ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Πιονγκτσάνγκ: Το μέρος που φιλοξενεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Πιονγκτσάνγκ: Το μέρος που φιλοξενεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες
REUTERS

Η «καρδιά» του αθλητισμού χτυπάει αυτές τiς ημέρες στην Πιονγκτσάνγκ, το μέρος που φιλοξενεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η «ελίτ» των αθλητών που ασχολούνται με τα χειμερινά αθλήματα έχουν ήδη φτάσει στην Πιονγκτσάνγκ και ετοιμάζονται να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους… Ποιο είναι, όμως, το μέρος αυτό που φιλοξενεί φέτος τους Αγώνες;

Σε περίπτωση που δεν το είχατε ξανακούσει, μην ανησυχείτε, δεν είστε μόνοι… Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρετε είναι ότι η Πιονγκτσάνγκ δεν είναι μια πόλη αλλά κομητεία.

Η περιοχή είναι γνωστή πρωτίστως ως χειμερινό θέρετρο και ο πληθυσμός της ξεπερνά ελάχιστα τις 40.000.

«Φιλοξενεί», επίσης, αρκετούς βουδιστικούς ναούς και φημίζεται για το κλίμα της, που θεωρείται –ίσως κάπως αυθαίρετα- ιδιαίτερα καλό για την υγεία.

Όπως φαίνεται, όμως, η Πιονγκτσάνγκ επιθυμεί να γίνει η «Μέκκα» του αθλητισμού και έτσι, 30 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο.

Τρίτη φορά και τυχερή

Η Πιονγκτσάνγκ επιδιώκει εδώ και αρκετά καιρό να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Χρειάστηκαν τρεις προσπάθειες για να επιλεχθεί τελικώς και να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το μεγάλο αθλητικό γεγονός.

Η επαρχεία βρίσκεται σε μια μεγάλη οροσειρά, παράλληλα με την ανατολική ακτή της Νοτίου Κορέας. Τα βουνά της είναι «στρογγυλά», δηλαδή δεν έχουν ιδιαίτερα απότομες κορυφές, και οι πλαγιές της είναι γεμάτες πεύκα.

«Τέλειο» κλίμα

Η Πιονγκτσάνγκ είναι πολύ υπερήφανη για το κλίμα της και συχνά κάτοικοι και φορείς λένε ότι έχουν «ιδανικό κλίμα».

Και αυτό εν μέρει γιατί τα βουνά «μπλοκάρουν» την ρύπανση από τα νοτιοδυτικά της χώρας και εν μέρει επειδή βρίσκεται σε υψόμετρο 700μ που οι ντόπιοι λένε ότι είναι το καλύτερο για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων.

Η προετοιμασία και οι άνθρωποι

Παρότι οι διοργανωτές Ολυμπιακών Αγώνων –Θερινών και Χειμερινών- συχνά καθυστερούν να ολοκληρώσουν τα απαιτούμενα έργα, στην περίπτωση της Πιονγκτσάνγκ δεν υπήρχε κανένα σασπένς…

Και αυτό γιατί οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι οι κατασκευές των ολυμπιακών εγκαταστάσεων ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, 100 ημέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης!

Αυτό που ήταν πιο… δύσκολο ήταν να βρεθεί ένας τρόπος για να φτάσουν οι αθλητές στην Πιονγκτσάνγκ, μια περιοχή που δεν είναι πολύ γνωστή και όπου δεν υπάρχει μεγάλο αεροδρόμιο. Οι περισσότεροι επισκέπτες έφτασαν στην περιοχή με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή τρένων KTZ, που την ενώνει το αεροδρόμιο Incheon και τη Σεούλ.

Οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι έχουν «επιστρατεύσει» 22.400 εθελοντές για να διασφαλίσουν ότι οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν χωρίς προβλήματα, με αρκετούς δημοσιογράφους ανά τον κόσμο να ισχυρίζονται ήδη ότι όλοι είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι.

Το μέλλον

Η διοργάνωση των αγώνων υπολογίζεται ότι κόστισε 13 δισ. δολάρια συνολικά και, όπως είναι άλλωστε και λογικό, υπάρχουν ανησυχίες για το τι θα συμβεί μόλις σβήσουν τα φώτα.

Ενδεικτικό είναι ότι το Ολυμπιακό Στάδιο έχει τη δυνατότητα να «φιλοξενήσει» 35.000 ανθρώπους, κάτι το οποίο σημαίνει ότι χωρούν μέσα σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ