ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Τα «κρυφά διαμάντια» της Ευρώπης που αξίζει να ανακαλύψετε αυτό το Φθινόπωρο

Τα «κρυφά διαμάντια» της Ευρώπης που αξίζει να ανακαλύψετε αυτό το Φθινόπωρο

Τα ταξίδια σε λιγότερο τουριστικούς προορισμούς αποτελούν ένα από τα κορυφαία ταξιδιωτικά trends του 2018 και η αλήθεια είναι πως όσον αφορά στις τάσεις που κυριαρχούν στην ταξιδιωτική βιομηχανία το τελευταίο διάστημα, τα στοιχεία «δείχνουν» ότι οι λάτρεις των ταξιδιών αλλάζουν συνήθειες.

Το σίγουρο είναι πως η Γηραιά Ήπειρος κρύβει πολλά «διαμάντια» τα οποία παραμένουν έως τις μέρες μας άγνωστα στην πλειονότητα των Ευρωπαίων ταξιδιωτών και οι παρακάτω τοποθεσίες, οι οποίες περιλαμβάνονται στη λίστα της ιστοσελίδας του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οργανισμού European Best Destinations (EBD) με τα τους πλέον εντυπωσιακούς -και όχι και τόσο γνωστούς- προορισμούς της Ευρώπης, αξίζουν αναμφίβολα την προσοχή σας.

Ρικβίρ: Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της Γαλλίας (περιλαμβάνεται και στον σχετικό κατάλογο «Les Plus Beaux Villages de France») και είναι γνωστό ως το χωριό των αμπελουργών, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοί του ασχολούνται με την καλλιέργεια σταφυλιών. Ο λόγος για το Ρικβίρ το οποίο βρίσκεται στην κοιλάδα του Άνω Ρήνου στην Αλσατία και γοητεύει από την πρώτη στιγμή τον ταξιδιώτη χάρη στον μεσαιωνικό του χαρακτήρα.

2

Άσσος: Βρίσκεται στην Κεφαλονιά και καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη σχετική λίστα του EBD. Ο λόγος για την Άσσο, ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό που εντοπίζεται στο βορειοδυτικό μέρος του πανέμορφου νησιού του Ιονίου πελάγους και κτίσθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα. Μικρό, πανέμορφο και περιτριγυρισμένο από πεύκα, το χωριό με το εντυπωσιακό κάστρο διατηρεί έως τις μέρες μας τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και γοητεύει από το πρώτο λεπτό τον ταξιδιώτη.

3

Μπολιάσκο: Στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην περιφέρεια της Λιγυρίας βρίσκεται μια παραθαλάσσια πόλη η οποία αριθμεί μόλις 5.000 μόνιμους κατοίκους, φημίζεται για το φυσικό της κάλλος και αποτελεί το κρυφό «διαμάντι» των Ιταλών, όσον αφορά στα ταξίδια. Ο λόγος για το μαγευτικό Μπολιάσκο. Πρόκειται για μια μικρή κοινότητα που ανήκει στην επαρχία της Γένοβας και η οποία φημίζεται για τις τέχνες, τη μουσική, τη γαστρονομία, την αρχιτεκτονική και φυσικά, την ιστορία της.

4

Ντεϊά: Στη Ντεϊά της Μαγιόρκας ο ταξιδιώτης θα θαυμάσει το ειδυλλιακό τοπίο, θα ανακαλύψει τη γαλήνη που αποζητά περιδιαβαίνοντας στα στενά σοκάκια ενός παραθαλάσσιου χωριού των Βαλεαρίδων και θα γευτεί αυθεντικά, ισπανικά εδέσματα. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, λοιπόν, το γεγονός ότι η πανέμορφη και ταυτόχρονα γραφική και γαλήνια Ντεϊά προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς ταξιδιώτες, μεταξύ των οποίων, συγκαταλέγονται πολλοί καλλιτέχνες και συγγραφείς.

5

Ούντρενταλ: Το Ούντρενταλ είναι ένα μικρό χωριό στη Νορβηγία που εύκολα καταφέρνει να γοητεύει όλους όσοι το επισκέπτονται. Απέχει δύο ώρες από το Μπέργκεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας μετά το Όσλο, γεγονός που το καθιστά εύκολα προσβάσιμο και χάρη στο φυσικό του κάλλος προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς τουρίστες που θέλουν να θαυμάσουν από κοντά το καταπράσινο και υγρό τοπίο που το περιβάλλει. Τι άλλο αξίζει να γνωρίζει κάποιος για το Ούντρενταλ; Σίγουρα πως παρά το γεγονός ότι αριθμεί μόλις 110 κατοίκους, στο μικρό αυτό νορβηγικό χωριό ζουν σήμερα περισσότερες από 500… κατσίκες κάτι που εξηγεί το γιατί η τυροκομία είναι η κύρια πηγή εσόδων του.

6

Πόλπερο: Βρίσκεται στην Κορνουάλη και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά ψαροχώρια της κομητείας. Μια βόλτα στο λιμάνι του χωριού χαλαρώνει τον ταξιδιώτη που φτάνει ως εκεί προκειμένου να δει και να γευτεί -κυριολεκτικά και μεταφορικά- την αυθεντική πλευρά και την κουζίνα της Κορνουάλης. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι του Πόλπερο συνεχίζουν να ψαρεύουν, ο τουρισμός αποτελεί σήμερα την κύρια πηγή εσόδων του χωριού. Παρόλα αυτά, το παραδοσιακό στοιχείο βρίσκεται παντού στο Πόλπερο και το γεγονός ότι η κυκλοφορία των οχημάτων εντός του χωριού δεν επιτρέπεται, προσφέρει αναμφίβολα στους επισκέπτες την ευκαιρία να χαλαρώσουν ουσιαστικά.

7

Τσιβιντάλε ντελ Φριούλι: Μπορεί να μην είναι μια από τις δημοφιλείς ιταλικές πόλεις, όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Τσιβιντάλε ντελ Φριούλι θεωρείται ένα από τα «κρυφά διαμάντια» της Ιταλίας για τους ταξιδιώτες ανά τον κόσμο. Ανήκει στην αυτόνομη περιφέρεια Φρίουλι-Βενέτσια Τζούλια της βορειοανατολικής Ιταλίας και το πανέμορφο ιστορικό κέντρο της πόλης του συγκαταλέγεται στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

8

Όποια και αν είναι η δική σας επιλογή, το σίγουρο είναι πως αξίζει να βάλετε ένα από τα «κρυφά διαμάντια» της Ευρώπης στη φθινοπωρινή, ταξιδιωτική σας λίστα. Από το Ρικβίρ μέχρι την Ντεϊά και από το Ούντρενταλ έως το Πόλπερο. Οι επιλογές είναι πολλές και μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πλέον απαιτητικούς ταξιδιώτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ