ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Στο Ντουμπάι η COP28, οι στόχοι της

Στο Ντουμπάι η COP28, οι στόχοι της
Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και υπουργός Βιομηχανίας και Νέων Τεχνολογιών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Sultan Ahmed Al Jaber

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ανακοίνωσαν την οργανωτική επιτροπή της COP 28, της παγκόσμιας συνόδου για την κλιματική κρίση που το 2023 θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι, από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος των ΗΑΕ, Mohamed bin Zayed Al Nahyan, διόρισε τον υπουργό Βιομηχανίας και Νέων Τεχνολογιών, Sultan Ahmed Al Jaber, ως πρόεδρο της επιτροπής, ο οποίος ανέλαβε και την οργάνωση της ατζέντας της COP 28, σε συνεργασία με τον εκτελεστικό διευθυντή του ΟΗΕ, Simon Stiell, και τον επικεφαλής της COP 27 που διεξήχθη στο Σαρμ ελ Σέικχ και υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Sameh Shoukry.

Στην επιτροπή συμμετέχουν, επίσης, η υπουργός Νεότητας, Shamma Al Mazrui, και η Razan Al Mubarak, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για τη Συντήρηση της Φύσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ΗΑΕ ήταν το πρώτο κράτος της Μέσης Ανατολής που επικύρωσε τη Συμφωνία των Παρισίων για το Περιβάλλον και το οποίο δεσμεύτηκε σε σημαντική μείωση των παραγόμενων ρύπων.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ήταν κι ένα από τα λίγα κράτη που αναθεώρησαν τους κλιματικούς τους στόχους, ανεβάζοντας στο 31% από το 23,5% το στόχο της μείωσης ρύπων.

Ο πρόεδρος της COP28, Al Jaber, δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, πως η κλιματική δράση σήμερα δημιουργεί ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης.

Κατά τις εργασίες στο Ντουμπάι, μάλιστα, θα γίνει κι ένας πρώτος απολογισμός μετά την έναρξη εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων.

Στις εργασίες αναμένεται να λάβουν μέρος περισσότεροι από 70.000 αξιωματούχοι- εκπρόσωποι κρατών και ΜΚΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ