ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Ταξίδια και κορωνοϊός: Τι χρειάζεται να ξέρετε

Ταξίδια και κορωνοϊός: Τι χρειάζεται να ξέρετε
AP Photo

Πολλές χώρες ανά τον κόσμο έχουν επιβάλει αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και οδηγίες προκειμένου να συγκρατήσουν τη διασπορά του κορωνοϊού μέσα στα σύνορά τους.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει τα μη απαραίτητα ταξίδια επί 30 ημέρες. Ο επαναπατρισμός των πολιτών της ΕΕ «όπου είναι απαραίτητα και πιθανή», θα πρέπει να κανονίζεται επίσης, αποφάνθηκε η Κομισιόν.

Την Τρίτη επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου συνέστησε στους πολίτες να μην ταξιδεύουν χωρίς λόγο στο εξωτερικό για 30 ημέρες καθώς οι ταξιδιώτες «τώρα αντιμετωπίζουν ευρείς διεθνείς περιορισμούς και κλείσιμο συνόρων σε μια σειρά από χώρες».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα συμβούλεψε τους Αμερικανούς να αποφεύγουν να συνέρχονται σε ομάδες άνω των 10 ατόμων, να μένουν μακριά από τα μπαρ και τα εστιατόρια και να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Πολλοί ταξιδιώτες που επέστρεφαν στις ΗΠΑ από το εξωτερικό το περασμένο Σαββατοκύριακο δημιούργησαν τεράστιες ουρές στα αεροδρόμια καθώς η ταξιδιωτική απαγόρευση που επέβαλε ο Τραμπ στους ταξιδιώτες από την Ευρώπη, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, θα είχε άμεση εφαρμογή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σκέφτεται επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και εντός ΗΠΑ.

Οι πτήσεις έχουν μειωθεί δραστικά καθώς σε πολλές χώρες έχει επιβληθεί γενική απαγόρευση εξόδου. Όσον αφορά στις κρουαζιέρες, ο τομέας αυτός έχει πληγεί ιδιαίτερα καθώς πολλές προγραμματισμένες κρουαζιέρες έχουν ματαιωθεί ενώ πολλά κρουαζιερόπλοια παραμένουν εν πλω, με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού επάνω τους.

Ταξιδιωτικές οδηγίες και απαγορεύσεις

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών αναβάθμισε το επίπεδο των ταξιδιωτικών οδηγιών τους στο Επίπεδο 3 στις 11 Μαρτίου, γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να το ξανασκεφτούν πριν ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Μάλιστα οι οδηγίες για τα ταξίδια προς Κίνα και Ιράν ήταν στο ανώτατο επίπεδο: Επίπεδο 4: Μην ταξιδεύετε. Το ίδιο ισχύει και για περιοχές όπως η Ιταλία και η Νότια Κορέα.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου μπορεί κανείς να δει τις οδηγίες για κάθε χώρα ξεχωριστά.

Στον Καναδά, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό στις 13 Μαρτίου είπε στους Καναδούς να περικόψουν τα μη απαραίτητα ταξίδια εκτός χώρας. Επίσης, ανακοίνωσε την αναστολή των ταξιδιών με κρουαζιερόπλοια.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας συμβούλεψε τους πολίτες να αποφεύγουν «όλα τα ταξίδια εκτός από τα επείγοντα». Επιπλέον της ευρωπαϊκής ταξιδιωτικής απαγόρευσης και των περιορισμών από τις ΗΠΑ για το Ιράν και την Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνει τα εξωτερικά της σύνορα για 30 ημέρες.

Γι αυτό πριν σχεδιάσετε κάποιο ταξίδι βεβαιωθείτε ότι αυτό μπορεί να γίνει και δεν υπόκειται σε κάποιον από τους παραπάνω περιορισμούς.
Όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με ασθενείς και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Ακυρώσεις πτήσεων και αυξημένη ευελιξία

Οι αεροπορικές εταιρείες αναγκάζονται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και στην κατακόρυφη πτώση της παγκόσμιας ζήτησης.

Η American Airlines εφαρμόζει μια «σταδιακή αναστολή» πρόσθετων διεθνών πτήσεων μακρινών αποστάσεων μέχρι τις 6 Μαΐου. Η κίνηση θα μειώσει τη διεθνή δυναμικότητα κατά 75% σε ετήσια βάση. Λεπτομέρειες αναρτώνται στην ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας.
Η United Airlines έχει δημοσιεύσει λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας της, τις απαλλαγές από την επαναγορά των εισιτηρίων και άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Η Delta Air Lines διαθέτει επίσης ένα διαδικτυακό κόμβο σχετικά με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στις πτήσεις, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών σχετικά με την απαλλαγή από τις ρήτρες για ταξίδια που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν περικόψει τις πτήσεις τους, με τις περισσότερες να έχουν διακόψει τις διασυνδέσεις σε Ιταλία και Κίνα.

Η επίπτωση της πανδημίας στη βιομηχανία είναι τεράστια: οι αερογραμμές των ΗΠΑ ζητούν ενίσχυση 10 δισεκ. δολαρίων από την κυβέρνηση.

Προσπάθειες καθαρισμού των αεροσκαφών και ταξιδιωτικής υγιεινής

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ενισχύσει τις προσπάθειές τους για την εμπόδιση της εξάπλωσης του ιού και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν δημοσιεύσει οδηγίες για τον καθαρισμό των αεροσκαφών.

Η Delta Air Lines άρχισε να χρησιμοποιεί μια τεχνική το Φεβρουάριο που περιλαμβάνει «ένα απολυμαντικό υψηλής απόδοσης» στις πτήσεις που φθάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ασία και διευρύνει συνεχώς αυτή τη διαδικασία.

Παρότι η απολύμανση βοηθάει, το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ανάμεσα στα πιο αποτελεσματικά μέσα άμυνας των ταξιδιωτικών, λένε οι ειδικοί.

Πλένετε και απολυμαίνετε σχολαστικά τα χέρια σας όταν αγγίζετε επιφάνειες σε αεροδρόμια και αεροσκάφη.

Η καλή υγιεινή των χεριών είναι η καλύτερη άμυνα. Αν είστε άρρωστοι, φορέστε προστατευτική μάσκα όταν είστε κοντά σε άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτοί που έχουν συμπτώματα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξιδεύουν.

Ματαιώσεις σε κρουαζιέρες

Πολλές πολυεθνικές εταιρείες διοργάνωσης κρουαζιέρας ανά τον κόσμο έχει αναστείλει τα ταξίδια τους. Η ιστοσελίδα Cruise Critic ενημερώνεται συνεχώς και σας δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε αν είχατε προγραμματίσει να κάνετε κάποιο ταξίδι με κρουαζιέρα.

Η Airbnb έχει επεκτείνει την πολιτική της αναφορικά με τις ακυρώσεις, επιτρέποντας ακυρώσεις με επιστροφή κομίστρου για τους περισσότερους ταξιδιώτες. Όλες οι κρατήσεις που έγιναν πριν τις 14 Μαρτίου με ημερομηνία check in μέχρι και τις 14 Απριλίου, δεν επιφέρουν ποινή ακύρωσης. Τόσο οι οικοδεσπότες όσο και οι φιλοξενούμενοι έχουν δικαίωμα να επιλέξουν την ακύρωσης της κράτησης.

Αλλά και ξενοδοχεία όπως τα Marriott International ή τα Hilton επιτρέπουν πλέον δωρεάν ματαίωση στις κρατήσεις.
Αν έχετε κάνει κάποια κράτηση, μιλήστε με το ξενοδοχείο σας για την τροποποιημένη πολιτική του.

Κλειστά αξιοθέατα και ακυρώσεις εκδηλώσεων

Σε όλον τον κόσμο οι διοργανώτριες εταιρείες ανακοινώνουν τη μία ματαίωση εκδήλωσης μετά την άλλη εξαιτίας του κορωνοϊού, ενώ πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε αξιοθέατα, μουσεία καθώς και μπαρ και εστιατόρια.

Στις ακυρώσεις περιλαμβάνονται και αθλητικά γεγονότα, όπως το Euro, το Κόπα Αμέρικα και άλλα.

Στο Παρίσι, το Λούβρο και ο Πύργος του Άιφελ είναι κλειστά από τις 13 Μαρτίου ενώ το ίδιο ισχύει για όλα τα ιστορικά μνημεία της Ιταλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ