ΕΛΛΑΔΑ

Πνευματικά δικαιώματα: Το ΣτΕ δικαιώνει την ΕΔΕΜ για την ΚΥΑ

Πνευματικά δικαιώματα: Το ΣτΕ δικαιώνει την ΕΔΕΜ για την ΚΥΑ
Από την πλευρά της, η Αυτοδιαχείριση υποστηρίζει πως ακυρώνεται μερικώς η ΚΥΑ μεταφοράς της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ INTIME NEWS

Η ΕΔΕΜ μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει και να διεκδικεί αξιώσεις προς όφελος των δημιουργών και της μουσικής δημιουργίας από την εποχή της ΑΕΠΙ, στη βάση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία παραμένει σε πλήρη ισχύ.

Αυτό αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), καταρρίπτοντας όλες τις αιτιάσεις της Αυτοδιαχείρισης, με την οριστική απόρριψη και της αίτησης ακύρωσης της ΚΥΑ, την οποία είχε καταθέσει η Αυτοδιαχείριση και είχε εκδικαστεί στις 22 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο κατοχυρώνει πλήρως τη μεταφορά των διαχειριστικών εκκρεμοτήτων από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ στη βάση της ΚΥΑ κι απορρίπτει ως αβάσιμους κι απαράδεκτους όλους τους λόγους που προέβαλε η Αυτοδιαχείριση.

Μόνη εξαίρεση αποτελεί η ακύρωση μεταφοράς των πληροφοριακών συστημάτων από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ, η οποία πάντως ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν στην ΕΔΕΜ.

Επιπλέον, στην ΕΔΕΜ τονίζουν πως η ανακοίνωση της Αυτοδιαχείρισης για το θέμα αυτό είναι τουλάχιστον παραπλανητική και δημιουργεί απορία για ποιο λόγο επιχαίρει, αφού οι δικαιούχοι της Αυτοδιαχείρισης που ήταν παλαιότερα δικαιούχοι της ΕΥΕΔ πάντοτε είχαν πρόσβαση στα δικά τους δεδομένα από όλες τις πηγές.

«Σε συνέχεια της προηγούμενης ετυμηγορίας, με την οποία το ΣτΕ είχε απορρίψει τις αιτήσεις ακύρωσης της Αυτοδιαχείρισης κατά της άδειας λειτουργίας της ΕΔΕΜ κρίνοντας ότι, με βάση τον αριθμό των μελών της και το εκπροσωπούμενο ρεπερτόριό της, η ΕΔΕΜ είναι ένας απόλυτα βιώσιμος Οργανισμός, η πρόσφατη απόφασή του είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα για τα πνευματικά δικαιώματα για όλους τους δικαιούχους, ανεξαρτήτως αν σήμερα είναι μέλη της ΕΔΕΜ ή της Αυτοδιαχείρισης. Είναι λυπηρό, με επιλογή κι ευθύνη της Αυτοδιαχείρισης, να έχει χαθεί ένα τόσο μεγάλο και τόσο κρίσιμο χρονικό διάστημα σε ατελέσφορες για την ίδια δικαστικές διαμάχες, που συνεπάγονται μόνο περαιτέρω προβλήματα για τα μέλη τόσο της ΕΔΕΜ όσο βέβαια και της Αυτοδιαχείρισης. Η πανηγυρική δικαίωση από πλευράς του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου οπλίζει την Ένωση Δικαιούχων ΕΔΕΜ με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πίστη ότι ο θεσμικά άρτιος δρόμος που επέλεξε από συστάσεώς της, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, είναι η μόνη οδός που μπορεί να προστατεύσει και να εξασφαλίσει τα συμφέροντα όλων των δημιουργών», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΔΕΜ.

Από την πλευρά της, η Αυτοδιαχείριση υποστηρίζει, ανάμεσα σε άλλα, πως ακυρώνεται μερικώς η ΚΥΑ μεταφοράς της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ, όσον αφορά το μέρος που μεταβιβάζει κατά κυριότητα τις εφαρμογές πληροφοριακών συστημάτων που αγοράστηκαν κι αναπτύχθηκαν από την ΕΥΕΔ, διότι αυτή υπερβαίνει το σκοπό της έκτακτης διαχείρισης που έχει ανατεθεί στην ΕΔΕΜ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως απαγορεύεται και να μεταβιβαστούν οποιαδήποτε λοιπά πάγια στοιχεία κατόπιν συμφωνίας μεταξύ ΟΠΙ και ΕΔΕΜ, ενώ οποιοσδήποτε νόμιμος δικαιούχος και κατ’ επέκταση και τα μέλη της Αυτοδιαχείρισης έχουν πλήρη πρόσβαση κατά τη διάρκεια της έκτακτης διαχείρισης της ΕΔΕΜ σε μια σειρά δεδομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ