουριστικό Δίκτυο προώθησης Άνδρου, το ξενοδοχείο Paradise Design, τα εστιατόρια, «Ότι καλό», «Σταμάτης», «Άμμος», το Car Rental "EURO CAR" , το VLM Travel, τον Σάββα Βλάμη και τον κ. Νώντα Μαρμαρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ