ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Η ... χώρα στην οποία απαγορεύονται τα crocs

Η ... χώρα στην οποία απαγορεύονται τα crocs
Ο σουλτάνος του Slowjamastan στο γραφείο του, με υπηκόους της χώρας και μέλη της προσωπικής του φρουράς Republic of Slowjamastan Ministry of Communications

«Μου αρέσει να το θέτω απλά», λέει ο Ράντι «R Dub!» Ουίλιαμς, ένας DJ slow jam μουσικής (σ.σ. μπαλάντες σόουλ και R&B) από το Σαν Ντιέγκο, ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως «ο Σουλτάνος του Slowjamastan».

«Μου τελείωσαν οι χώρες, οπότε δημιούργησα τη δική μου».

Ραδιοφωνικός παραγωγός στο επάγγελμα, ο Ουίλιαμς πέρασε τη ζωή του επιχειρώντας να επισκεφθεί κάθε χώρα του κόσμου.

Καθώς του είχε απομείνει μόνο ένα αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ έθνος για να επισκεφθεί, αποφάσισε να αγοράσει μια άδεια, άγονη έκταση 45 στρεμμάτων στην έρημο της Καλιφόρνια για να χτίσει μια νέα «χώρα» που πήρε το όνομα της ραδιοφωνικής του εκπομπής.

Φορώντας το καλύτερό του κοστούμι και γυαλιά ηλίου, ο σουλτάνος του Slowjamastan κήρυξε επίσημα την ανεξαρτησία του από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στις 12:26 μ.μ. της 1ης Δεκεμβρίου 2021, καθώς μετέδωσε την απόσχιση ζωντανά από το υπαίθριο κυβερνητικό του «γραφείο» στην Dublândia, την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Slowjamastan.

Δύο χρόνια μετά, και αφού ο Σουλτάνος του Slowjamastan θέσπισε αρκετούς παράξενους νόμους (έχει απαγορεύσει τη χρήση των σανδαλιών Crocs, για παράδειγμα), η χώρα του έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός νεοσύστατου έθνους-κράτους.

Εκδίδει τα δικά της διαβατήρια, έχει τη δική της σημαία, τυπώνει το δικό της νόμισμα (το duble) και έχει έναν εθνικό ύμνο που ακούγεται σε κρατικές εκδηλώσεις.

Το Slowjamastan, μια «χώρα» 45 στρεμμάτων στη μέση της ερήμου της ΚαλιφόρνιαRepublic of Slowjamastan Ministry of Communications

Η Δημοκρατία του Slowjamastan έχει ήδη πάνω από 500 εγγεγραμμένους πολίτες, ενώ άλλοι 4.500 έχουν εγκριθεί υπό όρους ή βρίσκονται σε λίστα αναμονής για την υπηκοότητα.

Τώρα που ο Ουίλιαμς πρόκειται να ολοκληρώσει τον στόχο της ζωής του να επισκεφθεί κάθε χώρα στον κόσμο, προσκαλεί τους τουρίστες να επισκεφθούν τη Δημοκρατία του Slowjamastan, καθώς σχεδιάζει να δημιουργήσει το κορυφαίο «μικροκράτος» στον κόσμο.

Ο σουλτάνος του Slowjamastan

«Όταν δεν είμαι στον ραδιοφωνικό αέρα, πιθανότατα ταξιδεύω σε μια χώρα που οι περισσότεροι δεν έχουν καν ακούσει», δήλωσε ο Ουίλιαμς στο CNNi λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι του στο Τουρκμενιστάν, την τελευταία χώρα στη λίστα του με τα 193 αναγνωρισμένα από τον ΟΗΕ έθνη.

«Ένας από τους λόγους που δημιούργησα το Slowjamastan ήταν επειδή, μετά από 193 χώρες, ήθελα μια 194η

Με την επίσημη ονομασία Τα Ενωμένα Εδάφη του Κυρίαρχου Έθνους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Slowjamastan, η αυτοανακηρυγμένη «χώρα» του Ουίλιαμς βρίσκεται στην Route 78 της Πολιτείας της Καλιφόρνια, δυόμισι ώρες οδήγησης βορειοδυτικά του Σαν Ντιέγκο.

Η μικρή έκταση γης δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια έρημος, αλλά ο Γουίλιαμς έχει στήσει μια τεράστια πινακίδα «Καλώς ήρθατε στο Slowjamastan» δίπλα στον αυτοκινητόδρομο, έχει χτίσει ένα συνοριακό φυλάκιο ελέγχου και κυματίζει την πολύχρωμη σημαία του Slowjamastan πάνω από το υπουργικό του γραφείο, το οποίο είναι προς το παρόν ανοιχτό στα στοιχεία της φύσης.

Ο Ουίλιαμς εμπνεύστηκε τη δημιουργία της δικής του χώρας αφού επισκέφθηκε διάφορα «μικροέθνη» – αυτοανακηρυγμένα εδάφη που συχνά διοικούνται από εκκεντρικούς ηγέτες – στα ταξίδια του ανά τον κόσμο.

Ο Ράντι «R Dub!» Ουίλιαμς με την επίσημη στολή του σουλτάνου του SlowjamastanRepublic of Slowjamastan Ministry of Communications

Τον Αύγουστο του 2021, ο Ουίλιαμς επισκέφθηκε τη Δημοκρατία της Μολοσσίας, ένα μικροέθνος 45 στρεμμάτων στη Νεβάδα που κήρυξε την ανεξαρτησία της από τις ΗΠΑ το 1998, όπου τον ξενάγησε προσωπικά «η Αυτού Εξοχότης Πρόεδρος Κέβιν Μπο». Έμαθε για τον συνεχιζόμενο «πόλεμο» της Δημοκρατίας της Μολοσσίας με την καταργημένη πλέον Ανατολική Γερμανία, για το πώς το τοπικό νόμισμα (η valora) υποστηρίζεται από ζύμη μπισκότων σοκολάτας αντί για χρυσό, έβαλε σφραγίδα στο διαβατήριό του και φωτογραφήθηκε στα «σύνορα» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όταν επέστρεψε στο σπίτι του στο Σαν Ντιέγκο, ο Ουίλιαμς άρχισε αμέσως να καταστρώνει μεγαλεπήβολα σχέδια για το δικό του μικροέθνος. Τον Οκτώβριο του 2021, αγόρασε μια έκταση γης για 19.000 δολάρια και μέχρι τον Δεκέμβριο είχε κηρύξει την ανεξαρτησία του Slowjamastan.

Μια δικτατορία στην έρημο

«Τις περισσότερες φορές είμαστε δικτατορία», λέει ο Ουίλιαμς, καθώς εξηγεί το σύστημα «διακυβέρνησης» της χώρας του.

«Ενίοτε, διοργανώνουμε ειδικές τελετές ψηφοφορίας και δημοψηφίσματα. Πρόσφατα, επέτρεψα στους πολίτες να ψηφίσουν για το ποιο θα είναι το εθνικό μας φρούτο, το άθλημα, ακόμα και για το πώς θα πρέπει να ονομαστεί το εθνικό μας ζώο».

Μπορεί να φαίνεται αρκετά παράδοξο για μια «δημοκρατία» να έχει έναν δικτατορικό σουλτάνο επικεφαλής του κράτους, αλλά αυτό είναι το νόημα. Τα ταξίδια του Ουίλιαμς τον έχουν οδηγήσει σε μερικούς από τους πιο περίεργους προορισμούς, και έχει δει από πρώτο χέρι τις παράξενες προσωπολατρείες και τις αντιφάσεις που υπάρχουν σε μέρη όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας.

Στον Ουίλιαμς αρέσει να ποζάρει για φωτογραφίες και να κάνει δημόσιες ομιλίες φορώντας την πράσινη στολή του σουλτάνου, με ψεύτικα στρατιωτικά παράσημα, χρυσές επωμίδες και φιμέ γυαλιά ηλίου. Προσλαμβάνει «συνοριοφύλακες», περιβάλλεται από «σωματοφύλακες» όταν φιλοξενεί εκδηλώσεις στη Δημοκρατία του Slowjamastan, και επιβάλλει έναν κατάλογο απαγορεύσεων που πρέπει να ακολουθούν όλοι οι πολίτες και οι επισκέπτες προκειμένου να αποφύγουν την «εξορία». Επί του παρόντος, οι απαγορεύσεις αυτές περιλαμβάνουν τα Crocs, το μουσικό είδος mumble rap και τους ανθρώπους που βάζουν τα πόδια τους στο ταμπλό του αυτοκινήτου.

Ο χαρακτήρας και το ντύσιμο του Σουλτάνου του Slowjamastan είναι ο τρόπος του Ουίλιαμς να αναδείξει τους παραλογισμούς που υπάρχουν στην πολιτική και τις δικτατορίες, και πολλοί είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυτό το μικροεθνικό του πείραμα. Οι άνθρωποι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την υπηκοότητα και τις θέσεις του υπουργικού συμβουλίου μέσω της ιστοσελίδας του Slowjamastan, η οποία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλής, με χιλιάδες αιτήσεις.

Τώρα έχει ανοίξει τα σύνορα στους τουρίστες, και λέει στο CNNi πώς οι πιο δημοφιλείς δραστηριότητες περιλαμβάνουν τις σέλφι μπροστά από την πινακίδα Slowjamastan, την επίσκεψη στην πλατεία Ανεξαρτησίας και την αναζήτηση του ρακούν Slowjamastan, του εθνικού ζώου της χώρας.

Το επόμενο μεγάλο σχέδιό του είναι να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να χτίσει «μια φάρμα αρμαντίλο, ένα μογγολικό μπάρμπεκιου εστιατόριο και, φυσικά, ένα γιγαντιαίο άγαλμα/μνημείο του Μεγάλου Ηγέτη (εμένα)».

Σε αναζήτηση διπλωματικής αναγνώρισης

Ο Ουίλιαμς λέει ότι εργάζεται για τη δημιουργία διπλωματικών δεσμών με άλλες χώρες και ότι στα πρόσφατα ταξίδια του το διαβατήριο του Slowjamastan σφραγίστηκε από 16 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Νότια Αφρική, η Νέα Ζηλανδία, το Βανουάτου και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ξεκαθαρίζει ότι το Slowjamastan τεχνικά πληροί τα κριτήρια για ένα κυρίαρχο έθνος-κράτος, όπως αυτά ορίζονται από τη Σύμβαση του Μοντεβίδεο του 1933.

Η Σύμβαση του Μοντεβίδεο απαιτεί μια χώρα να έχει μόνιμο πληθυσμό, καθορισμένη επικράτεια, κυβέρνηση και να είναι σε θέση να συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με άλλα κράτη, προϋποθέσεις τις οποίες ο Ουίλιαμς ισχυρίζεται ότι η Δημοκρατία του Slowjamastan πληροί.

Διαβατήριο του Slowjamastan με σφραγίδες από άλλες χώρεςRepublic of Slowjamastan Ministry of Communications

Το επόμενο στάδιο είναι ο σουλτάνος να επιτύχει την αναγνώριση της απόσχισης του μικροέθνους του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και αυτό μπορεί να είναι λίγο τραβηγμένο, ακόμη και για τον Ουίλιαμς.

«Δυστυχώς πρέπει να παραδεχτώ ότι, παρά τα email και τα DMs προς τον πρόεδρο Μπάιντεν στο Facebook, το Twitter, το Instagram και το MySpace, τα μηνύματά μας έχουν μείνει όλα αδιάβαστα», εξηγεί ο Ουίλιαμς. «Ίσως έχουν ξεμείνει στον φάκελο με τα ανεπιθύμητα μηνύματα. Έτσι θέλουμε να πιστεύουμε».

Με πληροφορίες από: He ran out of countries to visit, so he created his own by Richard Collett, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ