ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε καρναβαλικοί προορισμοί της Ευρώπης που αξίζει να επισκεφθείς

Πέντε καρναβαλικοί προορισμοί της Ευρώπης που αξίζει να επισκεφθείς

Τα καρναβάλια αποτελούν συνώνυμο των ξέφρενων πάρτι και της ατέλειωτης διασκέδασης. Αν και η Ελλάδα φιλοξενεί τα δικά της εντυπωσιακά αποκριάτικα φεστιβάλ, από την Ξάνθη έως την Πάτρα και την Κρήτη, σε πυρετό καρναβαλιού κινούνται και πολλές ακόμα ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες αξίζουν, τόσο ως ταξιδιωτικοί προορισμοί, όσο και ως επιλογές για να γιορτάσει κάποιος το διονυσιακό έθιμο με παρελάσεις, μασκαρέματα και πολλή μουσική. 

Αναμεσά τους τα καρναβάλια της Τενερίφης στην Ισπανία, της Μπινς στο Βέλγιο, της Νίκαιας στη Γαλλία, της Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία και της Βενετίας στην Ιταλία, οι εκδηλώσεις των οποίων ξεκινούν από τα μέσα Φεβρουαρίου και κορυφώνονται στις αρχές Μαρτίου.

Καρναβάλι Σάντα Κρουζ της Τενερίφης, Ισπανία: 27 Φεβρουαρίου – 10 Μαρτίου

Το καρναβάλι της «Σάντα Κρουζ» στην Τενερίφη είναι ένα από τα διασημότερα στον κόσμο και το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως, μετά από εκείνο του Ρίο ντε Τζανέιρο στην Βραζιλία. Κάθε χρόνο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επισκέπτες συρρέουν στους δρόμους της πανέμορφης πρωτεύουσας των Καναρίων Νήσων στην Ισπανία για να απολαύσουν τις εκδηλώσεις του εντυπωσιακού αποκριάτικου δρώμενου, που από το 1980 έχει ανακηρυχθεί σε «φεστιβάλ διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος». Τρεις από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του «Σάντα Κρουζ», το οποίο φέτος ξεκινά στις 27 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 10 Μαρτίου, είναι η εκλογή της βασίλισσας του καρναβαλιού, η «ταφή της σαρδέλας» (entierro de la sardina) και η γιορτή λήξης των παρελάσεων.

travel 2

Καρναβάλι Μπινς, Βέλγιο: 16 Φεβρουαρίου – 5 Μαρτίου

Έχοντας χαρακτηρισθεί ως «αριστούργημα της προφορικής και άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας» από την UNESCO το 2003, το καρναβάλι της βέλγικης πόλης Μπινς είναι επίσης ένα από τα σημαντικότερο όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και της υφηλίου. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, 1.000 ντόπιοι μασκαρεμένοι άντρες με παραδοσιακές φορεσιές, γνωστοί και ως «Gilles», ξεχύνονται στους δρόμους, χτυπώντας ξύλα για να διώξουν τα κακά πνεύματα, ενώ παράλληλα πετούν πορτοκάλια στους θεατές για καλή τύχη. Αγάλματα αρλεκίνων και πιερότων γεμίζουν κάθε γωνιά της πόλης, ενώ οι στολές των Gilles φοριούνται μόνο την Τρίτη πριν από τη Τετάρτη της Στάχτης και απαγορεύεται να κυκλοφορήσουν εκτός των ορίων της Μπινς. Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην πόλη ξεκινούν από τα τέλη Φεβρουαρίου και κορυφώνονται στις 3, 4 και 5 Μαρτίου.

travel 3

Καρναβάλι Νίκαιας, Γαλλία: 16 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου

Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα καρναβάλια του κόσμου βρίσκεται και αυτό στην όμορφη Νίκαια της Γαλλίας. Το φεστιβάλ σύμβολο της πέμπτης μεγαλύτερης πόλης στις νοτιοανατολικές ακτές της Γαλλικής Ριβιέρας συγκεντρώνει πάνω από 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες τις ημέρες των αποκριάτικών εκδηλώσεων. Η έναρξη των εκδηλώσεων γίνεται με την παρουσίαση του βασιλιά καρνάβαλου στην κεντρική πλατεία Μασένα, ο οποίος ηγείται των παρελάσεων που ακολουθούν στη μεγαλύτερη παραλιακή λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, με τη συνοδεία μουσικής και βεγγαλικών. Μεταξύ των εντυπωσιακών εκδηλώσεων που απολαμβάνουν οι επισκέπτες είναι η «Παρέλαση των Λουλουδιών», ένα έθιμο με τις ρίζες του στο 19ο αιώνα, όπου παρελαύνουν άρματα στολισμένα με άνθη της περιοχής και ο «λουλουδοπόλεμος» που ακολουθεί μετά την παρέλαση. Το καρναβάλι ολοκληρώνεται με μία φαντασμαγορική τελετή, όπου ρίχνεται στην πυρά ο βασιλιάς καρνάβαλος. Φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Νίκαια ξεκινούν στις 16 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται στις 2 Μαρτίου.

Καρναβάλι του Δράκου στη Λιουμπλιάνα, Σλοβενία: 2 Μαρτίου

Το «καρναβάλι του Δράκου» στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, ενσωματώνει διάφορα έθιμα και εορτάζεται σε όλες τις περιοχές της χώρας, έχοντας διατηρηθεί ως ένα ειδωλολατρικό λαογραφικό φεστιβάλ που έχει ως στόχο να «ξορκίσει» το χειμώνα και να φέρει την άνοιξη. Περισσότεροι από 40.000 καρναβαλιστές με παραδοσιακές φορεσιές, γνωστοί με την ονομασία «Kurents», παρελαύνουν μαζί με χιλιάδες ακόμη συμμετέχοντες που είναι ντυμένοι με πολύχρωμα κοστούμια, για να αποχαιρετήσουν το Φεβρουάριο, ξεκινώντας τις παρελάσεις από την τεράστια και ιστορική πλατεία του Κογκρέσου στο παλιό κέντρο της πόλης. Οι επιβλητικοί Kurents, φορώντας προβιές, μάσκες και κουδούνες στη μέση, χορεύουν στους κατάμεστους δρόμους, ζητώντας από τις γυναίκες τα κασκόλ που φορούν προκειμένου να τους χαρίσουν τύχη και γονιμότητα. Φέτος, οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται με την παρέλαση του δράκου στις 2 Μαρτίου.

travel 4

Καρναβάλι της Βενετίας, Ιταλία: 16 Φεβρουαρίου - 5 Μαρτίου

Δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτές τις προτάσεις το φαντασμαγορικό Καρναβάλι της Βενετίας στην Ιταλία. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά περισσότερα από τρία εκατομμύρια τουρίστες καταφθάνουν στο νησιωτικό σύμπλεγμα για να απολαύσουν τις εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στη νίκη της «Γαληνοτάτης Δημοκρατίας» εναντίον του Πατριάρχη της Ακυληίας Ουλρίκο ντι Τρέβεν κατά το έτος 1.162. Βαρόνοι, αρλεκίνοι, καζανόβες και μαρκησίες, εντυπωσιακές χειροποίητες μάσκες με περίτεχνα κεντήματα και δεκάδες στολισμένες γόνδολες στα βενετσιάνικα κανάλια, είναι ορισμένες μόνο από τις εικόνες που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό του επισκέπτη. Οι εντυπωσιακές αποκριάτικες εκδηλώσεις και το… ταξίδι στην Ιταλία της Αναγέννησης ξεκινούν φέτος στις 16 Φεβρουαρίου και κορυφώνονται στις 5 Μαρτίου, όταν και θα αφεθούν εκατοντάδες μπαλόνια στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, σημαίνοντας έτσι τη λήξη του καρναβαλιού και την έναρξη της νηστείας για το Πάσχα.

travel 5

ΔΗΜΟΦΙΛΗ