ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Το πρώτο plastic free χιονοδρομικό κέντρο στην Ευρώπη είναι γεγονός

Το πρώτο plastic free χιονοδρομικό κέντρο στην Ευρώπη είναι γεγονός

Ένας παγετώνας που περιείχε μεγάλες συγκεντρώσεις μικροπλαστικών στάθηκε η αφορμή για να πάρουν οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού κέντρου Πέτζο 3000 στο χειμερινό θέρετρο Βαλ ντι Σόλε στο Τρεντίνο στην Ιταλία, μια άνευ προηγουμένου για τα ευρωπαϊκά δεδομένα απόφαση: Να δημιουργήσουν το πρώτο plastic free χιονοδρομικό κέντρο.

Η χρήση πλαστικών μπουκαλιών, ποτηριών, μαχαιροπήρουνων, πιάτων αλλά και τα καλαμάκια, οι πλαστικές τσάντες και τα μικρά σακουλάκια απαγορεύτηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στο χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται στη βορειοανατολική Ιταλία όταν τα αποτελέσματα μιας επιστημονικής έρευνας σε έναν παγετώνα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Πέτζο 3000, είδαν το «φως» της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στη διαδικτυακή έκδοση της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», η έρευνα, την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες των Πανεπιστημίου του Μιλάνου και του Μιλάνου-Μπικόκα τον περασμένο Απρίλιο, αποκάλυψε πως η επιφάνεια του παγετώνα Φόρνι -πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους παγετώνες των ιταλικών Άλπεων και είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου Στέλβιο- περιείχε 131 με 162 εκατ. πλαστικά σωματίδια, περιλαμβανομένων μικροπλαστικών ινών και πολυαιθυλενίου.

Κατά τους επιστήμονες, τα σωματίδια πλαστικού προήλθαν από τα είδη ρουχισμού των λάτρεων των χειμερινών σπορ και τον εξοπλισμό τους και μεταφέρθηκαν στον παγετώνα μέσω των ανέμων.

2 copy

Τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με το γεγονός πως περισσότεροι από 137.000 σκιέρ επισκέφτηκαν το χιονοδρομικό κέντρο τον περασμένο χειμώνα, οδήγησαν τους υπεύθυνούς του στην απόφαση να απαλλάξουν οριστικά το χιονοδρομικό από το πλαστικό και να λάβουν επίσης μια σειρά από μέτρα με σκοπό να αποκτήσει το Πέτζο 3000 ένα περισσότερο βιώσιμο και οικολογικό προφίλ.

Ποια είναι, λοιπόν, τα επιπλέον μέτρα που σκοπεύει να πάρει το Πέτζο 3000 προκειμένου να συμβάλλει στην προστασία της ευρύτερης περιοχής και του περιβάλλοντος γενικότερα; Όπως έγινε γνωστό, εκτός από τον περιορισμό και εν τέλει την απόσυρση των ειδών που παράγουν σημαντικές ποσότητες μικροπλαστικών, οι υπεύθυνοι του κέντρου -το οποίο διαθέτει επτά τελεφερίκ και πίστες 12 μιλίων- σχεδιάζουν να εργαστούν για την καλύτερη συλλογή των αποβλήτων, την ανακύκλωση και τη χρήση ενέργειας.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η κοιλάδα του Πέτζο χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ενέργεια μέσω τριών μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, ενώ τα σπίτια, τα ξενοδοχεία και τα δημόσια κτίρια που βρίσκονται στην περιοχή θερμαίνονται μέσα από ένα σύστημα θέρμανσης που τροφοδοτείται με απορρίμματα από τοπικές δασικές επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση των υπεύθυνων του Πέτζο 3000 να δημιουργήσουν το πρώτο plastic free χιονοδρομικό κέντρο στην Ευρώπη, αποδεικνύει πως σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντός μας, πάντα υπάρχουν λύσεις. Για τον Κριστιάν Καζαρότο, παγετωνολόγο ο οποίος εργάζεται στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών του Τρέντο, «αν τα πλαστικά φτάσουν μέχρι τα βουνά, θα παραμείνουν εκεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα -ακόμη και δεκαετίες ολόκληρες- και θα βλάψουν το περιβάλλον αλλά και την υγεία μας, αφού θα εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα». Για τον ίδιο, η απόφαση να απαγορευτεί το πλαστικό στο Πέτζο 3000, συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των επόμενων γενιών. Υπογράμμισε, μάλιστα, την ανάγκη να ληφθούν και να εφαρμοστούν ανάλογα μέτρα σε ολόκληρες τις Άλπεις.

3 copy

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρχουν και άλλα χιονοδρομικά κέντρα τα οποία θα εμπνευστούν από το παράδειγμα του Πέτζο 3000 και θα λάβουν μέτρα ούτως ώστε να αποκτήσουν ένα περισσότερο οικολογικό προφίλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ