ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Μάσκες στα αεροπλάνα: Τα αεροπορικά ταξίδια την εποχή του κορωνοϊού

Μάσκες στα αεροπλάνα: Τα αεροπορικά ταξίδια την εποχή του κορωνοϊού
AP Photo/Matthias Schrader

Στο πλαίσιο της σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα και, επομένως, στα ταξίδια, οι αεροπορικές εταιρείες αναπτύσσουν νέες πολιτικές που αποσκοπούν στην προστασία επιβατών και πληρώματος από την μετάδοση του κορωνοϊού και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών στην ασφάλεια των πτήσεων. 

Την ώρα που πολλά αεροδρόμια εξακολουθούν να πραγματοποιούν ελέγχους θερμοκρασίας, αεροπορικές εταιρείες ανακοινώνουν αλλαγές στην πολιτική τους με στόχο την ασφάλεια.

Η αμερικανική JetBlue Airways, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκες από τις 4 Μαΐου. Για το πλήρωμα η χρήση μάσκας είναι ήδη υποχρεωτική.

Η ανακοίνωση της JetBlue έρχεται μετά την ανακοίνωση της American Airlines ότι οι αεροσυνοδοί υποχρεούνται να φορούν μάσκες από την 1η Μαΐου, ενώ η εταιρεία θα διαθέτει επίσης αντισηπτικά, μαντηλάκια και μάσκες στους επιβάτες της.

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα τους, επιτρέποντας στους πολίτες τους να μετακινούνται πιο ελεύθερα, οι αεροπορικές εισάγουν πολιτικές θέτοντας ψηλά τον πήχη της υγιεινής και της απολύμανσης.

Η χρήση μάσκας ανάμεσα στους αεροσυνοδούς θεωρείται πλέον υποχρεωτική σε όλες τις εταιρείες όπως η Delta AirLines, οι American Airlines και άλλες, ενώ έχουν προσαρμόσει τη διάταξη των καθισμάτων ώστε να ενισχύεται η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Κάποιες από αυτές, όπως οι United Airlines έχουν προσαρμόσει τις υπηρεσίες τους κατά την πτήση ώστε αυτές να παρέχονται όσο το δυνατόν ανέπαφα μέσω προπαρασκευασμένων φαγητών και σφραγισμένων αναψυκτικών.

Προκειμένου να ενισχύσει την κοινωνική αποστασιοποίηση, η Air Canada δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της, όταν κάποια πτήση έχει αρκετό κόσμο, να ταξιδέψουμε στην επόμενη ή τη μεθεπόμενη χωρίς επιπλέον χρέωση.

Ασία

Από τις 23 Απριλίου η Malaisia Airlines υποχρεώνει τους πελάτες της, με εξαίρεση τα βρέφη, να φορούν μάσκα. Η Korean Air έχει εξοπλίσει το πλήρωμά της με προστατευτικό ρουχισμό, μαζί με γυαλιά, μάσκες και γάντια.

Όλοι οι επιβάτες υποχρεούνται να φορούν μάσκες, ενώ η αεροπορική παρέχει χειρουργικές μάσκες και απολυμαντικά τόσο στα αεροδρόμια όσο και μέσα στα αεροσκάφη της.

Κορωνοϊός: Πώς θα είναι η οικονομική θέση στα αεροπλάνα μετά την πανδημία

Ευρώπη

Η Air France αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι η πλειοψηφία των πτήσεων δεν είναι γεμάτες, επιτρέποντας την κοινωνική αποστασιοποίηση.

«Στις περιπτώσεις όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν είναι πιθανή, το πλήρωμά μας θα διανέμει μάσκες στην πόρτα του αεροσκάφους προς τους πελάτες που δεν διαθέτουν», αναφέρει η ιστοσελίδα.

Ο ολλανδικός αερομεταφορέας KLM αναφέρει ότι το προσωπικό της φοράει «καλύμματα σώματος και προστατευτικά γάντια», δεν διευκρινίζεται ωστόσο αν η χρήση τους είναι υποχρεωτική για τους επιβάτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ