ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Οι πιο ακριβές πόλεις του πλανήτη για το 2022

Οι πιο ακριβές πόλεις του πλανήτη για το 2022
Η Νέα Υόρκη θεωρείται μία από τις πλέον ακριβές πόλεις του πλανήτη Unsplash

Η εταιρεία παγκόσμιας κινητικότητας, ECA International, δημοσιοποίησε τη φετινή της λίστα με τις δέκα πόλεις του πλανήτη, που για να είσαι μόνιμος κάτοικος, θα πρέπει να βάζεις βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Όμως, με βάση ποιους παράγοντες διαμορφώνεται αυτή η κατάταξη;

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζουν οι τιμές βασικών προϊόντων κάθε νοικοκυριού ανεξαρτήτως χώρας και κουλτούρας, όπως είναι το γάλα και το λάδι μαγειρικής, αλλά και τα κόστη ενοικίων, δημόσιων μεταφορών, και η συνολική δυναμική του «ντόπιου» συναλλάγματος.

Και για ακόμη μια χρονιά, πρώτο - πρώτο στη λίστα φιγουράρει το Χονγκ Κονγκ. Κάτι που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία τρία χρόνια. Βέβαια, πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη πρωτιά, καθώς, μπορεί για πολλούς να λειτουργήσει ανασταλτικά, αν σκέφτονται να τo διαλέξουν ως τον τόπο διαμονής τους.

Η μοναξιά του νικητή;

Καμία μοναξιά για το Χονγκ Κονγκ, αφού στη δεκάδα τού κάνουν παρέα άλλες πέντε μεγαλουπόλεις της Ασίας. Το Τόκιο, η Σανγκάη, η Σεούλ και, η όχι και τόσο δημοφιλής συγκριτικά με τις προαναφερθείσες, Γκουανγκτζόου, το σημαντικό οικονομικό κέντρο της νότιας Κίνας.

Με το Τελ Αβίβ να βρίσκεται και αυτό στη λίστα των πόλεων με το ακριβότερο κόστος διαβίωσης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ασία κατακτά και έκτη θέση, αφού το Τελ Αβίβ βρίσκεται στη Μέση Ανατολή.

Μια ακόμη νίκη που ανήκει στην Ασία, είναι αυτή της πόλης που ανέβηκε τις περισσότερες θέσης τόσο γρήγορα, αφού το Κολόμπο, η μεγαλούπολη της Σρι Λάνκα, έκανε ένα άλμα 23 θέσεων, από την 162 στην 149.

Ο Λι Κουάν, τομεάρχης της περιοχής της Ασίας για την ECA, εξηγεί, γιατί η Ασία κατέκτησε πάνω από τις μισές θέσεις.

«Η πλειοψηφία των πόλεων της ηπειρωτικής Κίνας που απαντώνται στη λίστα, μπορεί να έχουν πιο υψηλά επίπεδα πληθωρισμού απ' το συνηθισμένο, αλλά εξακολουθούν να μην ξεπερνούν τα επίπεδα πληθωρισμού σε άλλες πόλεις της Ασίας. Ο κύριος λόγος, λοιπόν, είναι ότι το κινεζικό γουάν γίνεται όλο και πιο ισχυρό, συγκριτικά με άλλα σημαντικά νομίσματα».

Περίοδος εκπτώσεων

Αν δεν θέλετε να ακολουθήσετε τον δρόμο του μεταξιού προς την Ασία, άρα και να αυξήσετε το κόστος διαβίωσής σας, υπάρχουν κάποιες πόλεις, που σε αντίθεση με τις παραπάνω, έχασαν θέσεις.

Το Παρίσι κάποτε βρισκόταν στην κορυφή, αλλά πλέον, βρίσκεται στην θέση 30. Άλλες τέτοιες πόλεις είναι η Μαδρίτη, η Ρώμη και οι Βρυξέλλες.

«Σχεδόν κάθε σημαντική πόλη της Ευρωζώνης αναγκάστηκε να κατεβεί κάποια σκαλιά αυτή τη χρονιά, αφού το ευρώ, τους τελευταίους 12 μήνες, είχε χαμηλότερες επιδόσεις από το αμερικανικό δολάριο και τη βρετανική λίρα», συμπληρώνει ο Κουάν.

Σίγουρα υπήρξαν και εξωτερικοί παράγοντες που έπαιξαν τον ρόλο τους, όπως η πολιτική και οι διεθνείς αντιπαραθέσεις. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και οι κυρώσεις από πολλές χώρες που τη συνόδεψαν, έφεραν τη Μόσχα στη θέση 62 και την Αγία Πετρούπολη στη θέση 147.

Η ευρωπαϊκή «crème de la crème»

Οι ακριβότερες ευρωπαϊκές πόλεις είναι η Γενεύη, το Λονδίνο και η Ζυρίχη (ήρθε 3η μετά τη Νέα Υόρκη). Άξιο αναφοράς, ότι η Ελβετία χρησιμοποιεί ελβετικό φράγκο και όχι ευρώ.

Φυσικά, και ο Covid-19 επηρέασε πολλούς οικονομικούς παράγοντες και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, διαμορφώνοντας τη λίστα αυτή.

Δεν βγάζει μόνο η ECA τέτοιες κατατάξεις

Η Economist Intelligence Unit (EIU) του Λονδίνου, δημοσιοποιεί μια αντίστοιχη λίστα κάθε Σεπτέμβρη. Το 2021, το Τελ Αβίβ στέφθηκε το ακριβότερο μέρος για να ζήσεις, με το Παρίσι και τη Σιγκαπούρη να μοιράζονται το δεύτερο σκαλί.

Το Χονγκ Κονγκ βρισκόταν στην πέμπτη θέση, πίσω απ' τη Ζυρίχη. Το 2020, η πρώτη θέση είχε τρεις νικητές, το Χονγκ Κονγκ, τη Ζυρίχη και το Παρίσι.

Και οι δύο λίστες λαμβάνουν υπόψη κομμάτια της καθημερινότητας, όπως τα ψώνια του σούπερ μάρκετ και τις τιμές των καυσίμων. Όμως, η EIU, εξαρτάται κατά πολύ από την αξία του αμερικανικού δολαρίου. Άρα, οικονομίες που κάνουν το ίδιο, όπως η οικονομία του Χονγκ Κονγκ, είναι πιο πιθανό να βρεθούν στα ψηλά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πόλεις της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής είναι πολύ πιο ακριβές από τις υπόλοιπες του πλανήτη.

Η λίστα

  1. Χονγκ Κονγκ
  2. Νέα Υόρκη
  3. Γενεύη
  4. Λονδίνο
  5. Τόκιο
  6. Τελ Αβίβ
  7. Ζυρίχη
  8. Σανγκάη
  9. Γκουανγκτζόου
  10. Σεούλ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ