ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Τέλος η θρυλική «καναδέζα» - Αυτό θα είναι το νέο όχημα

Ένοπλες Δυνάμεις: Τέλος η θρυλική «καναδέζα» - Αυτό θα είναι το νέο όχημα
INTIME

Οι απαιτήσεις της Ελλάδας και οι προτάσεις των «μνηστήρων» - Ποια οχήματα προτείνουν Αμερικανοί, Γερμανοί, Ισπανοί, Βρετανοί και Γάλλοι - Η διαδικασία αξιολόγησης, τα συμπεράσματα και η τελική απόφαση στα χέρια του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου

Να γυρίσει σελίδα και να περάσει σε μία νέα εποχή, εκσυγχρονίζοντας τα Μέσα και τα οπλικά συστήματα των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων επιθυμεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν θέσει ως προτεραιότητα τη συντήρηση και αναβάθμιση του υπάρχοντος στρατιωτικού υλικού και την προμήθεια νέου, σύγχρονου εξοπλισμού όπου απαιτείται.

Οι επαφές για νέα οπλικά συστήματα και Μέσα είναι συνεχείς στο ελληνικό «Πεντάγωνο», με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να έχει στα χέρια του τις εισηγήσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και των Επιτελών, οι οποίες περιλαμβάνουν να ένα πλήρες πλάνο με τις ανάγκες των Κλάδων.

Την ώρα που η Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζεται να δει στα «γαλανόλευκα» τα πανίσχυρα μαχητικά Rafale και το Πολεμικό Ναυτικό αγωνία για να «κλειδώσει» η χώρα που θα κατασκευάσει τη νέα ελληνική φρεγάτα, ο Στρατός Ξηράς ετοιμάζεται να «τρέξει» δύο πολύ φιλόδοξα προγράμματα.

Το πρώτο είναι η αντικατάσταση του «εθνικού τυφεκίου», με το θρυλικό G3A3/A4 να… αποχαιρετά τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις οποίες «συντρόφευε» από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ποιο θα είναι όμως το νέο εθνικό τυφέκιο; ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΦΕΚΙΟ

Το δεύτερο εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα για τον Στρατό Ξηράς αφορά την αντικατάσταση των οχημάτων πολλαπλών χρήσεων και πιο συγκεκριμένα των αυτοκινήτων Mercedes που για σχεδόν 30 χρόνια αποτελούν το «σήμα κατατεθέν» του Ελληνικού Στρατού.

Πρόκειται για το γνωστό και ως Mercedes Made in Greece το οποίο κατασκευάστηκε ή καλύτερα συναρμολογήθηκε στην Ελλάδα από την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ Α.Ε.), μετά από άδεια της Daimler Benz AG. Το όχημα παραδόθηκε στην ΕΛΒΟ κυριολεκτικά σε εξαρτήματα, εκτός από το διαφορικό και τους άξονες, με τους μηχανικούς της ΕΛΒΟ να το «μοντάρουν» και να δημιουργούν ένα αξιόπιστο και λειτουργικό όχημα πολλαπλών χρήσεων. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν κατασκευαστεί χιλιάδες Mercedes Made in Greece σε διάφορες παραλλαγές: Μεταφορέας προσωπικού/φορτίου (η συνηθέστερη παραλλαγή), Όχημα Διοίκησης, Ασθενοφόρο και Φορέας Οπλισμού.

Πλέον όμως, τα οχήματα αυτά έχουν φτάσει στο τέλος του χρόνου ζωής τους, ενώ δεν πληρούν κανένα από τα πρότυπα ασφαλείας και προστασίας του ΝΑΤΟ. Τα νέα οχήματα θα πρέπει απαραίτητα να φέρουν θωράκιση σε παράθυρα και παρμπρίζ καθώς και στην καμπίνα των επιβατών.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Η ώρα της μεγάλης αλλαγής

Τα θρυλικά όμως Mercedes του Ελληνικού Στρατού που συναρμολογούσε η ΕΛΒΟ ολοκληρώνουν τη θητεία τους και τη θέση τους ετοιμάζονται να πάρουν νέα, σύγχρονα και με πολλές δυνατότητες οχήματα.

Αυτό που ζητά το Γενικό Επιτελείο Στρατού είναι ένα όχημα που θα μπορεί να καλύψει πολλαπλές χρήσεις, όπως μεταφορά προσωπικού, επιτήρηση συνόρων, θα είναι φορέας οπλικών συστημάτων, αλλά και ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό, ακόμα και αστυνομικό όχημα.

Στόχος του ΥΠΕΘΑ είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος ύψους 800 εκατ. ευρώ σε βάθος 10 ετών. Ενός μεγαλόπνοου προγράμματος που ενόχλησε την Τουρκία, αφού οι τουρκικές εφημερίδες έγραψαν ότι «η Ελλάδα θέλει να κατασκευάσει θωρακισμένα οχήματα κάτω από τη μύτη μας».

Με τον διαγωνισμό μεταβίβασης της ΕΛΒΟ να έχει ολοκληρωθεί, είναι δεδομένο σχεδόν πως θα προχωρήσει και το θέμα αντικατάστασης των Mercedes του Ελληνικού Στρατού, ενώ είναι βέβαιο πως θα αντικατασταθούν και τα επίσης θρυλικά, φορτηγά «Στάγερ».

Η απόφαση του ΓΕΣ για αντικατάσταση του «τζιπ» της Mercedes δεν είναι απλά ειλημμένη, αλλά εχουν γίνει και όλες οι απαραίτητες ενέργειες και επαφές με υποψήφιους «μνηστήρες» που έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους. Μάλιστα, όλο το προηγούμενο διάστημα θηριώδη τεθωρακισμένα 4Χ4 οχήματα «όργωσαν» το ένα μετά το άλλο δύσβατους ελληνικούς δρόμους, σε βουνά και σε λαγκάδια, επιδεικνύοντας τις δυνατότητές τους, τον οπλισμό και τη θωράκισή τους.

Ποιοι είναι όμως οι υποψήφιοι «μνηστήρες» για το νέο εθνικό όχημα;

ΗΠΑ

Κατ' αρχάς οι Αμερικανοί, με την εταιρεία Oshkosh Corporation, με το Oshkosh J-LTV (Joint Light Tactical Vehicle) να θεωρείται ως η πιθανότερη πρόταση της Ουάσινγκτον. Πρόκειται για ένα όχημα που έχει σχεδιαστεί εξαρχής με θωράκιση προστασίας του προσωπικού και αντοχής σε εκρηκτικούς μηχανισμούς μικρής ισχύος. Έχει βάρος περίπου 4,6 τόνους, μήκος 6,2 μέτρα πλάτος 2,5 μέτρα και ύψος 2,6 μέτρα. Εφοδιάζεται με κινητήρα diesel 6,6 λίτρων απόδοσης 340 ίππων και η μετάδοση επιτυγχάνεται μέσω αυτόματου κιβωτίου 6 ταχυτήτων. Έχει επιχειρησιακή αυτονομία 480 χιλιομέτρων κι αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 110 χλμ/ώρα. Στην βασική του διαμόρφωση μεταφέρει 4 άτομα, έναν οδηγό και 3 πλήρωμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση των Αμερικανών περιλαμβάνει και το αίτημα της Ελλάδας για την κατασκευή των υπερσύγχρονων οχημάτων στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η ΕΛΒΟ έχει κατασκευάσει για λογαριασμό του Στρατού φορτηγά Oshkosh, που σημαίνει ότι υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές αλλά και τεχνογνωσία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

ΙΣΠΑΝΙΑ

Επόμενος «μνηστήρας» είναι η Ισπανία, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνησή της δεν δείχνει φιλελληνική στάση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχετικά με τις κυρώσεις προς την Τουρκία.

Η UROVESA μια αμιγώς Ισπανική εταιρία με παρουσία 40 ετών στη διεθνή αγορά, και έχοντας κυριαρχήσει στην Ιβηρική, έχει μια δυναμική παρουσία σε 30 και πλέον χώρες, έχοντας δοκιμαστεί σε επιχειρησιακές συνθήκες πχ Αφγανιστάν, Ιράκ με μεγάλη επιτυχία από τις πιο αξιόπιστες και απαιτητικές ένοπλες δυνάμεις (Βέλγιο, Σ.Αραβία, Αργεντινή, Σιγκαπούρη κ.α.) και στις 5 ηπείρους. Η UROVESA διαθέτει μια ευρεία γκάμα στρατιωτικών οχημάτων ξεκινώντας από Ελαφρό Επιχειρησιακό Όχημα (Light Tactical Vehicles) 3.5 τόνων μέχρι όχημα πλήρους θωράκισης και εξοπλισμού 18 τόνων.

Η ναυαρχίδα του στόλου η οποία παρουσιάστηκε και φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει είναι το στρατιωτικό όχημα «VAMTAC» το οποίο παρουσιάστηκε ήδη στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα «VAMTAC» (Vehiculo de Alta Movilidad Tactico - High Mobility Tactical Vehicle – Τακτικό Όχημα υψηλής κινητικότητας) διαθέτουν για την προτεινόμενη έκδοση για τις ανάγκες της χώρας μας κινητήρες STEYR και αυτόματο κιβώτιο Allison και θα φέρουν το όνομα «ΔΙΑΣ».

Πρόκειται για ένα πλήρες πρόγραμμα τεθωρακισμένων τακτικών οχημάτων υψηλής κινητικότητας της ιδίας οικογένειας επί παραλλαγών του ιδίου πλαισίου, τα οποία καλύπτουν πλήρως τις κατηγορίες τεθωρακισμένων ή μη οχημάτων συνολικού βάρους 5 έως 10 τόνων.

Τα οχήματα VAMTAC μπορούν να μεταφερθούν :

- Οδικώς, με φορτηγό και τραίνο
- Με πλοίο, σε επίπεδες πλατφόρμες ή με πλοία RO-RO
- Αεροπορικώς, ως εξωτερικό φορτίο με ελικόπτερο ‘’Chinook” καθώς και ως εσωτερικό φορτίο με Α400Μ και C130.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΑ «ΔΙΑΣ» ΤΗΣ UROVESA

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ «ΔΙΑ» ΤΗΣ UROVESA:

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Από μια τέτοια κούρσα και με τέτοιο παρελθόν, δεν θα μπορούσε να λείπει η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Γερμανία και τη Mercedes-Benz Defence Vehicles. Οι Γερμανοί έχουν τεράστια εμπειρία στα στρατιωτικά οχήματα, τεχνογνωσία και αξιοπιστία, μιας και τα προηγούμενα μοντέλα που διαθέτει ο ελληνικός Στρατός αποδείχθηκαν εξαιρετικά. Το μοντέλο που φέρονται να προτείνουν οι Γερμανοί είναι το Mercedes-Benz G-Class LAPV.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Επισημαίνουμε πως ακόμα μία τουλάχιστον γερμανική εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως πρόκειται για την Rheinmetall.

ΓΑΛΛΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι είναι εντυπωσιασμένοι από την ταχύτητα που συζητήθηκε, συμφωνήθηκε, και ετοιμάστηκε η σύμβαση για τα Rafale και θέλουν με θέρμη να συνεχιστεί η αγορά οπλικών συστημάτων από την Αθήνα, η οποία βέβαια ενδιαφέρεται για εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με το Παρίσι.

Όσον αφορά το νέο «εθνικό όχημα», οι Γάλλοι φέρονται να προτείνουν το Sherpa της Renault Trucks Defense, που μαζί με τις Acmat και Panhard συνδύασαν τεχνογνωσία και δυνάμεις στο νέο ενιαίο εμπορικό σήμα Arquus.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Αξίζει να σημειώσουμε πως τουλάχιστον μία ακόμα γαλλική εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή του νέου ελληνικού «εθνικού οχήματος».

Δεδομένο είναι και το ενδιαφέρον των Βρετανών οι οποίοι έχουν θέσει επίσης σοβαρή υποψηφιότητα, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τους Ισραηλινούς και τη Selpa, με την ΕΛΒΟ να τελεί υπό πώληση σε σχήμα ισραηλινών συμφερόντων.

Στα χέρια του ΥΠΕΘΑ η οριστική απόφαση

Η διαδικασία αξιολόγησης όλων των παραπάνω οχημάτων έχει ολοκληρωθεί από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και πλέον όλα τα δεδομένα και τα συμπεράσματα των ειδικών βρίσκονται στο γραφείο του υπουργού κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου ο οποίος αναμένeται να λάβει και την οριστική απόφαση, την πιο συμφέρουσα σαφώς για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες θα τρέξουν μετά το τέλος της κρίσης του κορονοϊού.

Βεβαίως και δεν θα πρέπει να περιμένουμε την άμεση αντικατάσταση όλων των οχημάτων, αφού κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Ωστόσο, εάν όλα κυλήσουν βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, από το 2022 θα αρχίσουν να αποσύρονται τα πρώτα παλαιότερα οχήματα, με την ολική αντικατάσταση του στόλου να έρχεται το 2030.​

Η αντικατάστασή τους είναι μία κίνηση εκσυγχρονισμού και είναι σίγουρα επιβεβλημένη αλλά, όταν τελικά οι γνωστές «καναδέζες» αποστρατευτούν θα μας λείψουν γιατί εκτός από φαντάρους, υλικά και όπλα, είναι φορτωμένα και με αναμνήσεις.

Πηγή: Newsbomb.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ