ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Jumbo Kingdom: Βυθίστηκε το ιστορικό πλωτό εστιατόριο του Χονγκ Κονγκ

Jumbo Kingdom: Βυθίστηκε το ιστορικό πλωτό εστιατόριο του Χονγκ Κονγκ
Άδοξο τέλος στο ιστορικό εστιατόριο JEROME FAVRE/EPA

Άδοξο τέλος είχε το εμβληματικό πλωτό εστιατόριο του Χονγκ Κονγκ, Jumbo Kingdom, καθώς βυθίστηκε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. 

Το τριώροφο σκάφος που ήταν άλλοτε το μεγαλύτερο πλωτό εστιατόριο του κόσμου, ρυμουλκήθηκε την περασμένη Τρίτη μετά από σχεδόν μισό αιώνα που ήταν αγκυροβολημένο στα νοτιοδυτικά νερά της πόλης.

Το σκάφος του εστιατορίου ταξίδευε προς ένα ναυπηγείο όταν ανατράπηκε το Σάββατο λόγω «δυσμενών συνθηκών» κοντά στα νησιά Paracel (γνωστά και ως νησιά Xisha) στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ανέφερε σε δήλωση η Aberdeen Restaurant Enterprises Limited τη Δευτέρα.

Στη συνέχεια, το εστιατόριο βυθίστηκε στα 1.000 μέτρα, κάτι που καθιστά το έργο της διάσωσής του εξαιρετικά δύσκολο, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Η εταιρεία πρόσθεσε πως είναι «πολύ λυπημένη για το ατύχημα» και πως εργάζεται για να συγκεντρώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το συμβάν. Ευτυχώς, κανένα μέλος του πληρώματος δεν τραυματίστηκε.

Η είδηση ​​ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για τον κόσμο, με πολλούς χρήστες του Twitter να θρηνούν για το άδοξο τέλος ενός από τα πιο αναγνωρισμένα ιστορικά σημεία του Χονγκ Κονγκ.

Το πλωτό εστιατόριο είχε μήκος περίπου 80 μέτρων και στις «χρυσές» του μέρες είχε πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες, ενώ είχε φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες και αστέρες, όπως την βασίλισσα Ελισάβετ, τον Τζίμι Κάρτερ και τον Τομ Κρουζ.

Ήταν διάσημο για την πολυτελή πρόσοψη του που είχε αυτοκρατορικό στυλ, τα άφθονα φώτα νέον, τους τεράστιους πίνακες ζωγραφικής στο κλιμακοστάσιο και τα πολύχρωμα μοτίβα κινέζικου στιλ -συμπεριλαμβανομένου ενός χρυσού θρόνου στην τραπεζαρία.

Ωστόσο, καθώς ο πληθυσμός των ψαράδων στο νότιο λιμάνι του νησιού μειώθηκε, το εστιατόριο έγινε λιγότερο δημοφιλές και αντιμετώπιζε έλλειμμα από το 2013.

Η πανδημία του κορωνοϊού έδωσε το τελειωτικό χτύπημα, με το εστιατόριο να είναι κλειστό από το 2020.

Hong Kong's Jumbo floating restaurant sinks at sea

Jessie Yeung, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ