ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Οκτώ ημέρες στο Πεκίνο

Κίνα: Οκτώ ημέρες στο Πεκίνο

Θεωρείται -μαζί με την Αθήνα- ως μια από τις σημαντικότερες πόλεις στην ανθρώπινη ιστορία για τη συνεισφορά της στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Ο λόγος για το Πεκίνο, την πρωτεύουσα της Κίνας, που «κουβαλάει» περισσότερα από 3.000 χρόνια ιστορίας και φιλοξενεί ορισμένα από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα της Ασίας.

Η μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου, Τιεν Αν Μεν, το μαυσωλείο του Μάο Τσε Τουνγκ, η Απαγορευμένη Πόλη, τα Θερινά Ανάκτορα, ο Ναός του Ουρανού και, φυσικά, το Σινικό Τείχος, προκαλούν δέος με την επιβλητική αρχιτεκτονική τους, η οποία και μαρτυρά τη μακραίωνη παράδοση του σπουδαίου αυτού πολιτισμού. Αν και για να απολαύσει κάποιος τις ομορφιές του Πεκίνου θα πρέπει να έχει αρκετές ημέρες στη διάθεσή του, ένα ταξίδι που θα περιλαμβάνει 8 έως 10 διανυκτερεύσεις κρίνεται ως ένα αρκετά ικανοποιητικό χρονικό διάστημα, προκειμένου να μπορέσει ο επισκέπτης να πάρει μία καλή «γεύση» από την κουλτούρα του κινεζικού πολιτισμού.

Ο Βανγκ Φούι Τσίνγκ και η Τιεν Αν Μεν

Το ταξίδι στην κινεζική πρωτεύουσα στο Πεκίνο ξεκινάει από τον πεζόδρομο Βανγκ Φούι Τσίνγκ, όπου φιλοξενούνται δεκάδες χώροι εστίασης με την… περίεργη ασιατική κουζίνα, η οποία περιλαμβάνει ψητούς σκορπιούς, τηγανητά έντομα και καραμελωμένους αστερίες. Η βόλτα στο Πεκίνο συνεχίζεται με την πολυφωτογραφημένη πλατεία Τιεν Αν Μεν, που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στην είσοδο της θρυλικής «Απαγορευμένης Πόλης» και είναι γνωστή παγκοσμίως λόγω των τραγικών γεγονότων της 4ης Ιουνίου του 1989, όταν χιλιάδες πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας, μετά το θάνατο του πρώην ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος, Χου Γιαομπάνγκ, από τα πυρά Κινέζων στρατιωτών. Εκεί, στην τεραστίων διαστάσεων πλατεία, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απαθανατίσουν ορισμένα κτήρια ορόσημα, όπως το Εθνικό Μουσείο, τη Γενική Γραμματεία του Κομμουνιστικού Κόμματος, το Μαυσωλείο του Μάο Τσε Τούνκ και το μπαλκόνι από το οποίο ο κορυφαίος Κινέζος ηγέτης διακήρυξε την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, την1η Ιανουαρίου του 1949.

2

Η Απαγορευμένη Πόλη και τα Θερινά Ανάκτορα

Ο περίπατος στην καρδιά της παλιάς πόλης του Πεκίνου, βόρεια της πλατείας Τιέν αν Μεν, δεν θα μπορεί να μην περιλαμβάνει και ξενάγηση στη Απαγορευμένη Πόλη, η οποία λειτουργεί πλέον ως μουσείο και φιλοξενεί μεγάλη συλλογή κινεζικών έργων τέχνης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συγκρότημα καλοδιατηρημένων ανακτόρων και αυτοκρατορικών κτηρίων από τη Δυναστεία Μινγκ μέχρι το τέλος της Δυναστείας Τσινγκ. Ακολουθεί η… παραθεριστική εκδοχή της Απαγορευμένης Πόλης, τα Θερινά Ανάκτορα, τα οποία χαρακτηρίζονται από ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα κήπων, εσωτερικών αυλών, διαδρόμων και αιθουσών, με λόφους γύρω από την λίμνη Κουνμίνγκ που αποτελεί τα τρία τέταρτα της συνολικής τους έκτασης. Εκεί βρίσκονται ορισμένα από τα γραφικότερα κινεζικά αξιοθέατα, όπως η Θάλασσα της Σοφίας, η Οδός Σουτζόου και το Βουνό της Μακροζωίας και το Περίπτερο Αρώματος του Βούδα, ύψους 41 μέτρων.

3

Το Σινικό Τείχος και ο Ναός του Ουρανού

Φυσικά, από το ταξιδιωτικό πρόγραμμα, δεν μπορεί να λείπει το κορυφαίο αξιοθέατο της Κίνας, το Σινικό Τείχος, μήκους 8.850 χιλιομέτρων. Ύστερα από κάποιες ώρες περπάτημα και αφού το μάτι «χορτάσει» την ανείπωτη ομορφιά ενός εκ των επτά σύγχρονων θαυμάτων του κόσμου, οι ταξιδιώτες μπορούν να κατευθυνθούν προς την κοιλάδα των δυτικών αυτοκρατορικών τάφων της Δυναστείας των Μινγκ, οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις της πολιτιστικής και πνευματικής αναμόρφωσης της Κίνας. Επόμενος προορισμός, ο Ναός του Ουρανού στο νότιο μέρος του Πεκίνου, που είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο υπάρχον κτηριακό συγκρότημα αυτοκρατορικών χώρων για προσευχή και θυσίες. Έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και καλύπτει τρεις φορές μεγαλύτερη έκταση από εκείνη της Απαγορευμένης Πόλης.

4

Το Σιάν και ο Πήλινος Στρατός

Για τους λάτρεις της κινεζικής ιστορίας, 125 χιλιόμετρα ανατολικά του Πεκίνου υπάρχουν και οι αυτοκρατορικοί τάφοι της Δυναστείας Τσινγκ, που είναι και οι πρώτοι που χτίστηκαν και καλύπτουν μια έκταση 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τέλος, μία από τις παλαιότερες και σημαντικότερες πόλεις της Κίνας, που έχει πάνω από 3.000 χρόνια ιστορίας, είναι το Σιάν, όπου φιλοξενείται ο Στρατός από τερακότα. Ο περίφημος πήλινος στρατός βρίσκεται στο μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα, Τσιν Σι Χουάνγκ και αποτελείται από περίπου 8.000 αγάλματα στρατιωτών.

5

ΔΗΜΟΦΙΛΗ