ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

22η Συνάντηση Νέων – Άρδα: Μία απόδραση μέσα από μουσικά μονοπάτια

22η Συνάντηση Νέων – Άρδα: Μία απόδραση μέσα από μουσικά μονοπάτια
Φωτογραφία αρχείου από το απόγευμα της Τρίτης 14 Ιουλίου 1998 στον ποταμό Άρδα ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βαγγέλης Βαρδουλάκης

Μια ευκαιρία απόδρασης της ψυχής και του νου μέσα από μουσικά μονοπάτια, σε ένα άκρως ειδυλλιακό τοπίο στις όχθες του ποταμού Άρδα, υπόσχονται από απόψε έως και τις 31 Ιουλίου, οι διοργανωτές της 22ης Συνάντησης Νέων – Άρδα.

Στη γραμμή της ελληνοτουρκικής μεθορίου στις Καστανιές Έβρου, οι μελωδικές φωνές καταξιωμένων καλλιτεχνών θα ενωθούν με τη θετική ενέργεια των χιλιάδων νέων ανεξαρτήτως ηλικίας, που για μία ακόμη χρονιά θα βουτήξουν στο ποτάμι του πολιτισμού.

«Από πέρυσι δημιουργήσαμε τις κατάλληλες υποδομές, τόσο για τη διευκόλυνση των κατασκηνωτών, όσο και των συμμετεχόντων παρέχοντας υπηρεσίες καφέ-εστίασης. Τον προηγούμενο χρόνο φτιάξαμε "μόνιμες" λυόμενες κατασκευές οι οποίες κόστισαν περίπου 50.000 ευρώ, ποσό που αφαιρείται από τις δαπάνες τόσο της φετινής όσο και των επόμενων διοργανώσεων. Κάναμε την πίστα μοτοκρός και διαμορφώσαμε το χώρο για τον 1ο παραποτάμιο αγώνα δρόμου Άρδα, μέσα από ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης.

Ο κ. Μαυρίδης εμφανίζεται αισιόδοξος όσον αφορά στη φετινή προσέλευση στον πολιτιστικό θεσμό που μετράει περισσότερες από δύο δεκαετίες. «Τα πρώτα μηνύματα για την προσέλευση είναι πολύ θετικά. Πιστεύουμε ότι, επειδή κατά κοινή ομολογία το καλλιτεχνικό πρόγραμμα είναι ακόμη καλύτερο, δεν υπάρχουν τα προβλήματα που είχαμε πέρυσι με τα capital controls και δεδομένου του ενδιαφέροντος που υπάρχει, θα έχουμε πολύ περισσότερο κόσμο».

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας αναφέρεται και στο άνοιγμα της Συνάντησης Νέων – Άρδα προς τις βαλκανικές χώρες, το οποίο επιχειρείται επιτυχώς κατά τις τελευταίες διοργανώσεις. «Φροντίσαμε για την προβολή του προγράμματος στη Βουλγαρία και την Τουρκία. Παρ’ όλο που τις τελευταίες ημέρες η κίνηση στην περιοχή όσον αφορά στους Τούρκους επισκέπτες ήταν μειωμένη, η τέλεια συνεργασία που έχουμε με τον δήμαρχο Αδριανούπολης και η βοήθεια του προξενείου Αδριανούπολης, μας δίνουν τη δυνατότητα να ευελπιστούμε ότι οι γείτονες θα ανταποκριθούν και στο κάλεσμά μας».

Σημειώνεται πως στη μουσική γιορτή συμμετέχει και η τραγουδίστρια από την Τουρκία Ζεκιγιέ Γιουρεκλί (Zekiye Yurekli), η οποία με τη συνοδεία της ορχήστρας ελληνικής παραδοσιακής μουσικής Smyrna θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες με τη μαγεία των τραγουδιών της Μ. Ασίας, της Κων/πολης, της Θράκης, της Καππαδοκίας, της Μακεδονίας, του Αιγαίου αλλά και Σμυρνιών συνθετών.

Όσον αφορά το κόστος των εισιτηρίων, αυτό ανέρχεται στα 10 ευρώ ημερησίως για τους ενήλικες και στα 5 ευρώ για τους ανέργους, τους στρατευμένους και τα παιδιά ηλικίας από 6 έως 11 ετών, στα 25 ευρώ για το εξαήμερο και στα 35 ευρώ για τους κατασκηνωτές. Η παρακολούθηση των εκδηλώσεων είναι και φέτος δωρεάν για τα ΑΜΕΑ και τα νήπια, ενώ –όπως τονίζει ο κ. Μαυρίδης– τα ξενοδοχεία της περιοχής έχουν προσαρμόσει τις τιμές τους για το εξαήμερο της διοργάνωσης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μουσικοχορευτική παράσταση από το τηλεοπτικό X-Factor, συναυλία του τουρκικού συγκροτήματος The Secret Generation Band, του ρουμανικού Basska, μουσικό αφιέρωμα στο Δημήτρη Μητροπάνο και τον Πασχάλη Τερζή, ερμηνείες των Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ζουγανέλη, Έλενα Παπαρίζου, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Koza Mostra, Ησαΐα Ματιάμπα, Μύρωνα Στρατή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ