ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Sommarøy: O νορβηγικός «παράδεισος» που θέλει να απαλλαγεί από τον χρόνο

Sommarøy: O νορβηγικός «παράδεισος» που θέλει να απαλλαγεί από τον χρόνο
Jøran Mikkelsen/Visit Norway/CNNi

Ένα νησί στα βόρεια της Νορβηγίας, επηρεασμένο από μία παράδοση που κρατά πολλές γενιές, θέλει να «καταργήσει» τον χρόνο. 

Το Sommarøy, σημαίνει «Το νησί του Καλοκαιριού», θέλει να πετάξει τα ρολόγια και να αναδειχθεί ως το πρώτο μέρος παγκοσμίως που είναι πλήρως απαλλαγμένο από την έννοια του χρόνου.

Στο εν λόγω νησί, το οποίο βρίσκεται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, ο ήλιος δεν δύει από τις 16 Μαΐου έως και τις 26 Ιουλίου. Για 69 ημέρες.

Οι ντόπιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο αυτό το διάστημα, καθώς από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο το νησί είναι «βυθισμένο» στο σκοτάδι.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας υπάρχει φως. Στη μέση της νύχτας, ακόμη και στις 02:00 τα ξημερώματα, μπορείς να δεις παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο, κόσμο να βάφει τα σπίτια του, νέους να πηγαίνουν για κολύμπι», σημείωσε ο Kjell Ove Hveding, ένας νησιώτης.

Καλοκαίρι διάρκειας 69 ημερών

Οι κάτοικοι του Sommarøy συγκεντρώθηκαν στις 13 Ιουνίου στο δημαρχείο ώστε να υπογράψουν το αίτημά τους. Στη συνέχεια το αίτημα διαβιβάστηκε στο κοινοβούλιο της χώρας, όπου συζητήθηκαν όλες οι παράμετροι της πρωτοβουλίας.

Όπως τόνισε ο Kjell Ove Hveding, με την αίτηση απλώς έλαβε πιο επίσημη μορφή κάτι το οποίο γίνεται εδώ και πολλές γενιές.

Οι νησιώτες επιθυμούν να απαλλαγούν από τα συμβατικά ωράρια των καταστημάτων, να έχουν ένα πιο ευέλικτο ωράριο αναφορικά με τα σχολεία, αλλά και τις ώρες εργασίας.

Στο νησί ζουν περίπου 300 άτομα και κύρια ασχολία τους είναι ο τουρισμός και η αλιεία.

Όπως λέει ο Hveding, οι ψαράδες συχνά περνούν μέρες ολόκληρες στη θάλασσα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τον παράγοντα χρόνο.

Όσοι ζουν στο Sommarøy είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν το αίτημά τους και να ζήσουν την καθημερινότητά τους, όπως εκείνοι έχουν συνηθίσει.

Είναι τόσο ιδιαίτερη η σχέση που έχουν οι νησιώτες με τον χρόνο, που όταν κάποιος επισκέπτης περπατάει τη γέφυρα που οδηγεί στο νησί, βλέπουν πολλά κρεμασμένα ρολόγια.

Norway island wants to be world's first time-free zone, by Maureen O'Hare, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ