ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

H Τιφλίδα σε οκτώ βήματα

H Τιφλίδα σε οκτώ βήματα

Χτισμένη πάνω στην καταπράσινη κοιλάδα του ποταμού Κούρα, η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Γεωργίας «παντρεύει» την κουλτούρα της Δύσης με αυτήν της Ανατολής, συνδυάζοντας τον αέρα μιας σύγχρονης δυτικοευρωπαϊκής πόλης με τη γοητεία του παλιού ευρασιατικού κόσμου. Μεγάλες δρόμοι, σκιασμένοι από αιωνόβια δένδρα, δαιδαλώδη γραφικά σοκάκια, πανέμορφες εκκλησίες και επιβλητικά κλασικά κτήρια, που μαρτυρούν την πολυετή σοβιετική κυριαρχία κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, διαμορφώνουν την ταυτότητα ενός εξαιρετικά γοητευτικού προορισμού στην περιοχή της Υπερκαυκασίας.

Παλιά Πόλη: Η γοητεία ενός αρχαίου τόπου που βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας αντανακλάται στην Παλιά Πόλη της Τιφλίδας. Εκεί όπου η ξεχωριστή ευρασιατική αρχιτεκτονική αναμιγνύεται με τις επιρροές Μογγόλων, Αράβων, Τούρκων και Ρώσων κατακτητών στο διάβα του χρόνου. Εκκλησίες, κατοικίες με παραδοσιακά ξύλινα μπαλκόνια και εσωτερικές αυλές, προσεγμένες καφετέριες και χώροι εστίασης συνθέτουν ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό στην καρδιά της γεωργιανής πρωτεύουσας.

2

Αμπανοτούμπανι: Στην άκρη της παλιάς πόλης βρίσκεται η πολυσύχναστη συνοικία Αμπανοτούμπανι, γνωστή για τα περίφημα ιαματικά λουτρά της. Σύμφωνα με την παράδοση και τους ντόπιους οι θεραπευτικές ιδιότητες τους βασίζονται στις διάσημες υπόγειες ζεστές θειούχες πηγές της περιοχής, η οποία πλαισιώνεται από τρουλωτά οικοδομήματα με χαρακτηριστικά κόκκινα τούβλα.

3

«Εναέριο» τραμ: Οι επισκέπτες της Τιφλίδας μπορούν να κάνουν μία αποκαλυπτική «εναέρια» βόλτα πάνω από τον ποταμό Κούρα, απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα της πόλης και της κοιλάδας από την καμπίνα του τελεφερίκ, το οποίο λειτουργεί μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες.

4

Εθνικό Γεωργιανό Μουσείο: Το καλύτερο σημείο για ξεκινήσει κάποιος το «ταξίδι» στην ιστορία της χώρας βρίσκεται στο πλήρως ανακαινισμένο, από το 2011, Εθνικό Γεωργιανό Μουσείο στην Τιφλίδα, το οποίο καταγράφει την εξέλιξη της χώρας από την Εποχή του Χαλκού έως τις απαρχές του 20ού αιώνα μέσα από σπάνιους θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας. Ανάμεσά τους, η εκπληκτική συλλογή από χρυσά και ασημένια σφυρήλατα κοσμήματα που χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα π.Χ. και το βασίλειο της αρχαίας Κολχίδας.

5

Εθνική Πινακοθήκη: Το σημαντικότερο μουσείο Τέχνης της Γεωργίας φιλοξενεί εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών της χώρας από τον 4ο αιώνα έως σήμερα, καθώς και συλλογές άλλων διάσημων έργων ζωγράφων από το εξωτερικό.

6

Εθνικός Βοτανικός Κήπος: Ίσως μία από τις πιο ωραίες βόλτες στη γεωργιανή πρωτεύουσα να είναι αυτή στον Εθνικό Βοτανικό Κήπο. Κρατώντας έναν καφέ στο χέρι, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν ένα καταπράσινο τοπίο, που φιλοξενεί πάνω από 4.500 είδη χλωρίδας από τη Γεωργία και τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ το κύριο αξιοθέατο είναι ένα πανέμορφο πάρκο με φυσικούς καταρράκτες.

7

Φρούριο Ναρικάλα: Δεσπόζει στο υψηλότερο σημείο της πόλης και είναι η Ακρόπολη της Τιφλίδας. Το αρχαίο κάστρο και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο εσωτερικό των τειχών του φρουρίου είναι δύο από τα δημοφιλέστερα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, τα οποία προσφέρουν πανοραμική θέα στην κοιλάδα του ποταμού Κούρα. Στο Φρούριο Ναρικάλα βρίσκεται και το μνημείο της «Μητέρας Γεωργίας», ένα γυναικείο άγαλμα ύψους 20 μέτρων, που σύμφωνα με την παράδοση στο ένα χέρι της κρατάει ένα σπαθί για να πολεμά τους εχθρούς και στο άλλο ένα ποτήρι με κρασί για να καλωσορίζει τους φίλους.

8

Παλιά Βουλή: Το παλιό κτήριο του γεωργιανού κοινοβουλίου στη λεωφόρο Ρουσταβελί αποτελεί σημαντικό δείγμα σοβιετικής αρχιτεκτονικής, αλλά και ιστορικό τοπόσημο της Τιφλίδας, καθώς υπήρξε χώρος λήψης αποφάσεων, που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ιστορία της χώρας, όπως οι απεργίες πείνας των αντικαθεστωτικών το 1989, η διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Γεωργίας το 1991 και η Επανάσταση των Ρόδων το 2003. Ωστόσο, το κτήριο που χρησιμοποιείται σήμερα για τις συνεδριάσεις βρίσκεται στην πόλη του Κουταΐσι.

9

ΔΗΜΟΦΙΛΗ