ΕΛΛΑΔΑ

Καστελόριζο: Τόπος μαγικός στην άκρη του Αιγαίου

Κώστας Πλιάκος Κώστας Πλιάκος - CNN Greece

«Το Καστελόριζο είναι παρεξηγημένο. Πολλοί νομίζουν ότι βρίσκεται εδώ για να έρχονται κάποιοι πολιτικοί που θέλουν να ανεβάσουν το εθνικό φρόνημα, να μαζέψουν ψήφους ή να ανακοινώσουν μνημόνια. Είναι ένα νησί όπως κάθε άλλο της Ελλάδας, με απίστευτη ομορφιά και ιδανικό για διακοπές. Άσε που έχει πολλά πράγματα και να δεις και να κάνεις»: τάδε έφη Ντίνα, φανατική επισκέπτρια του Καστελόριζου, η οποία πριν λίγα χρόνια αγόρασε και σπίτι.

-Πριν καταλήξουμε εδώ είχαμε γυρίσει όλη την Ελλάδα. Πήγαμε παντού και μόλις ήρθαμε εδώ, δεν ξαναπήγαμε αλλού.

-Ναι, τώρα που το λες μπορώ να το καταλάβω. Μετά από μερικές μέρες στο Καστελόριζο μπορώ να σου πω ότι του χρόνου θα έρθω σίγουρα εδώ για διακοπές.

Πέφτει λίγο μακρυά είναι η αλήθεια αλλά έχει αεροδρόμιο που σημαίνει ότι από την Αθήνα μαζί με το τράνζιτ θες ένα τρίωρο να φτάσεις. Βέβαια, τα αεροπορικά είναι λίγο ακριβά αλλά το Καστελόριζο είναι για τουρίστες μεσαίου και άνω οικονομικού επιπέδου.

Μη φανταστεί κανείς υπερβολικά ψηλές τιμές.

Όχι, απλά δεν έχει πολλά καταλύματα ούτε πολλές υπηρεσίες.


Οπότε μεγάλη ζήτηση, μικρή προσφορά, πάνω οι τιμές. Βασικός οικονομικός νόμος.

Επίσης αν δεν σε νοιάζει να χάσεις χρόνο στο καράβι, πας μέχρι Ρόδο ή Κω, και από εκεί έχει δωρεάν πλοίο.

Και για το αυτοκίνητο, αν και καλύτερα να μην το πάρει κανείς το αυτοκίνητο του. Το νησί δεν χρειάζεται αμάξι.

Παραπετιέται και αν χρειαστείς κάπου να πας με αμάξι έχει ένα βανάκι που κάνει διαδρομές ή σε τελική ζητάς από κάποιον ντόπιο να σε πετάξει μέχρι εκεί που θες να πας.

Είναι απλά τα πράγματα στο Καστελόριζο.

Το πρωί, πολύ πρωί, κατέβαινα στην προκυμαία. Αυτή την υπέροχη και πολυφωτογραφιμένη προκυμαία του Καστελόριζου. Έπινα καφέ με τον παπά Γιώργη, τον ιερέα του νησιού για δεκαετίες. Τώρα έχει έρθει νέος ιερέας κι ο παπά Γιώργης λειτουργεί που και που. Θα σας πει ιστορίες για το νησί και για το πως παραλίγο να πάει μετανάστης στην Αυστραλία.

Στην αποχαιρετηστίρια γιορτή που είχε κάνει πριν φύγει μετανάστης οι φίλοι και συγγενείς τον έριξαν στο φιλότιμο να μείνει για να μη στεναχωριέται ο πατέρας του και του προξένεψαν και μια κοπέλα. Ε πάνω στη συγκίνηση - του άρεσε και η κοπέλα μάλλον - έκαψε τα χαρτιά του. Τον πάντρεψαν άρον άρον, τον χειροτόνησαν αμέσως και πάει κι η Αυστραλία.


Γενικά είναι πολύ εύκολο να πιάσετε παρέες και κουβέντες με τους ντόπιους. Το νησί είναι μικρό και θα γνωριστείτε γρήγορα. Πιάστε κουβέντα για ότι θέλετε και ρωτήστε λεπτομέρειες για το νησί,

Θα σας πουν τα πάντα συμπεριλαμβανομένων και τον κουτσομπολιών. Σε δυο τρεις μέρες θα έχετε γίνει ντόπιος.

Για μπάνιο πιο κοντά στον οικισμό είναι ωραία πίσω από τον Φάρο όπου λειτουργεί και το ομώνυμο μπαρ. Το δουλεύουν ο Στράτος και ο Μιχάλης ή “Τζαμάικα”, δύο παιδιά από Θεσσαλονίκη. Όταν οι θερμοκρασίες χτυπούν κόκκινο λειτουργεί και με αυτοεξυπηρέτηση...


Ρωτήσετε τον Μιχάλη να σας πει – με τη βορειοελλαδίτικη προφορά του - τις μέρες με πολύ κόσμο, όταν ξεφύγει η κατάσταση και τα ποτά ρέουν και αρχίσουν οι καρέκλες να εκτοξεύονται στην θάλασσα,τι συμβαίνει γύρω και πάνω από τον φάρο. Η περιγραφές του είναι ανεπανάληπτες.

Πίσω ακριβώς από το φάρο στα βραχάκια μπορείτε να κάνετε μπάνιο και αν πάρετε το μονοπάτι μέχρι το Μανδράκι θα βρείτε πολλά σημεία που μπορείτε να βουτήξετε. Αν ονειρεύεστε παραλίες και αμμουδιές ξεχάστε το. Το Καστελόριζο είναι βραχώδες και τα σημεία για μπάνιο είναι λίγα και βουτάτε από τα βράχια. Δεν έχει όμως καμία σημασία.

Τα νερά είναι τόσο καθαρά και διάφανα που δεν τα χορταίνεις. Έχουν κι εκείνη το χαρακτηριστική ματζέντα απόχρωση που δεν την έχω δει πουθενά αλλού.

Για μπάνιο λοιπόν πίσω από το Φάρο, κατά μήκος της ακτής, στον Άι Γιώργη, στις Πλάκες ή στην Μπλέ σπηλιά.

Τα θαλάσσια ταξί -βάρκες γι αυτή τη δουλειά με δυνατές μηχανές- θα σας πάνε όπου θέλετε με μικρό αντίτιμο. Βρείτε τον καπετάνιο σας και μ ένα τηλέφωνο σας πάει και σας φέρνει όποτε θέλετε.

Εγώ βρήκα τον καπετάν Κώστα.

-Κώστα θα με πας στη σπηλιά;
-Θα σε πάω αλλά έλα νωρίς πριν σηκωθούν τα νερά να μπορέσω να μπω με τη βάρκα.
Αμ δε…
- Γαμώτο, δύο γεμάτες μια άδεια δίνει το κύμα. Δεν μπορώ να μπω. Γδύσου και βούτα.
-Δηλαδή;

- Βούτα, θα μπεις κολυμπώντας.

Ε και μπήκα…

Η μπλε σπηλιά είναι η μεγάλη ατραξιόν του νησιού και όλοι όσοι περάσουν από το Καστελόριζο θα την επισκεφθούν. Δεν είναι όμως το μοναδικό.

Μιλώντας όμως για θάλασσα και βουτιές, στο Καστελόριζο ξεχάστε τις παραλίες του Αιγαίου που έχετε στο μυαλό σας. Το νησί είναι βραχώδες και υπάρχουν λίγα σημεία που μπορείτε να κολυμπήσετε.

Καταρχάς από την πίσω πλευρά του λιμανιού, που έχει ένα μονοπάτι που φτάνει μέχρι το Μανδράκι τον άλλο κόλπο του οικισμού. Σε όλη αυτή την απόσταση έχει σημεία που βγάζουν στη θάλασσα αλλά και στο Μανδράκι επίσης μπορείτε να κολυμπήσετε. Το καλύτερο όμως σημείο είναι το νησάκι του Άι Γιώργη απέναντι από το Μανδράκι που πάτε με τα θαλάσσια ταξί που λέγαμε.


Εκεί είναι μαγεία και το τοπίο και η θάλασσα.

Άλλο σημείο που αγαπούν πολλοί είναι οι Πλάκες που επίσης πάτε με βάρκα. Όπου και να πάτε όμως τα νερά είναι ανεπανάληπτα.

Σημαντικό «τιπ». Εκεί που κολυμπάτε μπορεί να δείτε δίπλα σας μια θαλάσσια χελώνα. Έχει πολλές και ειδικότερα στο λιμάνι θα τις δείτε να κάνουν βόλτες πάνω κάτω. Από μικρές μέχρι πολύ μεγάλες.

Αν τη δείτε δίπλα σας συνεχίστε να κολυμπάτε γιατί αν είσαστε ακίνητοι μπορεί να σας δώσει καμία με το ράμφος της.

Λέγαμε πριν για αξιοθέατα. Ο οικισμός έχει δύο μουσεία ένα αρχαιολογικό και ένα με την ιστορία του νησιού. Επίσης πίσω από το λιμάνι στο μονοπάτι που λέγαμε υπάρχει έναν λυκιακός τάφος λαξευμένος στο βράχο που μπορείτε να τον δείτε.

Το καλύτερο όμως έιναι το Παλαιόκαστρο, το αρχαιότερο και πιο σημαντικό μνημείο του Καστελόριζου. Είναι στην κορυφή του λόφου Βίγλα, και περιλαμβάνουν τα ερείπια του κάστρου που χτίστηκε τον 3ο αιώνα πΧ και όσων πέρασαν από το νησί. Μέχρι και οι Ιταλοί άφησαν τα ίχνη τους με οχυρωματικά έργα στην περίοδο του 2ου παγκοσμίου πολέμου


Μέσα στο κάστρο υπάρχουν τρεις εκκλησίες και τα ερείπια από άλλες δύο, ενώ απέναντι ακριβώς από το Παλαιόκαστο είναι το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

Περπατώντας λίγο ακόμη θα βγείτε και στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, το πιο σημαντικό και εκεί τελειώνει και ο δρόμος.

Από εκεί ακολουθώντας το μονοπάτι που περιλαμβάνει και 400 σκαλιά, κατεβαίνετε ξανά στο λιμάνι.

Το Καστελόριζο θα σας συναρπάσει για την ομορφιά του και για την αμεσότητα στις επαφές αρχικά με τους ντόπιους και στη συνέχεια με τους τουρίστες που ως δια μαγείας μπαίνουν και αυτοί στο παρεΐστικο πνεύμα του νησιού. Βάλτε το στο πρόγραμμα και δεν θα το μετανιώσετε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ