ΚΟΣΜΟΣ

Πτήση της British Airways έσπασε το υπερατλαντικό ρεκόρ… λόγω καταιγίδας

Πτήση της British Airways έσπασε το υπερατλαντικό ρεκόρ… λόγω καταιγίδας
AP Photo/Michael Probst

Μια πτήση της British Airways έγινε η ταχύτερη υποηχητική πτήση που έχει καταγραφεί ποτέ μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου, πιάνοντας μέγιστη ταχύτητα άνω των 1.287 χλμ./ώρα.

Το αεροσκάφος Boeing 747 πέταξε τη νύχτα του Σαββάτου (προς Κυριακή) και έφτασε στον προορισμό του σε 4 ώρες και 56 λεπτά, την ώρα που η καταιγίδα Κιάρα κινούταν με ταχύτητα προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η πτήση βρέθηκε μέσα σε ένα πολύ ισχυρότερο από το συνηθισμένο ρεύμα για τα αεριωθούμενα, με ανέμους άνω των 200 mph (μιλίων/ώρα) που έδιναν μεγαλύτερη ώθηση στο αεροσκάφος» εξήγησε ο μετεωρολόγος του CNNi Μπράντον Μίλερ.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου στις 4:43 π.μ., σχεδόν δύο ώρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Η μέγιστη ταχύτητά του κατά τη διάρκεια της πτήσης ήταν 1.327 χιλιόμετρα/ώρα, σύμφωνα με το Flightradar24, τη γνωστή υπηρεσία ηλεκτρονικής παρακολούθησης πτήσεων.

Η υπηρεσία εκτιμά ότι ο μέσος χρόνος που χρειάζεται ένα αεροπλάνο για να πετάξει μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης είναι 6 και 13 λεπτά.

Η πτήση της British Airways ήταν κατά ένα λεπτό πιο γρήγορη από μια πτήση της Virgin Air A350, η οποία προσγειώθηκε στο Χίθροου μερικές στιγμές αργότερα ενώ ακολούθησε και δεύτερο αεροπλάνο της ίδιας εταιρείας μισή ώρα αργότερα με χρόνο μεγαλύτερο κατά τρία λεπτά.

Και οι τρεις πτήσεις συνέτριψαν το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ των 5 ωρών και 13 λεπτών, το οποίο κατείχε πτήση της σκανδιναβικής Norwegian από τον Ιανουάριο του 2018.

Παρόλο που το αεροπλάνο Βritish Airways είχε χρονομετρηθεί προφανώς με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του ήχου (σ.σ. 767 μίλια/ώρα) - δεν έσπασε το φράγμα του ήχου επειδή το έσπρωχνε ο αέρας γύρω του.

Ακόμη και όταν ταξίδευε με περισσότερα από 800 μίλια/ώρα, το Boeing 747 ταξίδευε πολύ πιο αργά από την ταχύτητα του ήχου σε σχέση με τον αέρα γύρω του.

«Δίνουμε πάντα προτεραιότητα στην ασφάλεια σε σχέση με τα ρεκόρ ταχύτητας, αλλά οι εξαιρετικά καταρτισμένοι πιλότοι μας έκαναν το καλύτερο δυνατό δεδομένων των συνθηκών για να φέρουν τους πελάτες μας πίσω στο Λονδίνο πριν από το αναμενόμενο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας.

Η θύελλα Κιάρα έπληξε το Ηνωμένο Βασίλειο το σαββατοκύριακο και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις και όχι μόνο. Δύο από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρώπης - το ένα στη Φρανκφούρτη και το άλλο στο Άμστερνταμ- αναγκάστηκαν να καθηλώσουν στο έδαφος περισσότερες από 100 πτήσεις λόγω της καταιγίδας.

British Airways smashes record for quickest subsonic flight from New York to London, by Rory Sullivan, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ