ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Μαλδίβες: Μια δύτης θέλει να σώσει τους ωκεανούς διδάσκοντας στα παιδιά καταδύσεις

Μαλδίβες: Μια δύτης θέλει να σώσει τους ωκεανούς διδάσκοντας στα παιδιά καταδύσεις
Sylvain Dumond via CNNi

Η Ζούνα Νασίμ είναι επαγγελματίας δύτης, που ζει στις Μαλδίβες και πιστεύει ότι οι καταδύσεις όχι μόνο δεν καταστρέφουν τους κοραλιογενείς υφάλους, αλλά ακριβώς το αντίθετο: Μαθαίνοντας τους ανθρώπους να αγαπούν τη θάλασσα, τους μαθαίνεις και να την προστατεύουν.

Η Ζούνα οδηγεί εννέα παιδιά, μερικά μόλις οκτώ ετών, στα ανοιχτά και τους επαναλαμβάνει μια σειρά από οδηγίες: Πώς να τοποθετήσουν τις μάσκες τους, πώς να προσέχουν τα όργανα μετρήσεων...

«Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τα αυτιά σας, πείτε το τώρα για να μην καταδυθούμε», λέει. «Η κατάδυση δεν είναι το πιο σημαντικό ποράγμα, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να την ευχαριστιέται κάποιος», τους υπενθυμίζει.

Η Νασίμ δημιούργησε και διευθύνει το Moodhu Bulhaa Dive Centre, δέκα λεπτά με βάρκα από την πρωτεύουσα των Μαλδίβων, το Μαλέ.

Σε αντίθεση με τις άλλες σχολές καταδύσεων, που έχουν τη βάση τους σε πολυτελή resorts και στοχεύουν στους τουρίστες, η Νασίμ εκπαιδεύει ντόπιες γυναίκες και παιδιά.

«Στόχος μου είναι να εκπαιδεύσω τους ανθρώπους να αγαπούν τον ωκεανό», εξηγεί. «Αν κάποιος δεν αγαπά τους κοραλιογενείς υφάλους, δεν θα διαστάσει να πετάξει πλαστικό στον ωκεανό. Αν τους αγαπάει, όμως, θα κάνει κάθε ποσπάθεια για να τους προστατεύσει».

«Ήθελα να αποδείξω ότι οι γυναίκες μπορτούν να κάνουν τα πάντα»

Η Νασίμ είναι η δεύτερη κάτοικος των Μαλδίβων που παίρνει δίπλωμα για να εκπαιδεύει από την Επαγγελματική Ομοσπινδία Εκπαιδευτών Καταδύσεων (Professional Association of Diving Instructors - PADI) και η πρώτη γυναίκα στη χώρα που το πετυχαίνει. Οερίπου 1.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν τα συγκεκριμένα διπλώματα.

«Επέλεξα αυτήν την καριέρα επειδή ήθελα την πρόκληση, Ήθελα να αποδείξω ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν τα πάντα», λέει.

Η Νασίμ έχει κάθε δεδομένη χρονική στιγμή μέχρι 25 μαθητές. Στην αρχή έκανε ότι όλοι: Δίδασκε στα ξενοδοχεία. Το 2016 αποφάσισε να ανοίξει τη δική της σχολή στο μικροσκοπικό νησί Βιλινγκίλι, κυρίως για να μπορεί να περνάει περισσότερο χρόνο με τα δικά της παιδιά, αλλά και με την ελπίδα ότι θα αποτελούσε πηγή έμπνευσης και για άλλους κατοίκους της χώρας να κάνουν το ίδιο.

«Αν δούλευα στα ξενοδοχεία θα έβγαζα περισσότερα χρήματα και θα είχα πιο ΄πανετη ζωή. Αλλά, προτίμησα να δουλέψω εδώ για να ανοίξω την πόρτα των καταδύσεων στα παιδιά», λέει.

Sylvain Dumond via CNNi

Το 2018 η Νασίμ πήρε μέρος σε ένα πρόγραμμα που λεγόταν «Farukoe», μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης των Μαλδίβων, η οποία είχε ως στόχο να εκπαιδεύσει μέσα σε ένα χρόνο στις καταδύσεις όλους τους μαθητές των νησιών.

Θυμάται ότι σοκαρίστηκε πολύ όταν είδε ότι πολλά από τα παιδιά δεν είχαν μπει ποτέ στη θάλασσα. Αυτό την ενέπνευσε να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο. Η ίδια πιστεύει ότι οι καταδύσεις είναι ένας τρόπος να μάθουν τα παιδιά να αισθάνονται πιο άνετα στο νερό.

Πέρα από τη σχολή της, στην οποία εκπαιδεύει τα παιδιά, προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση να δημιουργήσει μια θαλάσσια ακαδημία, όπου αυτά θα μπορουν να εκπαιδευτούν σε όλους τους τομείς της υποθαλάσσιας ζωής.

Η ίδια ελπίζει να καταφέρει να δημιουργήσει και μια κινούμενη σχολήλ, με την οποία θα πάει σε όλη τη χώρα και θα εκπαιδεύσει παιδιά σε όλες τις περιοχές της στις καταδύσεις. «Στις Μαλδίβες είμαστε 1% ξηρά και 99% νερό», λέει. «Πιστεύω ότι ο ωκεανός πρέπει να είναι η παιδική χαρά των παιδιών».

This scuba instructor believes diving is the key to protecting coral in the Maldives, Jenny Marc, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ