ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

7 Summit: Πώς θα κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή της Ασίας

7 Summit: Πώς θα κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή της Ασίας

Δύο γυναίκες με διαφορετική ηλικία, με διαφορετικά βιώματα, αλλά με την ίδια όρεξη για ζωή και όνειρα, αποφάσισαν να κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή σε κάθε ήπειρο της Γης. Επτά κορυφές, λοιπόν, με ένα κοινό όραμα, την ίδια δίψα για κατάκτηση. Το CNN Greece τις συνάντησε κάτω από την Ακρόπολη, δυο μήνες πριν την αναχώρησή τους για τον έκτο τους στόχο: Το επιβλητικό Έβερεστ.

Όλα ξεκίνησαν πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, όταν η Βανέσα Αρχοντίδου και η Χριστίνα Φλαμπούρη βρέθηκαν στη Μαλαισία, σε μία κοινή ορειβατική αποστολή. Μπορεί η Χριστίνα να συμμετείχε με την παρέα της στην αποστολή, ωστόσο η Βανέσα ολομόναχη είχε φτάσει στη μακρινή νοτιοανατολική Ασία για να δοκιμάσει τα όριά της και να εξερευνήσει τον τόπο. Αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που η Χριστίνα την προσέγγισε: Θαυμάζοντας το δυναμισμό της Βανέσας, αμέσως το κοινό τους background στον τομέα του marketing τις έφερε κοντά. Σύντομα ανακάλυψαν πως, παρά τη δεκαετία που τις χώριζε ηλικιακά, είχαν κάποια επιπλέον κοινά χαρακτηριστικά, τα οποία θα τις βοηθούσαν να εκπληρώσουν ένα όνειρο μαζί: Τους άρεσε η έννοια του στόχου (μεταφορικά και κυριολεκτικά), το πρόγραμμα, τα αυστηρά deadlines. Έτσι ο πρώτος στόχος δεν άργησε να τεθεί -και να κατακτηθεί: Η ψηλότερη κορυφή της Νοτίου Αμερικής, στο Ακονκάγουα των 6.962 μέτρων, της Αργεντινής.

Η πορεία για τις κορυφές

Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος πως η Χριστίνα και η Βανέσα είναι δύο διαφορετικοί χαρακτήρες. Επειδή, όμως, πάνω από όλα σέβεται η μία την άλλη, τελικά φτάνουν να αλληλοσυμπληρώνονται, κάτι που είναι πασιφανές καθόλη τη διάρκεια της συνέντευξης: Δίνουν η μία πάσα στην άλλη, χωρίς να χρειαστεί ούτε μία φορά να ρωτήσω συγκεκριμένα κάποια από τις δύο. Η Χριστίνα δεν διστάζει να παραδεχτεί πως «η οργάνωση της Βανέσας και το άγχος της να μη γίνει κάτι απρόβλεπτο στο βουνό, με έχει σώσει από δύσκολες καταστάσεις, ενώ αντίστοιχα ο ενθουσιασμός μου έχει “τραβήξει” τη Βανέσα για να ανεβούμε κάθε φορά και πιο ψηλά. Η κάθε μία έχει το ρόλο της στην ομάδα».

Γνωρίζουν πολύ καλά τα δυνατά τους σημεία και έτσι ακριβώς πορεύονται και στο βουνό. Και μπορεί να μην έχουν τα ίδια βιώματα, ωστόσο η Βανέσα Αρχοντίδου σήμερα θα πει για τη συνεργασία που τη «δένει» με την Χριστίνα Φλαμπούρη πως «από όταν γνωριστήκαμε, είμαστε η μία για την άλλη ένας καταλύτης, ώστε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι πως μπορεί από τη μία στιγμή στην άλλη να βρεις τον άνθρωπο που μαζί του θα μπορείς να κατακτήσεις τον προσωπικό σου στόχο, ακόμη κι αν αυτό είναι να φτάσεις στην άλλη άκρη του κόσμου».

Διαβάστε επίσης:
H ορεινή «αρχοντιά» του Μετσόβου
Μαίναλο: Οι «περήφανες» αρκαδικές κορυφές

Αναζητείται… εξερευνητής παραλιών που θα πληρώνεται χιλιάδες ευρώ για να ταξιδεύει

Και οι δύο εργάζονται σε νευραλγικές θέσεις πολυεθνικών εταιρειών, μάλιστα η Βανέσα είναι σύζυγος και μητέρα δύο μικρών παιδιών. Και οι δύο ξυπνούν στις 6.30 το πρωί για να εντάξουν την προπόνησή τους μέσα στο πρόγραμμά τους. Και οι δύο ακολουθούν με ευλάβεια τις οδηγίες των προπονητών τους, ώστε να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

Όταν τις ρωτώ για τις «αντικειμενικές δυσκολίες» στο βουνό, μου απαντούν: «Γνωρίζουμε πως διαρκώς πρέπει να ξεπερνάμε τα όριά μας».

2

Οι στόχοι που επιτεύχθηκαν και τι ακολουθεί

Το 7 Summits – The Hellenic Dream είναι ουσιαστικά το project τους, με βάση το οποίο θα πρέπει να κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή της κάθε μία από τις 7 ηπείρους και να ανεβάσουν την Ελλάδα ψηλά! Εξάλλου, το 7 Summits project θεωρείται παγκόσμια ορειβατική πρόκληση, ενώ τα κορίτσια έχουν ήδη κατακτήσει 5 από τις 7 κορυφές: Kilimanjaro (Αφρική), Aconcagua (Νότια Αμερική), Elbrus (Ευρώπη), Mc Kinley (Βόρεια Αμερική) και Carstenzs Pyramid (Ωκεανία). Μάλιστα, έγιναν οι πρώτες Ελληνίδες που κατέκτησαν την κορυφή Daneli/McKinley στην Αλάσκα, αλλά και την κορυφή και Carstenzs Pyramid στην Παπούα.

«Δεν θελήσαμε να κατακτήσουμε τις 7 ψηλότερες κορυφές του κόσμου, αλλά την ψηλότερη κορυφή της κάθε ηπείρου κι αυτή για εμάς έχει συμβολικό χαρακτήρα. Δεν θέλουμε απλώς να κατακτάμε βουνά και κορυφές, θέλουμε να γνωρίσουμε τους ανθρώπους, τον πολιτισμό και να αντιληφθούμε πλήρως πως όλος ο πλανήτης είναι μία οικογένεια, μία ενότητα, με μέλη που έχουν τις ίδιες ανάγκες, και για αυτό πρέπει να τον σεβόμαστε και να τον αγαπάμε» υπογραμμίζει η Βανέσα Αρχοντίδου.

Κάθε ανάβαση, λοιπόν, δεν αποτελούσε απλώς μία ανεπανάληπτη εμπειρία, αλλά δυνάμωνε τη θέλησή τους να συνεχίσουν το κυνήγι του πιο τολμηρού, γυναικείου, ορειβατικού και πάνω από όλα ελληνικού στόχου. «Για εμάς κάθε κορυφή είναι ένα ταξίδι και μία μοναδική εμπειρία» εξηγεί η Χριστίνα Φλαμπούρη και συμπληρώνει: «Θεωρούμε σημαντικό να ολοκληρωθεί ο κύκλος, για να αποδείξουμε πως αν βάλεις κάτι στο μυαλό σου, μπορείς και να το καταφέρεις».

Σειρά, λοιπόν, έχει το Everest (Ασία), για το οποίο αναχωρούν στις 5 Απριλίου, ενώ την επόμενη χρονιά στόχος είναι το όρος Vinson στην Ανταρκτική. Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο πως οι Βανέσα Αρχοντίδου και Χριστίνα Φλαμπούρη είναι δύο γυναίκες που ακολουθούντα όνειρά τους και θέλουν κάθε γυναίκα, κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτου φύλου ή ηλικίας να κάνει το ίδιο.

7 κορυφές, 2 γυναίκες, 1 όραμα: A woman can be…

#awomancanbe, #7summitshellas, #womenempowerment, #greeceontop

ΔΗΜΟΦΙΛΗ