ΚΟΣΜΟΣ

Γυμνoί στο κρύο: 10.000 Ιάπωνες στο φετινό φεστιβάλ «Hadaka Matsuri»

Γυμνoί στο κρύο: 10.000 Ιάπωνες στο φετινό φεστιβάλ «Hadaka Matsuri»
EPA

Χιλιάδες Ιάπωνες αψήφησαν και φέτος το κρύο το Σάββατο για να πάρουν μέρος στο ετήσιο «Γυμνό Φεστιβάλ» της Οκινάουα στην Ιαπωνία, μια παράδοση που μετράει περισσότερα από 500 χρόνια

Πρόκειται για το γνωστό φεστιβάλ Hadaka Masturi, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του οποίου πανηγυριστές από τις γύρω περιοχές συγκεντρώνονται κάθε τρίτο Σάββατο του Φεβρουαρίου, προκειμένου να δώσουν τη μάχη για δύο ξύλινες ράβδους, γνωστές ως Shingi.

Οι αγωνιζόμενοι θα πρέπει να σπρώξουν αυτές τις ράβδους σε ένα ξύλινο κουτί -γνωστό ως masu- προκειμένου να κερδίσουν μια χρονιά με καλή τύχη – στη βάση μιας παράδοσης που χρονολογείται πάνω από μισή χιλιετία.

Σε περίπτωση που η κατάσταση «υπερθερμανθεί» οι συμμετέχοντες περιλούζονται κατά διαστήματα με παγωμένο νερό.

Ωστόσο, παρά το όνομά του, οι περίπου 10.000 άνδρες διαγωνιζόμενοι δεν είναι εντελώς γυμνοί. Φορούν το παραδοσιακό λινό εσώρουχο που ονομάζεται «fundoshi» και ένα ζευγάρι λευκές κάλτσες που λέγονται «tabi».

Το φεστιβάλ σηματοδοτεί τον εορτασμό της γονιμότητας και της ευημερίας. «Ελπίζουμε να καταφέρουμε να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση στο μέλλον», λέει στο CNNi η Mieko Itano, εκπρόσωπος του γραφείου τουρισμού της Οκινάβα.

Φέτος, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο το κρύο αλλά και την απειλή του κοροναϊού. Παρότι δεν υποχρεώθηκαν να φορέσουν προστατευτικές μάσκες, απολυμαντικά χεριών είχαν τοποθετηθεί στην είσοδο του ναού και γύρω από τον χώρο του φεστιβάλ για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ