ΚΟΣΜΟΣ

Ανακαλύπτοντας τα «μυστικά» της Ιορδανίας

Ανακαλύπτοντας τα «μυστικά» της Ιορδανίας

Λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις μία πόλη είναι να περπατήσεις τους δρόμους της. Οι ήχοι, οι μυρωδιές και φυσικά το Αμμάν, το οποίο χαρακτηρίζουν ως «γκρίζα πόλη», καλωσορίζουν τους επισκέπτες στην Ιορδανία. Η πρωτεύουσά της, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα και τη μεγαλύτερη πόλη της, συνδυάζει μοντέρνα αρχιτεκτονικά κατασκευάσματα, αλλά και παραδοσιακά στοιχεία. Είναι μία πόλη γεμάτη αντιθέσεις, λεωφόρους και σοκάκια, πολυτελή ξενοδοχεία και ξεχασμένα κτήρια, εστιατόρια και μικρά μαγαζιά με εξαιρετικό street food...

Άλλωστε, η Ιορδανία αποτελεί εκτός των άλλων και έναν δημοφιλή γαστρονομικό προορισμό με ποικίλες γευστικές προτάσεις. Οι ντόπιοι θα σας υποδεχτούν με χαμόγελο και θα σας μυήσουν με χαρά στα «μυστικά» της παραδοσιακής κουζίνας. Το φαλάφελ, το χούμους και οι σφολιάτες με γεύση φιστίκι είναι μόνο μερικές από τις απολαυστικές εκπλήξεις που επιφυλάσσει. Το εθνικό πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε είναι το mansaf, δηλαδή αρνί μαγειρεμένο σε γιαούρτι, σερβιρισμένο με πιλάφι.

Στα μικρά μαγαζάκια στα στενά της πόλης θα ανακαλύψετε μικρούς «θησαυρούς», όπως αρωματικά μπαχαρικά, εντυπωσιακά χρυσαφικά και εξαιρετικά ανατολίτικα γλυκά. Οι πωλητές του δρόμου προσφέρουν φρεσκοστυμμένο χυμό, ενώ εξίσου δημοφιλής είναι το lemon mint, το αναψυκτικό της Μέσης Ανατολής, δηλαδή μία παγωμένη λεμονάδα με δυόσμο.

Αρχαιολογικός τουρισμός

jordan2

Η Ιορδανία θεωρείται ιδανική για όσους αγαπούν τον αρχαιολογικό τουρισμό και επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία της περιοχής μέσα από επισκέψεις και εμπειρίες σε εμβληματικούς χώρους με μεγάλο ενδιαφέρον. Ταξιδέψτε στον χρόνο με επισκέψεις στα επιβλητικά ελληνιστικά και βυζαντινά μνημεία.

Στον ψηλότερο από τους επτά λόφους που είναι χτισμένο το Αμμάν, βρίσκεται η Ακρόπολη, που δημιουργήθηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης. Απέναντι, βρίσκεται ένα ακόμη επιβλητικό μνημείο, το Ρωμαϊκό Θέατρο, με χωρητικότητα 6.000 θεατών…

Η ιστορία της Ιορδανίας «ξεδιπλώνεται» σε κάθε γωνιά της πόλης, αλλά και σε πολλούς ακόμη χώρους πολιτισμού, όπως το Εθνολογικό Μουσείο και το Ιορδανικό Μουσείο Λαϊκών Παραδόσεων.

Πέτρα: Η αρχαία πόλη που είναι λαξευμένη στους βράχους

jordan3

Ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά μέρη συγκαταλέγεται και το φαράγγι της Πέτρας, που βρίσκεται μέσα στην έρημο και είναι δημιούργημα της αραβικής φυλής των Ναβαταίων. Το θέαμα της αρχαίας πόλης που είναι λαξευμένη στους βράχους αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο, με επιβλητικούς ναούς και τύμβους.

Τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια είναι το Θησαυροφυλάκιο, το Μοναστήρι, το Ρωμαϊκό Θέατρο, τα Λουτρά, ο βασιλικός τάφος της Υδρίας και ο τάφος του Ρωμαίου στρατιώτη. Αν θέλετε να βιώσετε μία διαφορετική εμπειρία, αντί να περπατήσετε κατά μήκος του φαραγγιού, έχετε τη δυνατότητα να το διασχίσετε πάνω σε άλογα ή καμήλες.

Spa στη Νεκρά Θάλασσα

jordan4

Η Νεκρά Θάλασσα είναι η μεγάλη λίμνη με αλμυρό νερό που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε αλάτι, δεν επιτρέπει κανενός είδους θαλάσσια ζωή στα νερά της, και σε αυτήν άλλωστε οφείλεται το όνομά της. Η γύρω περιοχή σημειώνει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, καθώς η κολύμβηση στα νερά της θεωρείται μοναδική εμπειρία, λόγω της μεγάλης άνωσης και πλευστότητας που προσφέρει σε όσους επιλέγουν να κολυμπήσουν στα νερά της. Στην περιοχή θα βρείτε αρκετά spa resorts που προσφέρουν θεραπείες ομορφιάς και ευεξίας.

Ανακαλύπτοντας την έρημο του Γουάντι Ραμ

jordan5

Το εντυπωσιακό σεληνιακό τοπίο από άμμο σε ροζ αποχρώσεις είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που έχει αποτελέσει δημοφιλή τοποθεσία, στην οποία έχουν γυριστεί σκηνές από μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές, όπως για παράδειγμα «Η Διάσωση» (The Martian). Η περιοχή συγκεντρώνει αρκετούς αναρριχτές και πεζοπόρους καθώς και μεγάλο αριθμό τουριστών που την επισκέπτονται για σαφάρι με καμήλες ή άλογα.

Η Ιορδανία κρύβει πολλά ακόμη μοναδικής ομορφιάς «μυστικά». Ταξιδέψτε μέχρι το νοτιότερο άκρο της, και ανακαλύψτε κάθε πτυχή της, χαλαρώνοντας στις παραλίες της Ερυθράς Θάλασσας…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ