ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

DiscoverEU: Το πρόγραμμα που δίνει σε 12.000 νέους δωρεάν εισιτήρια για ταξίδια στην Ευρώπη

DiscoverEU: Το πρόγραμμα που δίνει σε 12.000 νέους δωρεάν εισιτήρια για ταξίδια στην Ευρώπη

Για κάθε νέο που μόλις τελείωσε το σχολείο ή τώρα ξεκίνησε να φοιτά στη σχολή της επιλογής του, ένα ταξίδι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να διευρύνει τους ορίζοντές του και να έρθει σε επαφή με νέες κουλτούρες και πολιτισμούς.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, λοιπόν, το γεγονός ότι το DiscoverEU -η νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που έδωσε σε χιλιάδες νέους τη δυνατότητα να ταξιδέψουν δωρεάν στην Ευρώπη- στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και τώρα συνεχίζει να μοιράζει χαμόγελα και ευκαιρίες σε ακόμη περισσότερους Ευρωπαίους.

Ο πρώτος γύρος του DiscoverEU διήρκεσε από τις 9 Ιουλίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 και κατά τη διάρκειά αυτής της περιόδου, δόθηκαν ταξιδιωτικές κάρτες σε περίπου 15.000 νέους και νέες -με βάση μια καθορισμένη ποσόστωση ανά χώρα. Όλοι αυτοί οι νέοι είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε τουλάχιστον ένα κράτος μέλος της ΕΕ και να γνωρίσουν τον πολιτιστικό πλούτο της Ευρώπης! Μπορεί να μην γνωρίζονταν μεταξύ τους, ωστόσο, συνδέθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σχημάτισαν ομάδες που ταξίδεψαν από πόλη σε πόλη ή φιλοξένησαν ο ένας τον άλλον!

Τώρα, λοιπόν, η Κομισιόν δίνει σε ακόμη 12.000 18χρονους την ευκαιρία να ταξιδέψουν δωρεάν στην Ευρώπη από τις 15 Απριλίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2019.

2

Η διαδικασία για το DiscoverEU

Στον δεύτερο γύρο του ταξιδιωτικού της διαγωνισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τους νέους που θέλουν να κερδίσουν ένα δωρεάν εισιτήριο, να υποβάλουν την αίτηση τους μέσω της Ευρωπαϊκής Δικτυακής Πύλης της Νεολαίας μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2018.

Στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί κάποιος να διαβάσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το DiscoverEU, ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετάσχει κάποιος είναι να έχει ηλικία 18 ετών και να είναι έτοιμος να ταξιδέψει για διάστημα 30 ημερών το πολύ.

Αφού κατατεθούν όλες οι αιτήσεις, μια επιτροπή αξιολόγησης θα τις εξετάσει και θα επιλέξει τους επιτυχόντες. Στη συνέχεια και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2019, οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα.

Οι τυχεροί νέοι θα μπορούν να ταξιδέψουν είτε ατομικά είτε σε ομάδες μέχρι πέντε ατόμων. Η μετακίνησή τους θα γίνεται -κατά κανόνα- με τρένο, ωστόσο, επειδή όλοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν, οι νέοι και οι νέες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά της ΕΕ, θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν και άλλα μέσα μεταφοράς -όπως λεωφορεία και φεριμπότ ή, κατ' εξαίρεση, το αεροπλάνο.

3

Αξίζει απλώς να σημειώσουμε ότι λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος για το DiscoverEU, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να δεσμευτεί ένα ποσό 700 εκατ. ευρώ για την πρωτοβουλία στο πλαίσιο του μελλοντικού προγράμματος Erasmus στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2020. Αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εγκρίνουν την πρόταση, από το 2021 έως το 2027 θα μπορέσουν να ταξιδέψουν ακόμη 1,5 εκατομμύριο 18χρονοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ