ΕΛΛΑΔΑ

Μετέωρα: Ένα μαγευτικό μέρος γεμάτο ιστορία

Μετέωρα: Ένα μαγευτικό μέρος γεμάτο ιστορία
Eurokinissi

Στις εντυπωσιακές κορυφές των Μετεώρων ζουν εξήντα μοναχοί και καλόγριες στα φημισμένα μοναστήρια της περιοχής. Αιώνες πριν, αυτό το μέρος λατρείας και πίστεως πρόσφερε ηρεμία και προστασία από τους ανεπιθύμητους παραβάτες.

Σήμερα, τα ορθόδοξα αυτά μοναστήρια αποτελούν έναν από τους πιο διάσημους προορισμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Με απόσταση λίγων ωρών από την Αθήνα, η πόλη της Καλαμπάκας φιλοξενεί τα μοναδικά αξιοθέατα των Μετεώρων. Ανεμοδαρμένοι μονόλιθοι με κατακόρυφους βράχους γύρω τους, δημιουργούν ένα δραματικό και ταυτοχρόνως εκπληκτικό σκηνικό.

Ένα ιστορικό παρελθόν

Τα Μετέωρα δεν αποτελούν απλά ένα αξιοθέατο. Πίσω από όλο αυτό το γοητευτικότατο περιβάλλον, κρύβεται μία εξίσου μαγευτική ιστορία.

Μόλις 2.5 χιλιόμετρα έξω από την Καλαμπάκα θα βρείτε το Σπήλαιο Θεόπετρας, έναν θαυμάσιο αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο βρίσκονται αποδείξεις πως κατοικούνταν από ανθρώπους για πάνω από 130.000 χρόνια.

Η μετάβαση από τον Νεάντερταλ προς τον Homo sapiens ενδείκνυται στο έδαφος και στην αξιοσημείωτη κατασκευή που βρίσκεται στην είσοδο του σπηλαίου: ένας τοίχος ο οποίος υπολογίζεται πως κατασκευάστηκε πριν από 23.000 χρόνια. Αποτελεί ένα αξιοθέατο - φαινόμενο που εάν βρίσκονταν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο θα ήταν αρκετό για αμέτρητες επισκέψεις. Παρόλα αυτά, η σπηλιά έχει απαξιωθεί από τα ακόμη πιο εντυπωσιακά και ενθουσιώδη κτίρια στη γύρω περιοχή.

Περίοδοι πολέμου

Κατά τον 14ο αιώνα, ο μεγάλος μοναχός Αθανάσιος Κοινοβίτης έφερε μια ομάδα αφοσιωμένων οπαδών του από το Άγιο Όρος στα Μετέωρα, αναζητώντας μια ομάδα ασκητών ερημιτών που είχαν αναπτύξει θρησκευτικό οχυρό στην περιοχή.

Γοητευμένος από τις αναρριχητικές ικανότητες των ερημιτών που τους επέτρεψαν να ζήσουν στις σπηλιές, είδε την ευκαιρία για τη δημιουργία ενός μοναστηριού όπου οι ακόλουθοί του θα μπορούσαν να διαλογίζονται και να αφοσιώνονται στην πίστη τους.

Έτσι, οι νέοι επισκέπτες κατέκτησαν τα γύρω βουνά και ανέλαβαν να δημιουργήσουν το δικό τους ιερό καταφύγιο. Τότε, από το 1356 έως το 1372, γεννήθηκε το πρώτο Μεγάλο Μετέωρο.

Όπως γνωρίζουμε, μετέωρο είναι αυτό που αιωρείται πάνω από το έδαφος.Επομένως, επειδή όλα τα μοναστήρια βρίσκονταν στις άκρες των βράχων, ολόκληρη η περιοχή πήρε αυτή την ονομασία. Χρόνια αργότερα, όταν οι Τούρκοι προσχώρησαν στη βόρεια Ελλάδα, περισσότεροι μοναχοί διέφυγαν, ανεβαίνοντας τα βουνά για ασφάλεια.

Με το πέρασμα του καιρού, χτίστηκαν 24 μοναστήρια. Σχοινιά, τροχαλίες, καλάθια και σκαλοπάτια δημιουργήθηκαν για την ανύψωση των προσκυνητών και των προμηθειών στα μοναστήρια και κατασκευάστηκαν σε περιόδους κινδύνου για την άρνηση πρόσβασης σε όποιον απειλούσε. Η μέθοδος αυτή δούλεψε και οι ορθόδοξοι μοναχοί επιβίωσαν.

Σήμερα, έχουν απομείνει έξι μοναστήρια.

8


Πηγή: CNNi

Περιπετειώδεις δραστηριότητες

Τα Μετέωρα προσφέρουν κάτι παραπάνω από ένα γραφικό τοπίο και τα μαθήματα αρχαίας ιστορίας. Έχει δημιουργηθεί μία φήμη που τα θεωρεί το ιδανικό μέρος της Ελλάδας για αυτούς που ψάχνουν την περιπέτεια. Και όχι άδικα.

Οι περισσότεροι επισκέπτες προτιμούν τις δημοφιλείς - συνηθισμένες εξορμήσεις με αυτοκίνητο ή περπατώντας, έχοντας πάντα ως σκοπό την επίσκεψη στα μοναστήρια. Οι πιο δραστήριοι τουρίστες αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να «φτάσουν στους ουρανούς».

Όλοι αυτοί οι εντυπωσιακοί μονόλιθοι έχουν καταστήσει τα Μετέωρα ως έναν ιδανικό προορισμό για αναρριχητές από όλον τον κόσμο, εφόσον μπορεί να ικανοποιήσει και τους έμπειρους αλλά και τους αρχάριους.

Παρά το γεγονός πως τα περισσότερα μέρη να είναι προσβάσιμα με μία σύντομη πεζοπορία από την πόλη, συχνά θα δείτε ανθρώπους να σκαρφαλώνουν στους βράχους.

2280174


Πηγή: Eurokinissi/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Προορισμός για όλες τις εποχές

Το καλοκαίρι οι δρόμοι, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια γεμίζουν από τουρίστες, προσφέροντας μία εντελώς έντονη ατμόσφαιρα. Η Καλαμπάκα μπορεί να φτάσει στο σημείο να γίνει αποπνικτική. Αντιθέτως, το γειτονικό χωριό Καστράκι προσφέρει ένα ήρεμο και πιο οικείο περιβάλλον.

h 4 meteora resort


Πηγή: discovergreece.com

Παρόλα αυτά, ο χειμώνας μπορεί να είναι η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε τα Μετέωρα. Χωρίς το συνωστισμό του καλοκαιριού θα βρείτε τα μοναστήρια άδεια και τις τιμές των καταλυμάτων αρκετά χαμηλές.

3978530


Πηγή: Eurokinissi/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Αυτή η περιοχή της Ελλάδας έχει προσελκύσει προσκυνητές και τυχοδιώκτες για χιλιάδες χρόνια και τώρα, με την ανάπτυξη του τουρισμού, είναι έτοιμη να συνεχίσει να παρέχει συγκινήσεις τόσο πνευματικές όσο και σπλαχνικές.

2136042


Πηγή: Eurokinissi/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Πληροφορίες από: In Meteora, monasteries reach toward the heavens

ΔΗΜΟΦΙΛΗ