ΚΟΣΜΟΣ

Ανοίγει τις πύλες του το «διαμάντι» του αεροδρομίου Changi στη Σιγκαπούρη

Ανοίγει τις πύλες του το «διαμάντι» του αεροδρομίου Changi στη Σιγκαπούρη
Facebook/Jewel Changi Airport

Το «Διαμάντι» του Αεροδρομίου Changi της Σιγκαπούρης αψηφά κάθε προσδοκία σχετικά με το πώς πρέπει να μοιάζει ένα αεροδρόμιο και η αντίστροφη μέτρηση για τα πολυαναμενόμενα εγκαίνιά του έχει ξεκινήσει!

Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια προετοιμασίας, οι υπεύθυνοι ανακοίνωσαν πως το αεροδρόμιο θα δοθεί στο κοινό στις 17 Απριλίου.

Πρόκειται για δημιούργημα του διάσημου αρχιτέκτονα Μοσέ Σάφντι, ο οποίος έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για το νέο κομμάτι του αεροδρομίου, το οποίο θα περιλαμβάνει έναν γιγάντιο εσωτερικό καταρράκτη και εξωτικούς κήπους.

Το «Διαμάντι» κοστίζει 1.7 δις δολάρια Σιγκαπούρης (1.27 Αμερικανικά δολάρια) και αποσκοπεί να προσδώσει ακόμα περισσότερη γοητεία στο αεροδρόμιο που έχει ήδη κατακτήσει τον τίτλο του καλύτερου αεροδρομίου στον κόσμο για έξι συνεχόμενα χρόνια.

O Σάφντι επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την έννοια του αστικού χώρου, δημιουργώντας ένα αεροδρόμιο που είναι συγχρόνως και εμπορικό κέντρο, και κήπος.

Σε δηλώσεις του στο CNN Travel, υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο έργο «μας καλεί να ξανασκεφτούμε πως θα μπορούσαν να είναι τα αστικά κέντρα αν επεκτείνουμε λίγο τον τρόπο σκέψης μας».

Η ιδέα του Σάφντι ταιριάζει γάντι σε μια πόλη που είναι ήδη γνωστή παγκοσμίως για τους κήπους της.

Γνωστή και ως «πόλη μέσα σε κήπο», η Σιγκαπούρη είναι διάσημη για τους βοτανικούς της κήπους οι οποίοι αποτελούν μνημείο της UNESCO από το 2015 και επεκτάθηκαν πριν έξι χρόνια.

Όπως είναι φυσικό, ο σχεδιασμός ενός τέτοιου αεροδρομίου δεν ήταν εύκολος.

«Είχαμε περιορισμούς ύψους λόγω των αεροσκαφών και του πύργου ελέγχου,» είχε δηλώσει στο CNNi.

Υπολογίζεται ότι από το αεροδρόμιο διήλθαν το 2017 62.2 εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες υιοθετούν τη μέθοδο «self-connect», κατά την οποία αποφασίζουν μόνοι τους σε ποιο αεροδρόμιο θα ταξιδέψουν και πού θα είναι η πτήση ανταπόκρισής τους.

Singapore announces opening date for long-awaited Jewel Changi Airport
Karla Cripps, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ